Pehmeän makuinen palsternakka-omenakeitto | Delicious parsnip apple soup

Palsternakka-omenakeiton pehmeä maku on herkullinen, mutta sellaisenaan keitto on vaalaudessaan melko vaatimattoman näköinen. Muutama verso ja ripaus kuivattuja ruusun terälehtiä kohentaa arkiruoan ulkonäköä kummasti ja antaa oman pikku säväyksensä keiton makuun.


palsternakka_omenakeitto


omena_palsternakkakeitto



palsternakka_omenakeitto



Vaniljainen palsternakka-omenakeitto



500 g palsternakkaa

400 g omenaa

1 l vettä

1 kasvisliemi/fondikuutio

suolaa

pippuria

veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä



Viimeistelyyn

versoja

(kuivattuja ruusunterälehtiä)



Kuori ja kuutioi palsternakat ja omenat

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää liemikuutio ja kasvikset.

Keitä kasvikset pehmeiksi keskilämmöllä kannen alla, 15–20 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa vettä, mausta suolalla ja pippurilla

Lisää veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä.

Viimeistele palsternakka-omenakeitto kuivatuilla ruusun terälehdillä ja versoilla.


Parsnip and apple soup is delicious, but the look is quite dull. Few sprouts and pinch of dried rose petals give this every day food a more appetizing outlook.


Parsnip and apple soup



500 g parsnips

400 g apples

1 liter water

1 vegetable broth cube

salt

pepper

Pinch of vanilla seeds



For garnishing

Sprouts

(Dried rose petals)



Peel and dice the apples and parsnips

Boil water in a saucepan. Add the stock cube and vegetables.

Cook the vegetables until soft over medium heat under lid for 15-20 minutes.

Puree the soup with a hand blender, add water if necessary, season with salt and pepper

Add a pinch of vanilla seeds

Garnish with dried rose petals and sprouts.




Pakkassäässä | Freezing cold days

Joulun jälkeen olisin aina ihan valmis suoraan kevääseen, mutta kyllä se talvi on sieltä joka vuosi tullut Helsinkiinkin. Joskus kertaheitolla metrisinä kinoksina, joskus hiljaisena lumisateena, nyt lumena ja kipakkana pakkasena. Valon määrä onneksi hiljalleen lisääntyy.


After Christmas I am always ready to juimp directly to spring, but I know from experiene that we get cold an dsnowy weather in Helsinki every winter. Sometimes there are only few minus degrees and only a thin white layer on the ground, sometimes we have a meter of snow and freezing cold weather for weeks or even months.


Luonnonilmiö, Helsinki, talvi

luonnonilmiö, sumu

Merisavu on mystisen näköinen luonnonilmiö kun meri on vielä avoin kovien pakkasten iskiessä. Ilmatieteen laitoksen mukaan talvisin tyypillisin haihtumissumu on merisavu. Ilman lämpötilan on oltava vähintään -15 asteinen, kun se virtaa juuri ja juuri sulan meren yläpuolelle. Merisavun muodostuminen vaatii siis suuren lämpötilaeron ilman ja vesipinnan välillä.
-20C pakkasesta ja napakasta viimasta huolimatta merisavua oli päästävä ikuistamaan muutaman ruudun verran. Kilometrin matkalla toimiston ja sataman välillä ja taas takaisin ruokatunnin aikaan otsa oli jäätyä silmille vedetystä piposta huolimatta.



Sea smoke is fog which is formed when very cold air moves over warmer water. It looks very mystiv and lasts usually only for a day only fading away when water cools and freezes. Even though it was -2 C, I had to get out on luch break to capture this natural phenomenon.


Ikkuna, talvipäivä, pakkanen

Koira, lumisade, maalla



Kireät pakkaspäivät ovat ainakin toistaiseksi vaihtuneet vähän lauhempaan lumisateeseen. Maalla Tarmo nauttii lumesta ja ottaa vaikka nokoset hangella superpaksun turkin eristäessä kylmää.

The most freezing weather jas now turned to snow blizzard. Tarmo the dog at my inlaws enjoys outdoor life.


käsinkudottu, lapaset,
Ostin joulumarkkinaretkeltä kauniit harmaa-valkoiset lapaset Lohjan markkinoilta. Parissa pakkasasteessa pärjään vielä hyvin nahkasormikkailla, mutta villalapaset ovat tulleet kovilla pakkasilla hyvään käyttöön muhkean kaulahuivin ja kashmirpipon lisäksi.

