Pataruokaa | Book of stews

Syksy ja talvi ovat pataruokien kulta-aikaa. Meri-Tuuli Lindström julkaisi Kreetta Järvenpään tunnelmallisesti kuvaaman Pataruokaa-kirjan muutama viikko sitten. Kirja ja maistamani kuusi kirjan resepteillä toteutettua pataruokaa houkuttelevat kaivamaan padan esiin. Kirjaa selaillessani ja makuja maistellessani miltei innostuin edessä olevista pimeistä ja kylmistä illoista! Niitä voi onneksi pehmentää muhevilla padoilla.

Fall and winter are long, cold  and dark in Finland. We start to crawe comfort food then and what could be better than different kind of stews! I attended a book launch party of Pataruokaa, a Finnish book of stews. The book is beautiful and full of delicious recipes that will fill my need of comfort foods in the coming months.

Julkkarit järjestettiin Meri-Tuulin ja Kreetan Työhuone 10:ssä, johon pöytä oli katettu kauniisti eripariastioin. Kattauksen ei todellakaan tarvitse olla yhtenäinen; erilaiset astiat, aterimet ja alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan irrotetut tarjoiluastiat tekevät kattauksesta vain persoonallisemman ja mielenkiintoisemman.

Mix and match vintage china made the table setting charming.


Timo Virtanen Hakaniemen hallin E. Hakkaraiselta kertoi hitaasti kypsyvistä ruhon osista, niiden valinnasta ja käsittelystä ja näytti havainnollisesti mistä kohtaa eri ruhonosat leikataan. Luut ja halvat, rasvaisemmat ruhon osat kuuluvat pataan olennaisesti, kalliimmista paisteista ja fileistä ei tule kunnon pataruokaa.

Butcher Timo Virtanen from E. Hakkarainen at Hakaniemen halli told us about different meats and meat cutting. Cheaper, fattier parts are perfect for stews.


Ennen ruokailua pelattiin pari erää bridgeä. Olen pelannut korttipelejä viimeksi lapsena ja minulle ihan uutta peliä pelatessa tuntui, että älykkyysosamääräni kutistui pienemmäksi kuin kengän koko. Onneksi kengän numero on sentään kookas... Ihan hauskaa pelaaminen oli silti.


We also played few rounds of bridge before sitting on the dinner table. Can't tell I mastered it... Ja lopulta syötiin!

Maisteltavaksi oli kirjan reseptein valmistettu lisäkkeineen mm cock au viniä, filippiiniläistä adoboa, sienipataa, papupataa ja shezuanpippuilla maustettua tulista munakoisopataa... pataruoanhan ei suinkaan täydy olla liharuokaa.
Finally we ate! Cock au vin, Philippino adobo, bean and mushroom stews... Stew doesn't necessary call for meat, vege stews were delicious also!Ilta oli pimennyt kun viimein poistuimme täysin vatsoin. Olipa ihana ilta -ja kirja! Tänä syksynä tehdään pataruokaa usein!

It was already dark when we left bellies full of stews. What a lovely night - and book! Cant wait to test the recipes.


14 kommenttia :

 1. Pataruoat on ihania viileinä päivinä. Täyttää ja lämmittää niin mukavasti <3
  Kivaa keskiviikkoa Lumo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole syksyn ystävä, mutta patojen muhevat maut todella pehmentävät laskeutumista pimeään ja kylmään kauteen

   Poista
 2. Olipas kerrassaan hienot ja niin muistiin jäävät julkkarit - mikä tunnelma ja herregud se hitaasti kypsentyneistä padoista kauniiseen tilaan tuleva tuoksu! Itse jumituin noihin kasvis- ja sienipatoihin (niitä piti satsata), täydellisen maistuvaista! Itsekin kirjoitan juttua kirjasta ja testiin menee mahdollisesti kirjan juustofondue : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parhaat julkkarit, kaunista kivaa ja herkullista

   Poista
 3. Niin tunnelmallisen näköinen tilaisuus ja syksy on oikeaa pataruokien aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihana tilaisuus ja opettavainenkin

   Poista
 4. Voi miten kauniisti katettu pöytä - ja herkullisen näköisiä ruokia!
  Pataruuat ovat kyllä etenkin syksyllä ja talvella suosikkejani - laiskan ruuanlaittajan pelastajia, mutta turhan usein tulee turvauduttua niihin omiin tuttuihin patoihin. Patareseptikirjalle olisi tarvetta:)
  Tunnelmallisia lokakuun iltoja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattaus on puoli ruokaa, sävyt olivat suoraan kirjan värimaaimasta

   Poista
 5. Voi kiitos kaunis upeista kuvista ja kauniista sanoista! Oli todella hienoa, että meillä oli sinut ja muut ihanaiset vierainamme. Oikein tunnelmallista syksyä ja herkullisia hetkiä pataruokien parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kutsusta, niin tunnelmallista -ja ihana kirja!

   Poista
 6. Ihania kuvia ja tuo kirja, ja ruoat, näyttää niin herkulliselta että pitää hetkeksi vaihtaa verkossa olevat ruokaohjeet perinteisiin resepteihin ja ruokakirjaan. Kuola valuu täällä tietokoneen toisella puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteiset reseptit etenkin näin syksyllä ovatkin ihan parhaita

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.