Kuusenkerkkäpesto

Aikainen kesä on saanut kuusenkerkät kasvamaan hurjaa vauhtia. Kerkät ovat siis kuusen oksien vuosikasvua, keväällä oksien päihin kasvaa heleän vehreät tupsut ja silloin kerkät ovat parhaimmillaan. Neulaset tummuvat ja kovettuvat muutaman viikon sisään. Nyt onkin hyvä hetki kerätä kerkkiä sesonkiruokiin. Kuusenkerkkiä voi myös pakastaa. Pakastan tekemääni basilikapestoa talvea varten jääpalamuoteissa helppoa annostelua varten. Kuusenkerkkäpesto kestänee pakastamisen varmasti yhtä hyvin kuin perinteinenkin pesto.

Kuusenkerkistä voi keittää myös kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, jotan muistathan kysyä luvan kerkkien keräämiseen maanomistajalta.


Vaaleista kerkistä tehty pesto on heleän vihreää ja metsäistä maultaan. Nauti pastan, kalan tai perunoiden kanssa tai leivän levitteenä. Savukalan kanssa kuusenkerkkäpesto on erityisen herkullista.

Luonnon antimista voi tehdä myös mm. litulaukkapestoa ja myöhemmin kesällä voit kokeilla myös porkkanannaattipeston tekoa.


Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti





Kuusenkerkkäpesto

2 dl tuoreita kuusenkerkkiä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Huuhtele ja valuta kerkät siivilässä. Paahda kurpitsansiemenet pannulla. Paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna kuusenkerkät, kurpitsansiemenet ja valkosipulit blenderissä tai sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Oletko koskaan kokeillut kuusenkerkkäpeston tekemistä tai keräillyt luonnon antimia keittiöösi?



7 kommenttia :

  1. It's great that this is made of all natural products.

    VastaaPoista
  2. Nokkosia olen keräillyt ja tehnyt lettuja. Ystävän mies on tehnyt nokkosista voimajauhetta (sillä nimellä sitä kutsui). Kuusenkerkkäsiirappia olen jälkkäreissä maistellut ja sopi kivasti ainakin vaniljavaahdon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusenkerkkäsiirapissa on jännä, syvä maku. Muutaman kerran olen tehnyt sitä. Nokonen tosiaan on varsinaista voimaruokaa, joskuks voisin itsekin koettaa kuivaamista.

      Poista
  3. Kuusenkerkät maistuvat hyviltä myös ihan sellaisenaan :) Olen usein napsinut niitä keväällä koiralenkeillä.

    VastaaPoista
  4. Kuinka kauan säilyy kylmässä

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.