Makkaratalkoot | Home made sausages

Tämä talvi on mennyt ilman makkaroita, vaikka aiemmin olemme tehneet niitä säännöllisesti useamman kerran vuodessa ja nytkin makkaratalkoista on ollut puhetta useampaan otteeseen. Liekö vegebuumilla osansa? No joka tapauksessa nyt kaivettiin Kitchen Aidin makkarasuulake ja lihamylly esiin.


makkara, raakamakkara

makkara, raakamakkara

Kitchen aid, makkara, raakamakkara



makkara, raakamakkara

makkara, raakamakkara




makkara, raakamakkara
 zindandel, viini, punaviini
 
Jos kaapeistanne löytyy isompien merkkien vanhoja yleiskoneita, uudet saman merkin suulakkeet ja lihamyllyosat käyvät yleensä aika paljon vanhempiinkin malleihin. Ystäväperhe osti uuden suulakkeen ja myllyn 70-luvun Kenwoodiin. Vanha Kenwood on kuulemma ruman värinen ja mallikin aika retro, mutta hyvin jaksaa jauhaa. Tarkista sopivuus myyjältä kuitenkin ennen ostosta.

Italialainen makkara on hyvä yleismakkara, josta voi lähteä liikkeelle raakamakkaroita ensi kertaa tehdessä. Me olemme possun lisäksi testanneet nautaa, lammasta ja jopa ankkaa. Maustamisessa kannattaa olla rohkea, sillä rasva pyöristää makua (älä vain yritäkään vähentää rasvan määrää. Makkaraan kuuluu rasva, muuten lopputulos on liian kuiva!). Suolia saa ainakin hallien lihakauppiailta, muistakin lihaa tiskistä myyvistä kaupoista kannattaa kysellä. Eivätkä ne ole yhtään ällöttäviä, vaan paperinohuita, valkoisia ja tietysti puhtaita. Liota suolia vartti ennen käyttöä, sillä ne on suolattu.

Makkaranvalmistus on hauska ohjelmanumero ruokavieraille illan aluksi ja sujuu yllättävän nopsaan kun liha on jauhettu ja maustettu valmiiksi. Alla olevan parin kilon satsin pursottelee noin kolmessa vartissa pareittain työskennellen niin, että toinen syöttää lihaa koneeseen ja toinen hoitelee pursotinta. Lähes koko ystäväpiirimme on joutunut päässyt valmistamaan omat makkaransa.

Jos makkaroita haluaa nauttia todella näyttävästi, ne voi tarjoilla hodarimakkaroina ja juoda samppanjaa palanpainikkeeksi, kuten teimme joitain vuosia sitten.

Nyt kuitenkin joimme makkaroiden kanssa Jussi by Botter Organic Zinfandelia* Italian Pugliasta. Viinipullo on puettu hauskasti Jussi-paitaan ja helavyöhön. Mehevän hilloisena, mutta ryhdikkäänä viini sopii hyvin vähän mausteisempienkin makkaroiden kanssa.



Italialainen makkara

1,5 kg porsaan kasleria
300-500 g savustettua, rasvaista possunkylkeä
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl suolaa
1 rkl tuoretta rouhittua mustapippuria
4 tl tuoretta rosmariinia
3 kynttä tuoretta valkosipulia
1 rkl kuivattua basilikaa
2 tl paprikaa
2 tl murskattua chilipippuria
1 tl jauhettuja fenkolinsiemiä
1/4 tl fariinisokeria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
Voit ostaa lihan ja silavan valmiiksi jauhettuna tai jauhaa ne itse. Kitchen aidilla käytä karkeampaa (=suurempireikäistä) jauhinlevyä nopeudella 4.
Laita sianlihan ja punaviinietikkaa kulhoon. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria, persiljaa, valkosipulia, sipulijauhe, basilika, paprika, chilipippurihiutaleita, fenkolin siemeniä, ruskeaa sokeria, oreganoa ja timjamia. Vaivaa kunnes mausteet ovat tasaisesti sekoittuneet lihaan.
Pistä liha-mausteseos jääkaappiin peiteltynä tai pursota makkarat valmiiksi ja anna makujen sekoittua jääkaapissa 12 h. 
Ennen paistamista pistele makkarat hammastikulla jotteivat ne olisi räjähdä uunissa ja paistoa 180 C uunissa n. 30 min. Makkarat voi paistaa myös pannulla. Sikamakkaroiden tulee olla täysin kypsiä.

