Pitkään hautunut häränhäntäpata | Delicious ox tail stew



 
 
Jäätävät talvikelit ovat tuoneet lautaselle paitsi mausteisia keittoja, myös häränhäntäpataa, tuhtia talviruokaa.
 
Pataruokien maun salaisuus on pitkä haudutusaika. Ruoan voi hyvin tehdä päivää aiemmin ja lämmittää seuraavana päivänä.
 
 
 
 Häränhäntäpata




1,5 kg häränhäntiä paloina

Suolaa ja pippuria

Oliiviöljyä

1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna

1 suuri porkkana, silputtuna
 
1 dl balsamiviinietikkaa
 

5 dl lihalientä

3 kokonaista valkosipulinkynttä
 
4 tomaattia puolitettuna
 
2 dl liotettuja valkopapuja
 
Ripaus timjamia
 
Rosmariinia
 

Kuivaa häränhännät paperipyyhkeillä. Ripottele joka puolelle suolaa  ja pippuria. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä keskilämmöllä pannulla. Ruskista häränhännät erissä, nosta syrjään.

Lisää hienonnettu sipuli, porkkana ja valkosipuli pannulle. Kuullota muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Kaada balsamietikka pannulle ja anna kiehahtaa kunnes noin puolet on haihtunut. Lisää häränhännät takaisin kattilaan. Lisää lihaliemi, tomaatit, pavut ja rosmariinia. Anna kiehahtaa. Siirrä kaikki ainekset uunivuokaan tai pataan  ja hauduta kolmesta neljään tuntia 150° C asteessa kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta haarukalla.

Kun liha on mureaa, nosta häränhännät lautaselle. Kuori rasva päältä lusikalla tai nosta jääkaappiin (anna jäähtyä huoneenlämpöön ensin), niin että rasva kovettuu, jolloin se on helpompi poistaa. Häränhäntäpata on herkullista uudelleen lämmitettynäkin.

Tarjoile häränhännät  uunivihannesten kera, koristele rosmariinilla.
 
 
Secret of this dish is the long roasting time. You can prepare the meat already the previous day and warm up in oven.

There is more bone in one joint than meat, depending on the size of the joints two to three per person is the right quantity.
 
 
 
Oxtail stew
 
 

3 lbs oxtails with separated joints
 
Salt and pepper

Olive oil

1 medium yellow onion, chopped
 
1 large carrot, chopped
 
 
2 cups stock (chicken or beef)*

½ cup of balsamic vinegar 

3 whole cloves garlic
 
4 tomatos
 
 
½ cup soaked white beans
 

 Pinch of rosemary
 
 Salt and pepper

Pat dry oxtails with paper towels. Sprinkle oxtails all over with salt and pepper. Heat 1 tablespoon of olive oil on medium to medium high heat in a pan. Working in batches, and not crowding the pan,  sear the oxtails in hot pan on all sides until golden brown. Use tongs to remove oxtails to a plate, setting aside.

Add the chopped onion, carrot and garlic to the pan. Cook for a few minutes until onions are translucent. Pour balsamic winegar in the pan and let simmer until half of it has evaporated. Add the oxtails back to the pan. Add the whole garlic cloves, stock and wine. Add beans and tomatos. Bring to simmer. Move all ingredients to a Dutch oven and roast for three to four hours on 350°F until meat is fork tender.

When meat is tender, remove oxtails from the cooking liquid. Either skim the fat off the top with a spoon, or chill the cooking liquid for several hours so that the fat solidifies, making it easier to remove. If you are making ahead, at this point you can just put the stew in the refrigerator (let come to room temp first), with the oxtails still in it, and let it chill overnight. The next day, scrape off the fat, reheat and then remove the meat from the dish.
 
Serve oxtails with roasted vegetables.  Garnish with rosemary.
 

 

Pakkaspäiviä | Freezing cold







 





Ei liene yllätys, että talvisää on ollut viime päivien ykköspuheenaihe. Eri vaatekerroksia, ajosäätä ja julkisten kulkua on vertailtu. Jos sää on ollut meille suomalaisillekin aika napakka se oli todellinen järkytys italialaiselle bisnesvieraalleni. Puolen päivän aikana hän ehti hämmästellä kylmyyttä toistakymmentä kertaa ja toisteli, ettei Italiassa mikään toimisi tällaisilla säillä.

