Viinilinna -puhu viiniä | Speaking of wine







Viinilinna facebook- ja nettisivuston lanseeraustilaisuus pari viikkoa sitten oli rento ja hauska.


Vietimme muutaman hauskan tunnin kälyni Mariian kanssa keskustellen viineistä ja maistellen niitä maittavien makupalojen kera.


I attended with my sister in law Viinilinna's - a new website and facebook site- launch party. We spent few fun hours on a Friday night tasting and talking about wines.





Heti sisään tullessamme saimme maistaa englantilaisen Hattingley Valleyn kuohuvia, näistä suosikikseni nousi Blanc de blancs. Harvinainen keisarinviitta-perhonen  Hattingley Valleyn kuohuviinipullojen korkeissa kuvaa englantilaisilla viinitarhoilla elävää harvinaista perhosta. Tiesin muutaman englantilaisen viinitilan ennestäänkin, mutta kuulin niitä olevan yhteensä jopa puolisentoistasataa vaikkei maa olekaan laajasti tunnettu viimeistään. 

Hattingtley Valley is one about 150 of British vineyards, loved their Blanc de blancs.


 





Mariia ei juo punaisia, joten maistelimme ensin valkoviinejä ja samppanjaa. Armigero Garganegan etiketin väri kuvasi hyvin keväisen raikasta ja sitruksista pullon sisältöä.

Armigero Garganega's yellow label color matches greatly the springish citrus taste.



Rennossa tunnelmassa pääsimme kyselemään ja vaihtamaan ajatuksia viineistä myös viinitekijöiden kanssa. Paikalla oli mm. Satu Lappalainen , jonka Uudessa Seelanissa tuottama, Alkon kesävalikoimassa ollut ja hyvin menestynyt herukkainen Vicarage Lane Bubbly Sauvignon blanc on ehdolla juhla-asussa Alkon perusvalikoimaan Suomen täyttäessä 100 vuotta.  


We discussed with Finnish winemaker Satu Lappalainen, who makes Vicarage Lane wines in New Zealand. Mariia drinks only whites,  Malborough bubbly Sauvignon Blanc was her favorite. of all the wines we tasted.






Tuhdimpaa makumaailmaa edustivat puolikuiva, mausteinen Dopff & Irion Gentil joka sopii oivallisesti aasialaisen ruoan kaveriksi sekä mehevän hilloinen Chronic Cellarsin Purple Paradise, jota meille suositeltiin yhtenä tärppinä ehdottomasti maistettavista viineistä, eikä vain etiketin takia.

Dopff & Irion's fruity Gentil is a good choice for Asian foods. Powerful & rich Chronic Cellars Purple Paradise was also recommended as one of the "must taste" wines.




Australialaisen Hardysin pisteellä Tiia maistatti Hardys Crest-kuohuviiniä, talon ensimmäistä Suomessa myyntiin tulevaa kuohuvaa. Kuulin iltapäivätilaisuudessa olleilta huhuja, että aiemmin oli ollut myös ollut mahdollisuus maistella Hardys Eileen-sarjan erinomaisia viinejä, mutta ne oli harmikseni jo juotu iltapäivällä.

Australian Hardys has now their first sparking, Hardys Crest, on market in Finland. I also heard that there was an opporturnity to taste excellent Hardys Eileen wines, but my blogger colleagues had emptied the bottles already in the afternoon.




 
Oi, mikä ilta muutenkin; kesäisen lämmin ja tyyni. Kuinka ihanaa olikaan istuskella ulkona nauttimassa pehmeän lämpöisestä hiljalleen sumuun kääriytyvästä perjantai-illasta lasissa tilkka hyvää viiniä. 

What a lovely night to enjoy wine and smooth, warm summery night.


Alkoholilain takia alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan, muut kommentit tervetulleita.

Poliiisiasioita, presidentti ja pommiuhka Pariisissa | The many faces of Paris


Viikkoon Pariisissa mahtui kaikenlaista luksusillallisesta rikosilmoituksen tekemiseen, mm. poliiisiasioita, presidentti ja pommiuhka.























Messuilla olin ensimmäiset neljä päivää, aamulla lähdettiin kahdeksalta liikkeelle ja messupäivän jälkeen suljin tietokoneen yhden maissa yöllä. Monet työasiat kun eivät odota viikkoa, eikä meillä ole ollut sihteereitä enää vuosiin. Parikymmentä vuotta sitten messumatkat olivat vähän erilaisia, kerran päivässä soitettiin toimistolle ja kysyttiin miten menee samalla antaen ohjeita matkan aikana tulleiden asioiden hoitoon...Oi aikoja ja tapoja!

Messupäiviin mahtui pitkien työpäivien lisäksi juhlaillallinen Four Seasons-hotellissa kolmen Michelin-tähden keittiömestari Christian Le Squerin laatimalla illallisella. Illasta nappasin vain muutamia suttuisia kännykkäkuvia jotka eivät blogiin päädy, kun en asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa halunnut kaivaa kameraa esiin ruokakuvia varten. Hieno illallinen joka tapauksessa. Italialainen pöytäkumppani oli harkinnut yöpyvänsä Four Seasonsissa,  mutta yksi yö olisi maksanut 2700 €. Häntä erityisesti närkästytti, ettei aamiainen kuulunut hintaan, vaan siitä olisi pitänyt veloitettu erikseen 100€! Messumatkoilla käyttämässämme pikku hotellissa olisin voinut yöpyä useita viikkoja tuohon hintaan.

