Shakshuka!




Selaillessani ruokakuvia Pinterestissä, törmäsin herkullisen näköiseen pannussa valmistettuun tomaattiruokaan. Kyseessä oli Shakshuka. Shak-mikä???
 
Luin sen olevan Lähi-Idästä/Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva pannussa valmistettu tomaatti-munaruoka. Reseptejä löytyi googlaamalla valtavasti, munien ja tomaatin lisäksi eri annoksissa oli käytetty mm. lehtikaalia, papuja, sieniä... Ilmeisesti sen mukaan, mitä käsillä sattui olemaan.


Tuumin Shakshukan olevan loistavaa 5:2-paastopäivän ruokaa, niin kuin se olikin. Munia, Muttin tomaattimurskaa ja tuoreita tomaatteja kotoa löytyi. Mitä muuta voisin laittaa annokseen? Sipulia ja valkosipuliakin oli kaapissa, jääkaapissa oli pari herkkusientä ja keittiötasolla paprika sekä  kuivattuja suppilovahveroita lasipurkissa. Niin syntyi minun versioni.

Shakshuka
 
2 rkl oliiviöljyä tai kookosöljyä
  1  sipuli
  2 valkosipulin kynttä
  1 punainen paprika
1 tl paprikajauhetta
  1/2 tl kuminaa
  ½ chili, tai enemmän maun mukaan
   400 g tölkki tomaattimurska
3 tomaattia
3 isoa herkkusientä
  4-6 munaa, riippuen kuinka monta mahtuu pannuun
kuivattuja suppilovahveroita
suola a
pippuria
(kuivattua) persiljaa ja oreganoa


Hienonna sipuli, valkosipuli ja paprika, viipaloi sienet. Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä, lisää sipuli ja valkosipuli sekoittaen, kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskistuneet, noin 5 minuuttia. Lisää sienet, paprika, kumina sekä paprikajauho ja kypsennä vielä pari minuuttiaLisää tomaattikastike ja kuutioidut tomaatit pannulle, murenna kuivattuja suppilovahveroita tomaattikastikkeeseen ja anna hautua kannella peitettynä 15 minuuttia. Tee pieniä kuoppia kastikkeeseen ja riko munat yksitellen pannulle. Peitä paistinpannu kannella ja hauduta viitisen minuuttia, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet. Mausta, suolalla, pippurilla ja yrteillä.
 
 
 
While browsing food pictures in Pinterest, I came across a delicious looking tomato dish in pan, called Shakshuka. Shak-what??

 
Shakshuka is a Middle Eastern and North African dish that combines eggs, tomatoes, and spices to create the perfect meal for any season. I found numerous recipes, with mushrooms, kale, beans... what ever ingredients were at hand.

I thought to be an excellent dish for 5:2 fasting days and so it was. Eggs, crushed tomatoes and fresh tomatoes I had at home. What else could I use? Onions and garlic I also had, in the refrigerator I had a couple of mushrooms and on kitchen counter a bell pepper and dried funnel mushrooms.
 
 
Shakshuka
2 tbsp olive oil or coconut oil
1 yellow onion
2 garlic cloves
1 red bell pepper
1 tsp paprika
1/2 tsp cumin
½ chili, or more to taste
  400 g (14 oz) can crushed tomatoes
3 tomatoes
3 big mushrooms
 4-6 free-range eggs, depending on how many that can fit in your skillet
dried funnel mushrooms
salt
pepper
(dried) parsley & oregano
 
Finely chop onion, garlic and bell pepper, slice mushrooms. Heat oil in a skillet on medium heat, add onion and garlic, stirring occasionally, until soft and golden brown, about 5 minutes. Add mushrooms, bell pepper, cumin and paprika and cook for another couple of minutes. Pour the tomato sauce and cubed tomatoes in the skillet, crumble dried funnel mushrooms in tomato sauce and let cook, covered, for 15 minutes. Make small divots in the sauce for the eggs and carefully crack the eggs into them. Cover the skillet with a lid and cook for 5 more minutes, until the egg whites have set. Season with, salt, pepper & herbs.
 


8 kommenttia :

  1. Todella houkuttelevan näköinen ruoka! Tuosta saan täydellisen yllätyksen viikonloppuvieraille brunssille.

    VastaaPoista
  2. Monessa ohjeessa tätä suositeltiinkin brunssille, olen itsekin ajatellut sitä jossain vaiheessa tarjota brunssin lämpimänä ruokana.

    VastaaPoista
  3. itse olen rakastunut shakshoukaan Israelissa (lähellä Turkin menemeniä ja Tunisian ojjaa) ja tuo on todellakin ihan täydellinen brunssiruoka. Ja omasta mielestäni parhaimmillaan ihanan tulisen merguez-makkaran kanssa haudutettuna... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makkara sopiikin varmasti loistavasti shaksukaan (kirjoitustapojakin on näköjään useampia). Tässä versiossa sitä ei ollut, kun olisi nostanut kalorit liian korkealle "paastopäivänä". Olemme itse tehneet merguez-makkaraa, täytyy seuraavan kerran kokeilla sitä täss(kin) ruokalajissa.

      Poista
  4. Mä törmäsin Shashukaan kanssa jossain netissä ja tein sitä joskus viime vuoden puolella. Tykkäsin paljon, täytyypä taas tehdä joku päivä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli täydellistä "paastopäivän" ruokaa; hyvää, täyttävää ja vähäkalorista.

      Poista
  5. Vasta 5:2 aloittaneena kaipaan ruokaohjeita ja jotenkin eksyin blogiisi,Luojalle kiitos siitä!!! Nyt on siis vasta 2. paastopäivä uudessa elämäntavassani ja ajatus kaurapuuroisista päivistä ei houkuta (valmis olin siihenkin!!) ja ohjeesi ja niiden löytyminen oli ihana asia!
    Miten suhtaudut alkoholiin,tarkoitan lähinnä,nautiskelija kun kerrot olevasi,maistuuko lasillinen silloin tällöin vai oletko jättänyt viinit pois elämästäsi... terv. maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus tulee vähän myöhään, vasta nyt näin kommenttisi julkaisemattomien kommenttien joukossa.

      Alkoholia en ole jättänyt pois, paastopäiväinä en sitä kuitenkaan juo vaan säästän päivän kalorit ruokaan. Pari lasillista viiniä maistuu viikonloppuaterioiden kanssa. Muutenkin muina päivinä syödään ihan normaalisti eikä herkutteluakaan ole unohdettu. Sen huomaa jo aika monista resepteistä, joita olen blogissa julkaissut. Silti paino tippuu edelleenkin. Tällä hetkellä lukema on n. -17 kg viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

      Ei paastopäivinäkään tarvitse tinkiä mausta, päin vastoin! Silloinhan makuun pitääkin kiinnittää huomiota, että päivät sujuvat mukavasti. Helpoimmillaan 5:2-annos voi olla vaikka pihvi, pala lohta tai broilerin rinta ja runsas salaatti sivussa.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.