Mausteinen viikunakakku / Spicy fig cake

 

 
 
 
 
Viikunoita oli syyskuussa tarjouksessa useammassakin paikassa, niitä tuli ostettua muutaman kerran. Osaako joku lukijoista kertoa, milloin viikunan paras sesonki on? Jouluksikin niitä olen ostanut, mutta ovatko ne viikunat poimittu jo kuukausia aiemmin ja säilytetty kylmävarastoissa? Monien mielestä viikuna on parhaimmillaan suoraan puusta, mutta kun sitä viikunapuuta ei meillä kasva, täytyy tyytyä kaupan tarjontaan.
 
Etsin Pinterestistä muutaman reseptin ja muokkasin niistä sopivan. Mm. likööri vaihtui hunajalikööristä pähkinälikööriin baarikaapin sisällön mukaan.
 
Mausteinen viikunakakku



Kakku;


voita vuoan voiteluun

 dl jauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1 1/4 tl jauhettua kanelia

1/2 tl suolaa

1/2 tl jauhettua neilikkaa

3½ dl hunajaa

2 dl kasviöljyä

1½ l vahvaa kahvia

 fariinisokeria

3 isoa, huoneenlämpöistä munaa


Täyte:

2 rkl voita

vajaa kilo viikunoita, puolitettuna

1 dl pähkinä- tai mantelilikööriä

1 rkl hunajaa


Kuumenna uuni 160° C. Voitele 25 cm irtopohjavuoka.

Sekoita leivinjauhe, kaneli, suola ja neilikka isossa kulhossa. Vatkaa hunaja, öljy, kahvi, sokeri ja munat toisessa kulhossa kunnes seos on tasainen. Lisää kuiva seos kosteiden ainesten joukkoon ja sekoita.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista n 1h 20 min kunnes kakku on kullankeltainen, eikä taikina tartu hammastikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Sitten vedä veitsellä ympäri vuoan ja kakun välistä ja poista vuoan irtorengas.
Täyte:


Kun kakku on jäähtynyt, laita voita isoon paistinpannuun, lämmitä keskilämmölle. Kun voin vaahtoaminen laantuu, lisätä puolitetut viikunat leikkauspinta alaspäin. Paita hiljalleen noin 5 minuuttia.

Lisää likööri ja hunaja viikunoiden kanssa pannulle ja keitä kunnes siirappi on kullanruskea ja viikunat ovat pehmeitä, mutta vielä kiinteitä, noin 10 minuuttia. Nostele viikunat ja muodostunut siirappi kakun päälle ja tarjoile.
 
 
 
I bought fresh figs, browsed some pfig cake recipes in Pinteres and combined my own version By changing few ingredients.
 
 
Spiced cake with caramelized figs
 
For the cake;
 
Butter, for coating the pan
2 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/4 teaspoons ground cinnamon
1/2 teaspoon fine salt
1/2 teaspoon ground cloves
1 1/2 cups honey
3/4 cup vegetable oil
1/2 cup strongly brewed coffee
1/2 cup brown sugar
3 large eggs, at room temperature

For the topping:

2 tablespoons unsalted butter
2 pounds figs, halved
1/2 cup nut or almond liqueur
1 tablespoon honey
 
Heat the oven to 325°F and arrange a rack in the middle. Coat a 10-inch springform pan with butter; set aside.
 
Whisk together flour, baking powder, cinnamon, salt, and clove in a large bowl to break up any lumps and aerate; set aside. Whisk together honey, oil, coffee, sugar, and eggs in another large bowl until eggs are broken up and mixture is smooth and combined. Add dry mixture to wet and stir just until combined.
 
Pour batter into the prepared pan and bake until golden and a toothpick inserted in the middle comes out completely clean, about 1 hour and 20 minutes. Remove from the oven, transfer to a rack, and let cake cool in the pan for 10 minutes. Then run a knife around the inside perimeter of the pan and remove the springform ring.
 
For the topping:
 
While the cake is cooling, add the butter to a large frying pan over medium-high heat. When the foaming subsides, add the figs cut side down. Cook undisturbed until browned, about 5 minutes.
Add the liqueur and honey, stir to coat the figs, and cook until the syrup is golden brown and the figs are soft but still intact, about 10 minutes. Top the cake with the fig mixture and serve.

4 kommenttia :

  1. Kiitos reseptistä, todella mielenkiintoinen ja kaunis kakku. Tätä pitää tehdä ja maistaa. Ihana kakkualusta ja astia joissa luumut. Todella kauniita. <3

    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakkualusta on ollut yksi parhaista löydöistäni; ostin sen vuosia sitten Nummen Lahjahovista viidellä eurolla.

      Poista
  2. Kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Viikuna on mukavannäköinen, mutta makuun en ole päässyt. Se ei maistu juuri miltään kaupasta ostettuna. Kakku kyllä näyttää mahdottoman houkuttelevalta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen monen kuullut sanovan, että viikunat ovat parhaimmillaan juuri poimittuna, mutta kun täällä ei kasva viikunapuita, täytyy tyytyä kaupan tarjontaan. Ja tuossa liköörisiirapissa viikunat maustuvat mukavasti.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.