My newish wool mittens are now in good use as well as big scarves and cashmere beanies.


bloggaaja


Kevytuntuvatakkikin on vaihtunut villakangastakkiin. Sen ostamista harkitsin pitkään, itse asiassa useamman talven yli, mutta alkusyksystä +20 C keleillä onneksi päätin satsata uuteen takkiin, kun sopiva klassinen malli, hyvä laatu ja mukava alennuskin osuivat kohdalle. Marraskuun lumikelien aikana ulkona pärjäsi muutaman minuutin ilman lapasiakin. Nyt kiedon kaulahuivin tiiviimmin kaupan ympäri ja vedän lapaset huolellisesti käsiin ja pipon silmille ennen ulos astumista.

In few minus C degrees I can still run my errands in thin down coat, but now I have taken out my warm wool coat, mittens and cashmere beanie. In November when the photo was taken I could stay out few minutes without gloves, but now I need a full gear from the moment I step out.


kollageeni, ravintolisä

Ihoni kärsii kovilla pakkaskeleillä ja kuivassa sisäilmassa. Marraskuun parin viikon pakkasjaksolla säärien iho oli rutikuiva ja tuntui irtoilevan palasina. Siihen ei tuntunut auttavan ahkera rasvauskaan. Tällä viikolla eteläänkin tuli taas kunnon pakkasia, valmistauduin syömällä terveellisiä rasvoja sisältäviä avokadoja, pähkinöitä ja kananmunaa sekä pyhien aikaan tietysti vähän vähemmän terveellistä suklaata... Noiden terveellisten rasvojen kaveriksi olen ottanut vielä Tohtori Tolosen kollageeni-kapseleita*. Sen sisältämä kalakollageeni vaikuttaa erityisesti ihon kimmoisuuteen ja sitä juuri nyt tarvitaan, ei vain kasvoille vaan koko vartalolle. Tuotteessa on myös soluja vanhenemismuutoksilta suojaavaa ja ihon nuorekkaana säilymistä auttavaa karnosiinia. Tässä iässä kasvojen ihokin tietysti tarvitsee kimmoisuuden säilyttämisessä kaiken avun.


Miten sinä olet varautunut talvisäihin?


My skin doesn't like the freezing weather. Besides using tons of lotions, I try to eat good fats in avocados, nuts, eggs... and have also added Dr Tolonen's collagen capsules* in my diet to keep my skin as plump as possible.

*Saatu testiin blogin kautta/Received for testing

Kasvispolenta | Vegetable polenta

Olen ennenkin todennut, että polenta on kätevä ruoka. Sen, aivan kutenkin pastan kanssa voi tarjota miltei kaikenlaista mitä kaapista sattuu löytymään. Vaikkapa poroa ja kirsikkatomaattia, polentan voi tarjota myös paistettuna, tai tehdä siitä ranskalaisia. Polenta käy nopeasta arkiruoasta, mutta vaikkapa kampasimpukoiden kanssa siitä tulee pyhäpäivän juhlaruokaa.

I hae few times over the yeards written how versatile polenta is, I have served it
raindeer and cherry tomatos, fried or as fries.




kasvisruoka, polenta, polentapuuro


polenta, kasvisruoka


Polenta
5 dl kasvislientä
1 ½ dl polentaa
½ dl vastaraastettua parmesaanijuustoa

(1 rkl voita)
mustapippuria


Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää polentaryynit, sekoita hyvin ja anna kypsyä hiljaa poreillen noin 8 minuuttia. Sekoita parmesaanijuusto ja voi joukkoon. Mausta mustapippurilla.

 
Paista polentan lisäkkeeksi viipaloituja herkkusieniä ja punasipulia, tarjoa lisänä parmesanlastuja ja chilitahnaa tai pestoa.



Polenta



5 dl vegetable stock

1 ½ dl polenta

½ dl freshly grated Parmesan cheese

1 tablespoon butter

black pepper




Heat the vegetable broth to a boil. Add polenta, mix well and cook in medium heat approximately 8 minutes. Stir in Parmesan cheese (and butter). Season with black pepper.

Serve with fried mushrooms and red onions, parmesan flakes and chili paste or pesto.