Ihan riittävän kylmää ja lumista on mielestäni jo, mutta lunta ja kylmää on edelleen luvassa. Onneksi ostin viime talvena alennusmyynnistä parilla kympillä lämpimän paksun untuvatakin. Ei ehkä maailman tyylikkäin takki, mutta ah niin lämmin! Viime talvena käytin sitä kerran, mutta nyt takille on tullut käyttöä. Anopin neulomat lämpimät lapaset ja lämpimät talvinilkkurit ovat olleet näihin säihin juuri sopivat. Väljähkö, lämpimän pehmeä kashmirbeanie on onnen omiaan pakkaskeleillä, helposti sähköistyvät hiuksenikin ovat pysyneet kurissa.




It's been very cold and snowy in Helsinki in the past week. Multi layers of garments, driving conditions and reliability of public transport in extreme conditions are the main topics now.

Kylminä viikonloppuaamuina aamiaisen valmistelemiseen ja siitä nauttimiseen on tullut paneuduttua. Avokadoleipä toimii aina vaan, tällä kertaa kananmunan ja juuston kanssa. Kyytipojaksi lämmintä lattea.

Oletteko pärjänneet pakkasilla vai alkaako olla liian kylmää?


Comfort food on chilly weekend morning; avocado toast with egg and cheese, washed down with hot latte.




Kiivipuuro ja granaattiomenat | Kiwi overnight oats with pomegranate seeds




Moni miettii vuoden alussa terveellisiä ruokailutottumuksia. Tuorepuuro pitää pitkään kylläisenä pitkään, siihen voi sekoittaa mielihedelmiään ja sen voi tehdä edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi. Täydellinen -ja herkullinen- aamiainen! Lisää tuorepuuroreseptejä täällä ja täällä.


Kiivituorepuuro
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vettä
½ dl omenamehua
1 kiivihedelmä
1 banaani
2 tl pellavansiemeniä
Sekoita ainekset yhteen, aja blenderissä tai tehosekoittimessa sileäksi.
 
 
päälle
 
1 dl granaattiomenan siemeniä
 
 
 
Many people think  healthy eating habits now, at the beginning of the year. Fresh porridge keeps you feeling fuller for a long long time. Overnight oats can be mixed with favorite fruits and can be prepared the night before in the fridge. A perfect -and delicious- breakfast! More fresh porridge recipes here and here.

 

Kiwi overnight oats


1 dl oatmeal

1 dl water

½ dl apple juice

1 kiwi fruit

1 banana

2 teaspoons flax seeds




 Mix all ingredients and run in blender.


Topping



1 dl pomegranate seeds

Ruokatrendit 2016 | Food trends 2016


Näin vuoden alussa on tapana ennustella kaikenlaista tulevalle vuodelle. Vuoden lopussa sitten katsotaan kuinka ennustukset oikein toteutuivatkaan. 
 

Minullahan ruoka on aina kiikarissa... Mitkä ruokatrendit ovat maailmalla nousussa alkaneena vuonna? Tätähän täytyi tutkia ja kävinkin erilaisten instanssien ennusteita. Kokkien, ravintoloitsijoiden, tutkijoiden ja ruokatuottajien haastatteluista nousi mm. tällaista esiin;

 


At the beginning of the year it 's common to forecast what will be trendy in the coming year. I have checked previews on line: Varius chefs, restauranteurs, trend scientist and food producers have indicated for example the below trends to raise this year.















-raaka-aineista  jyvät ja siemenet, avokado, merilevä


-avocado, grains, seeds and kelp










-kulhoruoat; ramenit, tuorepuurot, smoothie bowlit, mikä tahansa jonka voi tarjota kulhosta



-anything served in bowl; ramen, overnight oats, smoothie...





-mustat ruoat; hiillostelut, mustekalan musteella värjätyt, mustat siemenet, musta riisi... black is the new black!

 
-black food; charred, dyed in octopus ink, black seeds, black rice...





-sofistikoituneet alkoholittomat juomat. Alkoholin vaihtoehdoksi ja rinnalle tarjotaan vähintään yhtä mielenkiintoisia ilman alkoholia olevia vaihtoehtoja. Alkoholijuomissakin keveämmät maut ja vähäisemmät alkoholiprosentit ovat nousussa.

 

-sofisticated non alcoholic beverages. Interesting mocktails and non alcoholic mixes instead or as substitute for alcohol . Also in alcoholic beverages lighter flavors and low alcohol levels are in rise.






- yksipuolisimmat terveellisyyteen tähtäävät ruokavaliot ovat tainneet nähdä jo aallonharjansa, mutta terveysruokagurut ja heidän reseptinsä, esim. Deliciosly Ella ovat edelleen vahvassa nosteessa

 

-Limited healt concious diets have seen their hayday, but health food gurus and public figures, for example Deliciosly Ella and their delicious but healthy recipes are going strong






-terveystrendien vastapainoksi överitrendi; pirtelöt joiden kanssa tarjoillaan karamellikastiketta valuva donitsi tai ranskalaisannos, joka on lastattu majoneesilla, juustolla, pekonilla... tajusitte varmaan. Kuvitelkaa tuohon kuvaan vielä suklaakakun pala pystyyn.