Makkarat voi myös pakastaa raakana ja käyttää ne kahden kuukauden sisään pakastamisesta.

* Viini saatu testiin blogin kautta. Alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan, muut kommentit ovat tervetulleita.


We got a Kitchen Aid mixer from my mother several years ago. After we hade made sausages with our friends, we had repeatedly spoken of buying a meat grinder and sausage stuffer. I got the parts as Christmas gift few years ago and we have made sausages several times a year.

These Italian sausages are good choice when you make your own sausages for the first time. You can adjust seasoning to your own taste, but do not reduce amount of fat. Sausages need fat, otherwise they get dry. Fat also rounds up the flavors, so you might wan to add more chili.
At this point, anyone who feels sick when thinking of the intestines, I can tell you that they are sold salted, squeaky clean, white and thin, there is nothing disgusting in them. Intestines are used also in good industrially manufactured sausages. Casings should be rinsed well and soaked for abt 20 min.
We tested with sausages Jussi by Botter Organic Zinfandel* from Puglia, Italy.

Italian sausages

1, 5 kg ground pork
500 g smoked pork belly
3 tablespoons red wine vinegar
1 tablespoon salt
1 tablespoon freshly cracked black pepper
4 teaspoons fresh rosemary
3 cloves fresh garlic
1 tablespoon dried basil
2 teaspoons paprika
2 teaspoons crushed red pepper flakes, or to taste
1 teaspoon ground fennel seeds
1/4 teaspoon brown sugar
1 teaspoon dried oregano
1 teaspoon dried thyme
You can use grinded  pork and lard or grind yourself pork neck and lard.
Place the pork and red wine vinegar in a mixing bowl. Sprinkle with salt, black pepper, parsley, garlic powder, onion powder, basil, paprika, red pepper flakes, fennel seed, brown sugar, oregano, and thyme. Knead until spices are evenly distributed through the sausage.
Divide the sausage into thirds, and form into 3 logs; wrap each in plastic wrap. Place wrapped sausage into a freezer bag before freezing, or store in refrigerator for at least 12 hours before cooking to let the flavours to blend. Bake in 180 C oven for 30 min.

You can also freeze uncooked sausages and use them within two months.



*Wine received fort test from importor


8 kommenttia :

  1. Makkaran teko onkin oikea taitolaji. Ei onnistunut minulta :)
    Ihanaa torstaita Lumo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se niin vaikeaa ole, mutta pareittain sujuu paljon paremmin

      Poista
  2. wooow, kiva idea tuo makkarapirskeet, niihin on varmaan tunkua. Itse en ole makkaraa tehnyt suoleen, vaan tuorekelmuun ne on kääritty, keitetty ja sen jälkeen grillattu. Pitäis varmaan hankkia tuo lisäosa. Jussi punkku, ihana kuosi viinillä, tiadan tietää kaverin jolle haluan viedä tuota. Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makkaratalkoot ovat vähän erilainen tapa koota ystäviä yhteen - ja kaikki ovat tykänneet.

      Poista
  3. Voihan - mitä makkaroita! Enpä ole itse koskaan makkaroita tehnyt ja saattaa olla, että kokeilematta jää;)
    Varmasti olivat makoisia!
    Kivaa loppuviikkoa, Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teimme makkaraa ensimmäisen kerran ystävien luona ja siitä lähti idea hankkia lihamylly ja makkarasuulake kotiinkin.

      Poista
  4. Nää on niin mainioita! Jestas kun pääsisi joskus itsekin kokeilemaan. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teillä on yleiskone kotona, suosittelen hankkimaan siihen suulakkeen ja lihamyllyn. Vanhempiinkin malleihin sopivat yleensä uudet saman merkin lisäosat.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.