Ranskalainen tomaattipiiras / French tomato pie




Tämän tomaattipiiraan reseptin olen alun perin löytänyt jostain lehdestä, aikojen saatossa se on hieman muokkautunut. Nyt toteutin sen äitienpäivälounaalle salaatin, pataleivän ja ruskistetun voin kanssa tarvottujen horsmanversojen lisäksi.

Lopputulos olikin mehevä, ruokaisa piiras. Tämä olisi myös oivaa picnic-ruokaa vaikka vuosittaiselle heinäkuun Fiskarsin picnicillemme.


Ranskalainen tomaattipiiras

4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
ripaus vaniljasokeria
125 g voita
5 rkl kylmää vettä
Täyte
3 rkl Dijon-sinappia
3 dl juustoraastetta
5 - 7 tomaattia
1 tl Provence-maustetta
0,5 tl mustapippuria
ripaus suolaa
2 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl silputtua basilikaa
Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi sekaan paloiteltu voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 1 tunti.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita murskatut valkosipulinkynnet öljyyn. Kauli taikina ohueksi pohjaksi voideltuun piirasvuokaan (halk. 25–27 cm). Jätä matalahkot reunat.
Levitä pohjalle sinappi ja ripottele päälle juustoraaste. Asettele päälle tomaattiviipaleet. Mausta tomaatit suolalla, basilikalla ja pippurilla. Pirskottele pinnalle valkosipuliöljyä. Paista piirakka 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa haaleana.
Ripottele pinnalle tarjoiluvaiheessa basilikasilppua ja koristele halutessasi salaatinlehdillä.
I found this tomato pie recipe in some magazine. I made the pie for Mother's Day lunch to be served wiht sala , bread and willowherbs wiht browned butter.

The end result was a tasty, rich pie. This would also be a great dish for our annual summer picnic in Fiskars.

French tomato pie
4,5 dl wheat flour

 
0,5 tsp salt

 
pinch of sugar

 
125 g  butter

 
5 tablespoons cold water

filling


 
3 tablespoons Dijon mustard

 
3 dl grated cheese

 
5 to 7 tomatoes

 
1 teaspoon Provencale herb mix

 
0,5 tsp black pepper

 
pinch of salt

 
2 crushed garlic cloves

 
3 tbsp olive oil

 
3 tablespoons chopped basil



Mix the flour, salt, and sugar in a bowl. Mix in butter. Add water and stir quickly until smooth. Wrap the dough in cling film and let it rest in the refrigerator for about 1 hour .



 
Cut the tomatoes into thin slices. Mix the crushed garlic in the oil. Roll out the dough into a thin crust for a greased pie pan ( diameter 25-27 cm). Leave shallow edges.



 
Spread the mustard on the bottom and sprinkle with grated cheese. Arrange tomato slices on top. Season the tomatoes with salt, basil and pepper. Sprinkle tomatoes with garlic oil. Bake the pie in the oven at 225 degrees for about 20 minutes. Serve lukewarm .

Before serving sprinkle with basil.

14 kommenttia :

  1. oi kun onkin kesäisen näköinen! Ihan täydellistä piknik-ruokaa - sieluni silmissä siintää jo Provence... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tapana tehdä yhdistetty antiikki- ja picnickierros Fiskarsille kesäisin.

      Picnic nautitaan aina samassa paikassa ja varustus on "Viisikko lähtee retkelle"-tyyppinen. Koetan tehdä aina jotain uutta, tämä taitaa päätyä tämän vuoden evääksi, sisi yhdeksi niistä.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Oi onpas ihan todella hyvän näköistä. Tätä pitää kokeilla seuraavan kerran kun piirakkaa leivon. Rakastan tomaatteja, mutta olen ajatellut, että ne tekevät piiraasta vetisen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juusto ja Dijonsinappi ilmeisesti "eristivät" pohjan mukavasti, eikä siitä tullut lainkaan vetistä.

      Poista
  4. Näyttää upealta ja tiedän, miten mahtavalta maistuu! Olen tehnyt vastaavaa Sikke Sumarin ohjeella ja yhdistelmä on ihan lyömätön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen muistellut ystäväni vuosia sitten tekemää tomaattipiirakkaa ja miettinyt mikä sen salaisuus oli. Ilmeisesti Dijon ja juusto, sillä tämä piirakkaa muistutti sen makua huomattavsti.

      Poista
  5. Oi, jotenkin tulikin nälkä... Todella herkullisen näköinen piiras ja kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka oli ihanan mehevä, suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  6. Hilfe! Peukalo keskellä kämmentä -kokki täällä kyselee että millä juustolla tuosta tulee paras? Ajattelin tänään yllättää miehen (jolla nimpparit) tuolla piiraalla ja britakakulla. Luvassa mielenkiintoinen leipomisurakka sillä kumpaakaan en ole aiemmin tehnyt :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus tulee myöhään, vasta nyt huomasin kysymyksesi julkaisemattomissa kommenteissa. Tein piirakan viimeksi ahvenanmaalaisesta kermajuustosta, mutta esim. Oltermanni voisi sopia hyvin. Aion huomenna tehdä piirakan ylihuomisen picnicille ja ostan varmaan Oltermannia tai vaihtoehtoisesti Emmentalia.

      Poista
  7. Aah nami! Tämä on hyvin samantapainen jonka olen toteuttanut lisänä fetakuutioita ja piirakkapohjassa on uusia perunoita murskattuna kuorineen.

    VastaaPoista
  8. Tämä on minunkin lempipiiras ja kun omat tomaatit kypsyvät niin tätä aina tehdään! Tuo Dijon-sinappi on tässä ehdoton. Nyt vaan on hieman huoli ehtivätkö tomaatit kypsyä, ainakaan nuo ulkona olevat...sillä sade on niitä aika paljon piiskannut ja vasta kukkivat! Ihanaa lomaviikkoa!

    VastaaPoista
  9. Tämä on minunkin lempipiiras ja kun omat tomaatit kypsyvät niin tätä aina tehdään! Tuo Dijon-sinappi on tässä ehdoton. Nyt vaan on hieman huoli ehtivätkö tomaatit kypsyä, ainakaan nuo ulkona olevat...sillä sade on niitä aika paljon piiskannut ja vasta kukkivat! Ihanaa lomaviikkoa!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.