 

--side by side of health trends there is also an overload trend; shakes with donut oozing Caramel sauce or fries topped with mayo, cheese and bacon... you rget th epicture. Imagine above dish topped with a good chunk of chocolate cake.








-havaijilainen ja filippiiniläinen keittiö kuten yllä oleva havaijilainen Poke-kulho



Ennusteita on tietysti niin monenlaisia kuin on ennustajiakin. Muutamista blogeista olen ennusteita lukenutkin jo tälle vuodelle. Minkä asian/ruoan/raaka-aineen uskotte nousevan tänä vuonna hyvän ruoan ystävien huulille ? Sorry - en voinut vastustaa kielikuvaa...


 

_Hawaiian and Filipino kitchen, like above poke bowl

 

As always, there are as many previews as there are people writing them. What do you think will be on lips of foodies - pun intended- during this year?



Avokado-kiivismoothie | Avocado kiwi smoothie






Smoothien syöminen on jäänyt hieman vähemmälle sen jälkeen kun aloin tehdä tuorepuuroja, mutta kyllä smoothietakin tulee tehtyä.
 
Helpon smoothien voi sekoittaa kiivistä, avokadosta, mintusta ja turkkilaisesta jugurtista. Jos smoothiesta tulee liian paksua, siitä saa juoksevamman maidolla tai kookosvedellä.
 
 
I have eaten less smoothies ever since I discovered overnight oats. But I do eat smoothies still once in a while.
 
An easy smoothie is easy tom make by mixing  kiwi fruit, avocado, mint an dturkish yogurt. If it is too thick you can mix in milk or coconut water.

Raikas mango-porkkana-mandariinimehu | Fresh mango carrot mandarin juice



Joulun ja uuden vuoden jälkeen alkaa kaivata keveitä herkkuja ja raikkaita makuja.

Taannoiselle brunssille tein blenderillä ihanaa, raikasta mehua; neljä porkkanaa, mango ja sentin pala inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna sekä yhden limen ja kolme mandariinin mehu ja hedelmäliha, lisäksi noin 3 dl vettä blenderiin ja pyörimään kunnes koostumus oli tarpeeksi sileä. Juomaa voi jatkaa vedellä jos se tuntuu liian paksulta. 

Onko teillä hyivä ohjeita itse tehtyihin tuoremehuihin?

For the recent brunch I made a lovely, fresh juice in blender; four carrots, a mango and 1 cm slice of ginger peeled and chopped plus juice & flesh of  a lime and three mandarins in blender. Add three dl water. Let blend until smooth, add water as needed.

Suuria suunnitelmia vai pieniä tekoja? | Big plans or little actions?

Uusi vuosi, hyviä lupauksia, suuria suunnitelmia! "Pudotan kymmenen kiloa, käyn salilla viisi kertaa viikossa, syön vain terveellistä ruokaa, nukun enemmän, parannan kaikki huonot tapani..." Ja kun tammikuu kääntyy helmikuulle, hyvät aikeet ovat jo unohtuneet.

New year, big plans... "I'll loose ten kilos, go to gym five times a week, eat only heathy food, sleep more, drop all bad habits..." When February arrives, all big plans are forgotten.








En yleensä teekään uuden vuoden lupauksia. Ne kun usein haasteellisuudessaan jäävät pian arjen jalkoihin. Kun kohta kolme vuotta sitten keväällä ryhdyimme päähänpistosta 5:2-paastolle, ajattelin sen olevan helpompi vaihtoehto kuin jokapäiväinen kalorien kyttääminen. Ajattelin kalorien rajoittamista kahtena päivänä viikossa kahden kuukauden kokeiluna, en heti pysyvänä elämäntapana. Kun koko elämää ei tarvinnut muuttaa, pätkäpaasto jäikin elämäämme pysyvästi. 5:2-paasto ei ole ehkä ihan mikrotason muutos elämässä, mutta monessa muussa asiassa ihan pienet muutokset ja mikrotason ryhdistäytymien olisivat minullekin kuitenkin paikallaan. Monta pientä asiaa on itse asiassa aika helppo muuttaa.



I usually do not make any promises for the new year. The biggest changes have been made on other occasions. Starting 5:2 fast has been one of the major changes I have made in the past years. It started as a a two month trial, but felt so good that it stayed as a part of our weekly life. Many smaller micro changes are easy to achieve.