Viikko alkoi 34 C helteellä ja loppui 17 asteen keliin, viikon alun hellevaatteet vaihtuivat perjantaina neuletakkeihin ja huiveihin. T
orstai-iltapäivästä sunnuntaihin kiertelin kaupungilla seurakseni lentäneen Siipan kanssa. Sadetta tuli onneksi vain muutama tippa, joten meillä oli Siipan kanssa ihan hyvä kaupunkimatkakeli.

Katukahviloissa istuskelun lisäksi ehdimme kävellä yli 20.000 askelta päivässä, käydä Versaillesissa, Musee d'Orsayssa ja Clignancourtin antiikkimarkkinoillakin.

Vaikka Pariisi edelleen on viehättävä, on tunnelma kaupungissa stressaantuneempi kuin aiemmin. Päädyimme juttusille muutaman ihmisen kanssa ja kaikki valittivat Pariisin stressaavuutta, kiireen ja ihmismassojen lisäksi turvattomuus lisää painetta. Poliisipartioita on näkynyt ennenkin kaduilla, mutta nyt konekiväärein aseistautuneita poliisi- ja sotilaspartioita tuli vastaan vähän väliä. Melko lähellä hotelliamme oli myös -onneksi vääräksi osoittautunut- pommihälytys lauantaina ja iso alue eristettiin tuntikausiksi.

Turvatoimista huolimatta -tai niiden takia- pääsimme lauantaina kosketusetäisyydelle turvamiesten ympäröimän Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa hänen vieraillessaan samoilla ruokamarkkinoilla kanssamme. Selfietäkin presidentin kanssa olisi päässyt ottamaan, mutta tyydyin kuvaamaan muutaman metrin päästä. Aikoinaan Pariisissa Ylen kirjeenvaihtajan kuvaajana työskennellyt Siippa totesi, että lähikuvista moni ammattilainenkin olisi ollut kateellinen.

Ruokamarkkinoista tulee pikku raportti myöhemmin, ne ovat uskomaton herkkujen runsaudensarvi. Ostimme kotiin juustoja, makkaraa, pateeta...


Poliisin kanssa pääsin itsekin tekemisiin. Lauantaiaamuna huomasin lompakon hävinneen. Edellisenä iltana kävimme illallisella, ravintolassa näin maksaessani lompakon viimeisen kerran. Kävimme matkalla kaupassa ostamassa vesipullon ja viinibaarissa lasillisella. Mielestäni kukaan ei ollut lähietäisyydellä, saati että olisi saanut kätensä laukkuni pohjalle, mutta yhtä kaikki... lompakkoa ei enää ollut. Peruutin kortit, kävin kysymässä kaupassa, viinibaarissa ja ravintolassa ja lopuksi tekemässä rikosilmoituksen. Harmittaa tietysti, mutta minkäs teet... Nyt täytyy odotella uusia luottokortteja ja nettipankkitunnuksia, uusia ajokortti... Olen mielestäni varovainen & street smart ja olen kerran jopa ottanut varkaalta pois kollegalta varastetun laukun junassa Pariisissa. Näköjään kokeneemmallekin voi vahinko sattua.


Paris did show many faces during last week's mixed work and minibreak Paris days; it was hot and cooler, charming and unsafe, luxurious and down to earth. I saw the president only few meters away, lost my vallet to a thief, worked long day s at fairs,visited Musee d'Orsay, Versailles and Clignancourt flea markets, ate a three Michelin star dinner, drank wine on street cafes and walked over 20.000 steps a day...

Kevyt myskikurpitsa- ja hummusannos | Light meal of butternut squash and hummus

Kevyttä, kasvista, helppoa ja hyvää. Siinäpä yleensä resepti 5:2-paastopäivien ruokailuun. Silloin tällöin mukana on myös kananmunia, kalaa, lihaa tai broileria, mutta tämän annoksen proteiinit tulevat pavuista.

Pariisin-viikon jälkeen kroppa jo huutaa kevennystä ja tuntuu hyvältä palata 5:2-rutiineihin.



Kurpitsa yleensä paahdetaan oliiviöljyllä pirskoteltuna, mutta tähän annokseen paahdoin 200 C uunissa kuutioitua myskikurpitsaa vain suolalla ja pippurilla maustettuna n. 25 min.

Kurpitsan paahtuessa uunissa tein valkopapuhummusta ilman öljyä. Kurpitsan ja hummuksen kera tarjosin tomaattia ja porkkanannaattipestoa. Yksinkertaista ja helppoa.


Light, vege, easy and good. That's often my recipe for 5:2 fast days. I usually serve also some fish, meat, chicken or eggs, but here proteins come from white beans.

I toasted butternut squash cubes without oil, just seasoned with salt and pepper. While pumpkin toasted in 200 C oven for abt 25 min, I prepared white bean hummus without oil and served with tomatoes and carrot top pesto.