Viisi viikon varrelta

Tammikuun toinen viikko toi mukanaan taas työt -ja sen uuden PCn. Ei käyttöönotto ihan ongelmitta mennyt, mutta se oli odotettavissakin. Heti alkuviikkoon tulikin tass jo pitkiä työpäiviä.  Ihanaa kuitenkin kun uusi kone on tehokas ja kevyt. Toimiva työympäristö on arjen ei-ihan-niin-pieniäkään iloja.

Talventörröttäjä
this-is-finland

Itämeri, auringonlasku


Nyt eletään jonkinlaista välitilaa. Kalenteri näyttää talvea, mutta sää on pääkaupunkiseudulla ollut jotain ihan muuta. Joulun jälkeen olen aina ihan valmis kevääseen, mutta useinhan se "todellinen talvi" pakkasineen ja lumineen on kuitenkin tullut vasta uuden vuoden puolella. Maalla vähän satelikin lunta viikko sitten. Nyt Helsingissä ollaan kuitenkin oltu aika keväisissä tunnelmissa, aurinkokin on paistanut historiallisen pimeän joulukuun jälkeen! Tuleeko talvi vai ei, se jää nähtäväksi.


Voimaruoka-brekkiebowl-instagram-kilpailu
Tammikuu on tuonut mukanaan myös mediatapahtumat. Muutama aamiaistilaisuus on ollut jo tällä viikolla. Olen töissä Helsingin keskustassa, joten ehdin kiinnostaviin, keskusta-alueella järjestettyihin ja ajoissa alkaviin tilaisuuksiin ennen työpäivää. Tiistaina kävin Voimaruoan tilaisuudessa tuunaamassa oman brekkiebowlini aamiaiseksi ennen toimistolle menoa.  Proteiini-, siemen- ja superfoodsekoituksesta tehty aamiaiskulhollinen pitikin nälän pitkälle iltapäivään.


aamupala, aamiainen

Aamiainen näyttää olevan viikon hitti arjen alettua. Viikon toisen aamiaisen tarjosi elintarvikemaahantuoja Lejos.

Lejos aloittaa vuoden 2018 Aamuvallankumoksella, jonka tarkoitus on muistuttaa kuluttajia aamiaisen merkityksestä sekä antaa uusia ideoita aamupalalle.

Aamuvallankumouksen pop-upkahvilaan pääsee jokaisen aamun sata ensimmäistä Elisa Kulmaan17.–19.1.2018 nauttimaan aamiaista kello 7.30 alkaen. Kahvilassa kuullaan puheenvuoroja muun muassa aivotutkija Katri Saarikiveltä, ravinto- ja mentaalivalmentaja Kirsi Vaulamolta, kokki Prisca Leclerciltä ja lääkäri Emilia Vuorisalmelta.

Aamiasinspistä tuli molemmista tapahtumista vaihteluksi normiaamiaiseeni tuorepuuroon. Tänä aamuna söimmekin tuon yläkuvan inspiroimana uunipuuroa, sen inspiroima resepti tulossa myöhemmin.




Viikonloppukukat
Krysanteemikimppu

Viikonloppukimppu


Rahalla voi ostaa onnea, kuten aiemmin kerroin. Ostan melko harvakseltaan kukkia, mutta nyt hempeä vaaleanpunainen kimppu houkutteli ostamaan. Viikonlopun ilon aihe, joka houkutteli harjoittelemaan kameran kanssa yhteensopivalla puhelimen kuvaussovelluksella.


Tulitaide, saksofoni
Eilisiltana kävelimme uudistuksen ja katutöiden jäljiltä viimein valmistuneella Iso Roobertinkadulla. Kadulla näimme mm. jännittävän tulitaidebändin esityksen.

Miten sinun viikkosi on sujunut?




Marokkolainen pistaasikana

Seuraan Facebookissa useita ruokasivustoja. Jos näen mielenkiintoisen näköisen videon, reseptin tai edes otsikon, klikkaan reseptin äkkiä Pinterestiin talteen ja palaan siihen myöhemmin. Pinterestin reseptikansioni on usein pelastus, kun kaupassa ei tule mieleen mitään mitä haluaisin tehdä illalliseksi. Aika usein näin käy, varsinkin pitkän työpäivän päätteeksi. Niin nytkin. Pikavilkaisu Pinterestiin, Food52-sivustolla julkaistu marokkolainen pistaasikana kuulosti herkulliselta. Sitä siis.