Kun kuulin suomalaisfirman ja kokkiguru Jamie Oliverin yhteistyön perusteella julkaistusta mikromuutoskirjasta, hankin sen käsiini. Jamie tuottaa osan YOU-projektin sisällöstä ja auttaa sen markkinoinnissa
 

When I did hear about a Finnish company and Jamie Oliver's collaboration on You app - small steps to happier, heathier life and a book based on it, I decided to get the book.



You-kirja sinusta* pohjautuu alun perin sovellukseen ja lupaa apua itsensä kehittämiseen pienten, helposti hallittavien tehtävien kautta. Antamalla kirjalle vain minuutin päivittäin, kirja lupaa vastineeksi yksinkertaisia pikkutekoja, jotka auttavat elämään onnellisemmin ja terveellisemmin. Ei valtavia harppauksia, jättimäisiä tekoja tai suuria muutoksia. Kuulostaa lupaavalta.

Kirjan suosittelemia elämää parantavien pikkutekojen teemoina ovat rakkaus, terveys, mieli ja ruoka; mm. eläinten silittäminen, luottovaatteiden käyttäminen, herääminen puoli tuntia normaalia aiemmin, portaiden käyttäminen hissin sijaan, venyttely, kirjan lahjoittaminen ystävälle, terveellisen aamiaisen syöminen vievät vain minuutteja, mutta parantavat elämänlaatua. Pieniä juttuja, mutta pienistä puroistahan se iso virta kasvaa...


Oletteko tehneet suuria uuden vuoden päätöksiä tai pieniä muutoksia?


You  - the book of you* promises to help to achieve a happier, healthier, more fulfilled life if you give the book ony a minute a day. Not big leaps, giant actions or huge changes, just micro actions.

Themes in the book are love, health, food and mind. The micro actions book suggests are among others; petting animals, wearing trusted comfy clothes, waking up 30 min earlier than normally, taking stairs instead of elevator, giving a book to a friend, eating a healthy breakfast... Easy to achieve tiny changes.
 

*kirja saatu kustantajalta - book received from Publisher


 

Välipäivien pasta | After holidays pasta



Vuodenvaihteen juhlat on nyt juhlittu ja on aika siirtyä arkisempiin aiheisiin, kuten vaikka tähteisiin.

Juhlaruoista jää usein tähteitä, joita ei enää jaksaisi syödä sellaisenaan. Joulupyhien jälkeen appivanhempien luona oli hieman tähteitä jäljellä; graavilohta, kermaa, smetanaa, sieniä ja löytyipä jääkaapista myös Dijon-sinappia kesäkurpitsa ja sitruuna. Spagettiakin kaapissa on aina.

Raastoin kesäkurpitsan pitkiksi spagettimaisiksi suikaleiksi, keitin pastan ja kiehautin kesäkurpitsasuikaleet kaksi minuuttia suolatussa vedessä. Viipaloidut herkkusienet paistoin, samoin kuin graavilohiviipaleet. Smetanasta, kermasta, dijonista ja sitruunamehusta tuli kastike pastalle ja kesäkurpitsasuikaleille. Päälle mustapippuria ja persiljaa. Tähteistä tuli herkullinen lounas.

Sieninä olisin voinut käyttää myös suppilovahveroita, sillä niitä löytyi vielä tapaninpäivänä metsästä ihan mukavasti.

Teittekö te jotain "uutta" jouluruokien tähteistä?



After Christmas there were leftovers at the frdge of my in-laws; gravlax salmon, cream, sour cream, mushrooms and  Dijon mustard, zucchini and a lemon. Spaghetti they have always.

I grated the zucchini into long thin strips, cooked pasta and brought zucchini strips to boil for two minutes in salted water. Sliced mushroomsI browned, as well as gravlax salmon. Sour cream, cream, Dijon and lemon juice made a sauce for pasta and zucchini strips. Dish was topped wiht black pepper and parsley. Left overs made a delicious lunch.



Vuoden parhaita | The bests of 2015


Niin se vain meni tämäkin vuosi!

Vuoteen on sisältynyt paljon hyvää, mutta myös surua ja huonoja käänteitäkin. Niihin ei nyt puututa vaan katsastetaan muutamiin vuoden parhaisiin kohtiin.


There has also been sorrow and some bad turns in year 2015, but now wewioll take a look at some of the bests of 2015.
 










