Keitto paahdetuista bataateista | Roasted sweet potato soup


 
Photoshop-harjoittelut uudella koneella eivät ole lähteneet ihan parhaalla mahdollisella tavalla käyntiin. Onnistuin heti alkuun tyhjentämään muistikortin jotenkin mystisesti ja siinä meni 1500 kuvaa. Yhtä'äkkiä kone vain ilmoitti, että kuvia ei löydy. Kokeilin katsoa kortin kuvia kameralla ja vielä seuraavana päivänä työkoneellakin, mutta ei... Kokeilin paria palautusohjelmaakin, turhaan.

Ihan noin suuri vahinko ei onneksi ollut, sillä suurimman osan olin aiemmin kopioinut ulkoiselle muistille ja pilveenkin. Viikonloppuna maalla otetut kuvat hävisivät miltei kaikki, muutama tuli julkaistua maanantain postauksessa, instassa ja Facebookissa ja joitain lähettelin yksityisviesteinäkin. Hyvä muistutus kuitenkin olla huolellinen ja tallentaa kuvat ainakin koneelle ennen editointia.

Tämän bataattikeiton kuvat oli onneksi tallennettu.
 
Bataattia maistoin ensimmäisen kerran ollessan au pairina Yhdysvaltain Itärannikolla. Ystävystyin tanskalaisen au pairin ja hänen isäntäperheen kanssa´ Vietin jopa joulun tämän perheen kanssa. Pääsin heidän mukaansa myös Philadelphiaan sukuloimaan joulu- ja tapaninpäiväksi. Sukulaisten ruokapöydässä oli bataatti niin uunissa valmistettuna lisäkkeenä kuin bataattipiirakankin muodossa.

Bataattikeittoa tarjosin vuosia sitten myös uudelle poikaystävälle. Kun ilmoitin ryhtyväni keiton tekoon, hän totesi "Älä nyt vaivaudu mihinkään suuritöiseen". Sittemmin poikaystävästä tuli aviomieheni. Nykyisin hän sanoo tulleensa krantuksi muualla syödään ruoan suhteen kun meillä tehdään ruoka miltei aina alusta alkaen.

Suuritöinen tämä keitto ei kuitenkaan ole, aktiivista työaikaa on noin 5 min. Tein edellisenä iltana chiliä uunissa rautapadassa, samaan aikaan toisessa astiassa paahtuivat bataattikuutiot sellaisenaan ilman öljyä tai mausteita
 
Seuraavana iltana kuullotin silputun salottisipulin ja valkosipulinkynnen kattilassa, nakkasin paahdetut bataattikuutiot joukkoon, nesteeksi kasvislientä ja mausteeksi suolaa, pippuria ja kuivattua chiliä. Keitto sai hautua vartin, sitten soseutin sen ja tarjosin turkkilaisen jugurtin ja paprika-mantelitahnan kanssa. Nestettä voi lisää oman maun mukaan, me söimme keiton melko paksuna. Pehmeän makuinen keitto sopii hyvin kylmän syysillan lämmittäjäksi.
 
 
 
Sweet potatoes I tasted for the first time when I was an au pair on the US East coast. I became friends with a Danish au pair and her host family. I even spent Christmas with his family.and traveledwith them to their relatives in Philadelphia for Christmas and Boxing Day. At the Christmas dinner table there was all several dishes made of sweet potato.

Sweet potato soup I served years ago to a new boyfriend. When I todl I would make soup, he told I shouldn't make anything complicated.
Since then boyfriend has became my husband. Nowadays he tells he has been spoiled with home made food and he is quite critical when eating elsewhere. 

ANyhow, this up isn't complicated, active working time is about 5 min. I madethe previous evening chili in an iron pot in the oven, at the same time in another dish I roasted sweet potatos without oil.The next evening I sauteed chopped shallot and garlic in a saucepan, added roasted sweet potato cubess, vegetable stock, salt, pepper and a dried chili. Soup simmered for 15 min, thenI ran it smooth in blender and served with Turkish yoghurt and sweet pepper almond paste. The soft-flavored soup is so tasty and warming for the cold autumn evenings.
 

10 kommenttia :

  1. Apua aivan kamala tilanne! Olet varmaan hätääntynyt hirmuisesti. Pelkään aina, että ulkoinen kovalevy menee rikki,mites sitten. Juu onhan noita kuvia pilvessäkin, mutta ei esim.lasten vauva-ajan kuvia, vain ulkoisella kuvalevyllä. Fyysiset kuvat olisivat kyllä se juttu, jos niitä vielä jaksaisi teettää.. ;) Ainakin tiettyjen kuvien osalta.

    Aivan uskomattoman herkullisen näköinen keitto ja kuva, tuo lankkualusta on upea. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen löysin resurssienhallinnasta vielä yhden koneella olevan, minulle uuden ohjelman kansion ja siellähän ne kuvat olivat. EI niissä onneksi ollut mitään ihan korvamaatonta. Kopioin sieltä kuvat kuitenkin vielä pilveen ja ulkoiselle muistille.

      Ulkoiselta kovalevyltäkin voi siirtää pilveen kuvia. Tärkeimmät kuvat siirtäisin vielä sinnekin talteen. Kokemusta on ulkoisen kovalevyn hajoamisesta, eikä sieltä saatu enää talteen mitään korjaamossakaan.

      Lankku on appeni minulle tekemä. Nyt hän metsästää minulle paikalliselta peltisepällä jotain vähän ruostunutta metallilevyä ruokakuvien taustaksi. Onni on appi, joka ymmärtää kuvan päälle. Hän teki elämäntyönsä telkkarikuvaajana, joten tällaiset toivomukset eivät aiheuta mitään hämmästelyä.

      Poista
  2. Rakastan bataattia, voisin syödä sitä aina. Itse tein kanssa porkkana-bataattia sosekeittoa viimeviikolla.

    Tiedän tuon tunteen kun kaikki katoaa, se on ihan kauhee tilanne. Onneksi saatiin kuitenkin kaikki takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunibataatteja teen talvella kerran, pari kuussa. Täytyy googlailla mitä kaikkea bataatista voikaan tehdä.

      Poista
  3. Bataatti ON hyvää ja bataattikeitto on keittojen aatelia <3.

    No, nyt muuten ymmärrän, miksi Suomessa myytävistä bataateista (ainakin suurin osa) on lähes poikkeuksetta Jenkeistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sieltähän ne taitavat pääosin tulla. Ovat kovin suosittuja etenkin syksyn ruoissa.

      Poista
  4. Huh mikä määrä kuvia katosi :(
    Keitto näyttää ihanalta ja sopii jopa värinsä puolesta syksyyn täydellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onneksi ne löytyivät, mutta hyvä muistutus tallentaa kuvia pariinkin paikkaan.

      Poista
  5. Oi tätä täytyy tehdä tänään! Herkullisen näköistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataattikeitto on todella hyvää, bataattien paahtaminen antaa makuun vielä lisää syvyyttä.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.