Muokkasin vähän reseptiä, lisäsin mm. tahinia. Miltei kaikki raaka-aineet löytyivät Lidlistä, jopa harissaa siellä olisi ollut, mutta sitä minulla oli jo kotona. Tahinista  eli seesaminsiementahnasta en ole ihan varma, mutta muista -aika pienistäkin- kaupoista tahinia löytää ainakin pääkaupunkiseudulla.




Kanaruoka, broileriruoka, broileriresepti








Kanaruoka, broileriruoka, broileriresrepti
Rakas rautapannuni -parin euron kirpparilöytö- oli vähän liian pieni, joten kuullottelin sipulit ja riisit pannussa ja siirsin sitten kaiken vuokaan. Jälkeenpäin ajatellen olisin tietysti voinut tehdä kaiken rautapadassakin.


Marokkolainen pistaasikana

2 + 1 rkl oliiviöljyä
1 sipulia hienonnettuna
suolaa ja pippuria maun mukaan
8 kanankoipea
2 - 4 rkl harissaa
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2,5 dl basmatiriisiä
6-12 pehmeää taatelia, kuutioituna
1 appelsiini
5 dl kanalientä
2 rl tahinia
2 rkl (tai enemmän) silputtuja pistaasipähkinöitä


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna suuressa paistinpannussa 2 rkl öljyä. Lisää hienonnettu sipuli ja vähennä lämpöä keskitasolle. Lisää ripaus suolaa ja kuullota kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa, noin 5 minuuttia.

Sipulin kuullottuessa laita kanankoivet isoon kulhoon. Mausta koivet suolalla ja pippurilla. Lisää kulhoon jäljelle jäänyt ruokalusikallinen öljyä ja 1 - 2 rkl harissaa, pyörittele kanankoipia seoksessa. Lisää valkosipuli sipulin joukkoon pannulle ja kuullota vielä minuutti. Lisää kumina ja inkivääri 1 - 2 ruokalusikalliseen harissaa (riippuen jälleen kuinka tulisesta ruoasta pidät). Sekoita harissa-maustekastike sipulien joukkoon pannulle.

Huuhtele riisi siivilässä kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Lisää riisi ja sekoita vielä n. minuutti. Lisää kuutioidut taatelit ja raasta appelsiinin kuori (oranssi osa) pannulle. Halkaise appelsiini ja purista mehu suoraan pannulle. Sekoita kasvisliemi ja tahini, kaada riisin päälle. Sekoita riisiseos, nosta kanankoivet riisin päälle. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 40 minuuttia. Ota vuoka uunista. Ripottele pistaasipähkinät päälle. Tarjoile välittömästi.


Laventelilatte

Maanantai ja takaisin töihin 2 1/2 loman viikon jälkeen. Uusi PC odottamassa ja varmaan kasa selvittämättömiä työjuttuja -ja uutta pukkamaamassa päivän mittaan. Ensimmäinen loman jälkeinen päivä on aina aika sekava. Pientä ahdistusta siis ilmassa.... Rauhoittava ja samalla piristävä laventelilatte on siis onnen omiaan tähän aamuun!


Maustettu kahvi


Maustettu kahvi, latte

Laventeli tunnetaan rauhoittavista ja ahdistusta vähentävistä ominaisuuksistaan. Kofeiini taas piristää ja pehmeä maitovaahto sitoo maut kauniisti yhteen.

Laventelilatte

1 dl vahvaa espressoa
1 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 tl kuivattuja laventelinkukkia

Laita maito ja laventelinkukat pieneen kattilaan. Lämmitä -älä kiehuta. Ota kattila liedeltä kun maito on lämmennyt. Anna seistä 10 min, jotta laventelin maku imeytyy maitoon. Siivilöi laventelinsiemenet maidosta. Vaahdota maito, valmista espresso. Kaada maito espresson joukkoon ja nauti.