Vuoden parhaita ravintolakokemuksia olivat mm. Soil, Casa Italia ja Krog Madame. Kivoja pikkupaikkoja ja oman rahan ravintoloita. Vuoden paras tai ainakin parhaiten mieleen jäänyt cocktail juotiin The Cockissa.


The best restaurant experiences is small Helsinki restaurants, links above.









Vuoden paras matkakohde oli Tokio, jossa olimme viime vuoden vaihteessa. Yhdistelmä historiaa ja tulevaisuutta, hiljentymistä ja korviahuumaavaa meteliä, pelkistettyä tyylikkyyttä ja mautonta räikeyttä, luksusta ja arkisuutta... Modernein välinen kaupunki oli helposti navigoitavissa, vaikka etukäteen olinkin kuvitellut meidän olevan eksyksissä puolet ajasta.


The best destination was Tokyo; crazy, calm, quiet, noisy, nostalgic, futuristic...





Kaupunkiin on tullut viime vuosina uusia ruokatapahtumia, vuoden parhaita olivat Taste of Helsinki sekä Musaa ja maistelua. Ihan erilaisia tapahtumina ja ruokatarjonnaltaankin, mutta molemmat elävöittävät kaupungin ruokakulttuuria.


Best foodie events were Taste of Helsinki in June and Musaa & maistelua at the end of the year.




Vuoden parhaita kosmetiikkatuotteita olivat Kikon väritön puuteri, ostan yleensä Pariisista, mutta liikkeitä on muuallakin Euroopassa ja netistäkin löytyy. Aivan ylivoimainen ripsiväri oli Japanista ostettu Le Unin vedellä lähtevä ripsiväri, joka pysyi loistavasti, ei tietoakaan pandasilmistä. Ranskasta hankittu Pschitt Magique viimeistelee puhdistuksen ja kuorii hellästi ilman rakeita. Lumenen Complete rewind nousi suosikkiöljykseni. Japanista hankin myös Misshan puhdistusöljyä, joka oli todella erinomaista.



Kiko translucent powder, Japanese Le Un mascara, Pschitt magique cleansing foam, Lumene Complete rewind oil and Missha cleansing oil were my cosmetic favorites 2015.






Vuoden onnistuneimpia ruokakokeiluja olivat mm. punajuuri-suklaakakku, kesäkurpitsaranskalaiset, mantelivoi ja Ottolenghin granaattiomena-tomaattisalaatti.



The best new foods I made were beet root chocolate cake, courgette fries, almond butter and Ottolenghi's pomegranate tomato salad. Links above.




Virallinen vuoden väri oli Marsala, ainakin Pantone-värijärjestelmän mukaan. Minun vuoden värini oli harmaa, johon ihan onnistuneesti siirryin (ainakin välillä) ainaisesta mustasta.


Pantone's color of the year 2015 was Marsala, mine was grey.





Ja lopuksi; vuoden paras blogiyhteisö on 40+-blogit, johon liityin keväällä. Yhteisössä on kannustavia, ihania "lajikumppaneita" joiden kanssa on tullut käytyä mielenkiintoisia keskusteluita niin blogeissa kun niiden ulkopuolellakin.



Hyvää uutta vuotta, palataan ensi vuonna asiaan!  Kuulisin vuoden lopuksi mielelläni mitä parhaita löytöjä/uutuuksia/hetkiä teillä oli vuonna 2015?




Brunssi ystävien kanssa | Brunch with friends






Tarjoilimme brunssia ystäväperheelle joulun alla, mutta brunssi ystävien kanssa voisi myös olla hyvä tapa aloittaa uusi vuosi heti uudenvuoden päivänä.

Brunssiruokia voi valmistaa jo etukäteen. Kaikkea ei ole pakko tehdä itse ja etukäteen valmistellen aamuun ei jää paljoa tehtävää. Tein porkkanahummusta; perushummukseen sekoitettiin puolikypsäksi keitettyjä porkkanoita enen ainesten soseuttamista. Myös tuorepuuron olin tehnyt jääkaappiin edellisenä iltana, pilkkonut hedelmiä jääkaappiin aamua odottamaan ja laittanut sämpylätaikinan nousemaan. Pöydänkin voi kattaa jo edellsenä päivänä.

Jälkiruoaksi tein granaattiomenaraakatorttua. En koskaa ollut tehnyt raakakakkuja/torttuja, mutta nyt sävelsin sellaisen omasta päästä. Resepti seuraa myöhemmin.


New Year's day is a good time to gather friends over for a brunch. Many dishes can be made ahead and vegetables and fruits can be prepared the previous day; I served on a brunch before Christmas overnight oatsbread roll dough, carrot hummus which is basically basic hummus with cooked carrots.