Koivulahden rapukartano

Kesäkuisella Mäntän-matkalla kävimme Marjon kanssa Vilppulassa, Kuoreveden rannalla
Koivulahden Rapukartanossa, johon meidät oli kutsuttu tutustumaan.


Ajelimme kapeaa tietä kilometrikaupalla. Hiekkatie päättyi avaraan pihaan niemen kärjessä. Pihan molemmin puolin oli kaksi isoa, jykevää hirsirakennusta, jotka materiaaleiltaan ja muodoiltaan toivat mieleen Coloradossa aikoinaan näkemiäni hotelleja. Rapukartanon koko yllätti, vaikka olinkin etukäteen netistä kurkannut millaiseen paikkaan olemme menossa vierailemaan.

hotelli, vilppula, kotimaan matkailu


hotelli, vilppula, kotimaan matkailu




hotelli, vilppula, kotimaan matkailu


hotelli, vilppula, kotimaan matkailu


hotelli, ravintola, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, ravintola, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, ravintola, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, vilppula, kotimaan matkailu, sauna


hotelli, vilppula, kotimaan matkailu

hotelli, vilppula, kotimaan matkailu


Rapukartanon isäntä Pasi Heinonen kierrätti meitä ja kertoili tarinoita Rapukartanon historiasta ja omasta menneisyydestäänkin. Pasi paljastuikin melkoiseksi tekijämieheksi; hän on ollut metsuri, ampumahiihtoliiton olympiaryhmän urheiluhieroja ja pediterapeutti, maanviljelijä ja nyt ravunkasvattaja, hotelli- ja ravintolayrittäjä. Hän on myös osakkaana Mäntän ravintola Göstassa, jossa kävimme ruokailemassa.

Koivulahden tilan isäntä Pasista tuli vuonna 1995 sukupolven vaihtuessa. Kymmenen lehmän tilan tulevaisuus mietitytti häntä. Mies päättikin pistää lehmät pois ja ottaa tilalle rapuja, joita myi kalatalouskeskukselle ja ruokarapuina ravintoloihin ja tukkuihin.

Seuraavaksi hän suunnitteli pienehköä rapumajaa, mutta suunnitelmat kasvoivat ja tuloksena oli lopulta hotellina ja ravintolana toimiva rapukartano.
Koivulahden ravintolan ruokalistalta löytyykin tietysti rapuja ympäri vuoden, sekä paikallisia luonnonantimia huolella valmistettuna; riistaa, kalaa sekä sieniä, ja marjoja.

Rapukartanossa on 725 neliötä, kokous- ja majoitustiloja. Vuonna 2013 valmistui Merta-rakennus, ja majoitushuoneita on nyt kaikkiaan 27.




Rakennukset on sisutettu suomalaisilla kalusteilla, jokainen tila on erilainen ja yksilöllinen. Huoneita on hauskasti nimetty kasvien sekä eläinten mukaan ja joka huoneessa oli nimikkoeläimestä tai - kasvista valokuva. Sviittien nimet ovat komeasti Hummeri ja Kuningasrapu.

Rapukartanon alakerrasta löytyy jyhkeä ja tunnelmallinen puusauna 10 hengelle. Saunan vieressä on myös ulkoporeallas ja järven rannalta savusauna. Merrassa on erillinen sauna ja jopa osassa huoneista on myös oma sauna ja poreallas eli saunomiseen on paljon vaihtoehtoja. Rannan tuntumaan oli juuri valmistunut uusi kokous- ja illanviettopaikka Karhunpesä.

Pasi kertoi Rapukartanossa vietettävän paljon häitä -rannan "alttarin" luona on vihitty yli sata paria-, mutta myös muita juhlia, koulutuksia ja asiakastilaisuuksia. Erilaisia aktiviteetteja järjestetään toiveiden mukaan. Varsinkin ulkomaalaisin vieraisiin rauhallinen luonto ja luonnon antimet tekevät suuren vaikutuksen.

Melkoinen kartano, kyllä Suomestakin löytyy mielenkiintoisia, perushotelleista poikkeavia paikkoja juhlien ja tilaisuuksien järjestämiseen tai ihan vain majoitukseen, herkutteluun tai rauhoittumiseen ja rentoutumiseen!



Kesämatkan ajaksi olen ajastanut blogiin muutamia postauksia - seuraa tämän hetken seikkailuja Euroopan kauniissa pikkukylissä ja viiniviljelmillä Instagramissa @lumolifestyle



Koivulahden Rapukartano is a modern log hotel with fine dining restaurant.
Restaurant at Rapukartano serves fine dining dishes. Most of the ingredients are sourced locally. On menu there are of course crayfish, but also moose, reindeer, bear and fish, wild mushrooms, vegetables and berries from the nearby woods.

There are two traditional wood-burning saunas at Rapukartano, a log sauna in the main building, and a chimneyless smoke sauna by the lake. We skipped the sauna, but took a tour in hotel rooms, main building and by the lake.


Koivulahden Rapukartano, Koivuseläntie 77, 35700 Vilppula

4 kommenttia :

  1. Rapukartano oli kyllä huikea paikka :) Niin erilainen ja eksoottinen. Hiljaisuus ja luonto ympärillä saivat tuntemaan, että oltaisiin oltu paljon pidemmällä kuin itse asiassa oltiinkaan. Ehdottomasti halaun mennä tänne toisenkin kerran ja ruoka taivaallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli kyllä hieno. Luontokin telee varmasti moneen suuren vaikutuksen.

      Poista
  2. Ei oikein edes ymmärrä mitä kaikkea jännittävää Suomesta löytyy. En ole koskaan kuullut rapukartanosta, mutta tuonnehan pitäisi ilman muuta mennä jos Suomeen vielä satun. Kokemusta monenlaisesta hommasta tekee yleensä hyvän yrittäjän. Niin monta asiaa pitää osata ja hallita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut minäkään kuullut, olikin aika yllätys löytää luonnon keskeltä näin tasokas psikka.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.