Kuusenkerkkäsiirappia keittelemässä | Homemade spruce shoot syrup




 




Eilen kerroin keitelleeni viikonloppuna kuusenkerkkäsiirappia. Parhaillaan ovatkin ihan parhaat ajat kuusenkerkkien keräykseen, niiden poimimisen kanssa kannattaa nyt kiirehtiä. 

Keräilin kerkät lauantaina anoppilan mailta innokkaan assistentin kanssa. Tarmo halusi osallistua myös lopputuotteen kuvauksiin. Hienon makuisella kuusenkerkkäsiirapilla voi maustaa juomia, sitä käytetään jälkiruoissa, marinadeissa, vaahterasiirapin sijaan ja tunnetaanpa se hyvänä yskänlääkkenäkin. 
Kokeile esim. juuresten tai vaikkapa grillipihvien kanssa. Ihan ensimmäiseksi sekoitin sitä hieman kermavaahtoon jälkiruoan lisukkeeksi.

.
Kuusenkerkkäsiirappi
1,5 l kuusenkerkki
1 kg sokeri
1 rkl vanijasokeri
2 l vettä

Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lopuksi nosta kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.

Lisää n. 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.



I made spruce shoot syrup on Saturday at my inlaws. Right now is the best season to forage spruce shoots in Southern Finland. Recipe for the delicious multi purpose syrup can be found here.


Alkukesän kaunis viikonloppu | A beautiful early summer weekend




































Stockan katolta lähdin perjantaina suoraan maalle anoppilaan, jonne oli saapunut Siipan jo vuosikymmeniä Australiassa asunut täti miehineen. He olivat viimeksi olleet Suomessa vuonna 2001, me olimme heidän luonaan Gold Coastilla kuusi vuotta sitten.

Kukkaloisto on nyt upea, kevään viimeiset ja alkukesän ensimmäiset kukat kukkivat nyt ihanimmillaan. Lampailla riittää tuoretta ruohoa ja Tarmo-koira on löytänyt heinikosta muutamankin lepopaikan joissa se nukkuu umpiunessa. Ilta päättyykin aina punkkitarkistukseen, joka on Tarmion mielestä hauska hellittelyhetki.



Aamiaista päästiin nauttimaan ulkosalla, kun aamut olivat niin lämpimiä, että australialaisetkin tarkenivat. Aamiaiseksi oli jälleen viimeaikaista bravuuriani granolatorttua. Siippa vei iltapäivällä sukulaiset vanhalla, muinoisen Ranskan työvuoden "tuliaisena" tuomallaan Citroenilla pikku ajelulle. Minä jäin poimimaan kuusenkerkkiä ja keittelin kerkkäsiirappia, juuri nyt taitaa olla paras kerkkäaika. Muut seurasivat myös lätkää, minä puuhailin mieluummin keittiössä ja istuin ulkona lukemassa. Pelin tapahtumista - ainakin maaleista- pysyi äänenvoimakkuuden perusteella kuitenkin hyvin perillä ruutuun vilkuilemattakin.


Granolatorttu

Pohja

2 dl  kaurahiutaleita
2 dl  ruishiutaleita
2 dl pähkinöitä tai manteleita ja siemeniä 
1 dl agave-tai vaahterasiirappia
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä



Täyte

cashew-vaahtoa (tai turkkilaista jugurttia/rahkaa)
juoksevaa hunajaa makeutukseen
marjoja ja hedelmiä 


Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.

Voitele halkaisijaltaan n. 20cm irtopohjavuoan reunat öljyllä ja asettele pohjalle leivinpaperin pala.

Sekoita yhteen hiutaleet, hienonnetut pähkinät tai mantelit, siirappi, oliiviöljy, kaneli ja inkivääri. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin verran. Paahda pohjaa n. 25 min uunissa alatasolla, kunnes se on kauniin ruskea



Mango-cashew-vaahto

2,5 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
1,5 dl kuutioitua mangoa

Sekoita valutetut cashew -pähkinät ja mango blenderissä. Anna koneen käydä n. 5 min kunnes vaahto on täysin sileää.



Kuinka sinun viikonloppusi sujui? Ravintolapäivää, jääkiekkoa, puutarhahommia vai mitä oli ohjelmassa?







How was your weekend? We were at inlaws on countryside, enjoying gorgeous weather and spending time with Husbad's aunt and her husband who had arrived all the way from Australia.















Kaupungin kattojen yllä | Helsinki from a new perspective















 



















Pääsin eilen näkemään Helsinkiä uudesta näkökulmasta, Stockan Argos-katolta. Huikeat näköalat ja ihan uusi perspektiivi rakkaaseen kotikaupunkiin!


Illan aikana ravintoloitsija ja kokki Timo ”Lintsi” Linnamäki avasi grillauksen saloja, pöytä oli katettu ainutlaatuiseen ympäristöön muillakin sesongin herkuilla. Grillailua ja ruokailua tahditti dj Stefu Sundman ja saksofonisti Antti Hynninen. Yllätysesiintyjänä oli Reino Nordin.

Pääsin haastattelemaan Lintsiä kesän grillaustrendeistä, hän kertoi kesän kovimman boomin olevan rubbauksen eli kuivamarinoinnin ja kehotti kokeilemaan itse mausteseosten sekoittamista mm. yrteistä, kuivatusta sitruunankuoresta, kardemummasta, kanelista jne., myös omatekoiset bbq-kastikkeet kuuluivat kesään, savuviskibarbequekastike etunenässä. Stockalla rubataan myös, palvelutiskissä voi valita seitsemästä erilaisesta kuivamarinadia palvelutiskissä.

Stockmannin normaalisti suljettuna olevalle Argos-katolle pääsevät tavaratalon asiakkaat tänään 21.5. ja huomenna klo 11-16. Tarjolla on vaikuttavien maisemien lisäksi musiikkia ja Hartwallin kesäjuoma 1000 ensimmäiselle. Sisäänkäynti Fazer À La Carte-ravintola, 8. kerros.



I got to visit Stockmann deparment store roof yesterday. A new perspective to my dear home town! If you're in Helsinki today 21th May or tomorrow, you can also visit the normally closed roof, entrance from Fazer À La Carte restaurant on 8th floor.