Hävikkiviikon avokadoherkut | Leftover avocado dishes


 
 Avokado on yksi suosikkihedelmistäni, mutta se on parhaimmillaan maukkaan pehmeänä, mutta vielä viipaloitavana vain päivän tai kaksi. Tiedättehän; ensin avokadot ovat kivikovia ja yht'äkkiä hedelmäliha onkin jo tummunut ja hyvin pehmeä.

Kotona oli pari avokadoa, joiden parhaat päivät alkoivat olla jo takanapäin. Hedelmäliha alkoi jo tummua, mutta kaavin sen ihan mustinta kärkeä lukuun ottamatta talteen.
Illalla tein avokadoleivän; levitin pehmeän avokadon paahdetun pari päivää vanhan leipäviipaleen päälle, maustoin ras el hanout-mausteseoksella, silppusin pari jäljellä olevaa lehtisalaatin lehteä salaattia ja sekoittelin sen tilkassa vinaigrettea, päällimmäiseksi vielä keitettyä kananmunaa. Niin hyvää!
 
Seuraavana aamuna blenderiin päätyi jugurtin kera pehmennyt kiivi ja toinen ylikypsä avokado. Parvekkeelta minttua; mintutkin ovat jo ohittaneet parhaan kukoistuksensa, mutta tuoreet mintun lehdet maistuvat edelleen hyviltä. Purkin pohjalle viimeiset poimimani mustikat ja päällimmäiseksi parin päivän takaisesta salaatista yli jääneet granaattiomenan siemenet. Loistava alku aamulle.

Koetan muutenkin ostaa ja tehdä ruokaa niin, ettei hävikkiä tulisi, mutta meneillään oleva hävikkiviikko nostaa taas mieliin, että meillä Suomessakin heitetään ruokaa roskiin 20-26 kiloa eli 125 euron edestä vuodessa henkeä kohden. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Se on paljon,  kaikenlaisten viime aikaistenkin uutisten varjossa tuntuu todella kurjalta, että hyvää ruokaa ja silkkaa rahaa menee haaskuun valtavia määriä. Ollaan siis tarkempia kuluttajia tässäkin suhteessa!
 
 
In Finland waste of food is 20-26 kg per person per year, approximately 125€ yearly. I's way too much. I try to avoid excess food shoping & cooking, but ongoing food waste reduction week reminds of better use of left over food.
 
I had few over ripe avocados, few days old bread loaf, few lettuce leafs and left over berries. Had to use them.
 
For dinner I made an avocado sandwich; I toasted a slice of bread, spread it with soft avocado, sprinked some ras el hanout, tossed salad in vinegar and topped wiht boiled egg. Just perfect!

In my smoothie I had over ripe avocado and kiwi, left over berries I had picked and used main part for few recipes + mint from balcony boxes. My herbs are not growing much anymore, but they still taste good.

3 kommenttia :

  1. On kyllä herkullisen näköinen voileipä. Meilläkin on tämä hävikkiviikko onnistunut tosi kivasti. Ei ole tarvinnut heitellä ruokaa roskiin.
    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
  2. Herkullisia ruokia.Rakastan avokadoja ,ja täällä on juuri alkanut avokadojen aika. Tässä ihan lähelläni on suuri maatalouskoulu,ja iso avokadoviljelmä,ja joskus fantasisoin että menen sinne pihistämään pari puusta;D Hävikkikviikko on tärkeä teema:)

    VastaaPoista
  3. Avokado <3 suuri rakkauteni! siitä saa vaikka mitä ihanaa aikaiseksi, kuten tuon ensimmäisen kuvan leivän :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.