Taivaallinen tiramisu / Heavenly tiramisu





 

Toissa lauantaina tarjoilin jälkiruoaksi ystäväjoukolle tiramisua.
 
Laitoin tuon alimman kuvan facebookiin teaseriksi syömään kutsutuille ystäville iltapäivällä ennen illallista. Joku ystävän ystävä oli luullut, että kuvassa on suklaapuuroa ja kalapuikkoja...

Reseptin kopsasin ilmeisesti jo edesmenneestä Fanni ja kaneli-blogista. Tiramisuni jäi hieman löysäksi, taisin laittaa liian vähän keksejä, jotka olisivat imeneet nestettä. Maku oli kuitenkin jumalainen.

Uusimmassa Koti & keittiö-lehdessä oli ohje mascarponen tekoon, ehkä kokeilen seuraavan kerran tehdä myös tiramisuun tarvittavan mascarponen itse?
 
 
Tiramisu (8-10 annosta)
4 hyvälaatuista kananmunaa
 4 rkl sokeria
 400 g mascarponea
2-3 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Vin Santo tai Sherry)
200 g tiramisukeksejä (Savoiardi)
 1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
 75 g tummaa suklaata
 3-4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
 
 
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa reilusti tasaiseksi seokseksi.
 
 
Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto mascarponevaahtoon. Kaada sekaan loraus valitsemaasi makeaa viiniä ja sekoita. Rusinainen Vin Santo on erinomainen italialainen vaihtoehto.
 
 
Lusikoi kerros vaahtoa ison kulhon pohjalle. Ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata. Kasta keksit kevyesti jäähtyneessä espressossa, ja lado vaahdon päälle keksikerros. Peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa ja ripottele päälle suklaata. Tee muutama kerros niin että mascarponekerros jää päällimmäiseksi. Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta tai ripottele pinnalle suklaarouhetta. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 
I made tiramisu for a group of friends we had for dinner.

As a teaser I published the last photo of tiramisu above in Facebook the same afternoon: A friend's friend took a look at the photo and thought I was going to serve fish fingers and chocolate mousse...
 
 
Tiramisu (8-10 servings)
- 4 good quality eggs
- 4 tablespoons sugar
- 400 g mascarpone
- 2-3 tablespoons  dessert wine (such as Vin Santo or sherry )
- 200 g Savoiard cookies
- 1 cup espresso or strong coffee
- 75 g  dark chocolate
- 3-4 tablespoons unsweetened cocoa powder

Separate the egg yolks and egg whites in the bowl . Add the sugar to yolks and beat with a whisk lightly until the yolks with until soft foam forms. Add the mascarpone and beat well into a smooth mixture .Whisk the egg whites with an electric mixer until stiff . Mix the egg whites with mascarpone cream. Pour in a dollop of your choice of sweet wine and stir.
Spoon a layer of mascarpone foam on the bottom of a large bowl. Sprinkle with grated dark chocolate. Dip the biscuits lightly in cooled espresso and layer on top of mascarpone foam. Cover with a layer of mascarpone foam and sprinkle with chocolate. Make a few layers so that the top layer is of mascarpone foam. Sift the cocoa powder (or sprinkle chocolate) on the surface. Let the tiramisu set couple of hours in the refrigerator before serving.

Rapsakat polentaraskalaiset / Polenta fries



 
Blogit ovat minulle ehtymätön inspiraation lähde niin ruokiin, sisustukseen kuin pukeutumiseen. Useimmiten toteutan oman versioni, jossa alkuperäinen on ollut vain inspiraation lähteenä, mutta varsinkin ruoissa joskus toteutan reseptin sellaisenaan. Kuten vaikka nämä Andalusian auringossa-blogista löydetyt polentaranskalaiset. Tein polentapuuron jo edellisenä iltana, ruokailupäivänä leikkelin jähmettyneen puuron tikuiksi ja paistoin uunissa

Seuraksi itse tehtyä makkaraa pakkasesta ja uunikuivattuja tomaatteja. Mahtava arki-illallinen.

 
Polentaranskalaiset

2,5 dl polentaa 
reilu 5 dl vettä 
1/2 sitruunan mehu (1 kanaliemikuutio)
 1/2 sitruunan kuori
1 chili
1 iso rkl voita
(pari desiä parmesaania)
2 rkl (tuoretta) rosmariinia
suolaa, mustapippuria 



Keitä polenta ohjeen mukaan. Elikkä suunnilleen näin: Kiehauta vesi, lisää halutessasi liemikuutio, sekoita koko ajan voimakkaasti sekoittaen mukaan polentajauhot ja sitruunankuori. Jos seos alkaa paksuuntua jo tässä vaiheessa liikaa, lisää nesteen määrää. Laske lämpöä ja anna hautua kannen alla välillä sekoittaen n. 20 minuuttia. Tarkista sitten, onko polenta jo kypsynyt tarpeeksi pehmeäksi ja jatka tarvittaessa vielä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon voi (ja halutessasi parmesaani) sekä hienonnettu rosmariini. Mausta suolalla (paitsi jos käytät parmesaania) ja pippurilla. 
 
Öljyä suorakaiteen muotoinen vuoka (omani oli kooltaan  20 cm x 27 cm ) kevyesti ja levitä pohjalle samankokoinen pala leivinpaperia. Lapioi polenta vuokaan (nopeasti, sillä se alkaa jähmettyä pian!), tasoita pinta, anna jäähtyä ja sen jälkeen jähmettyä kylmässä muutaman tunnin ajan. Ja jos pinnasta ei ihan tasaista tulekaan, ei hätää: sitä voi aina siistiä veitsellä siinä leikkausvaiheessa! 

 Leikkaa polentalevy haluamasi kokoisiksi ranskalaisiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Roiski hieman öljyä päälle ja paista 225- asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Käännä ranskalaiset ja paista vielä toiseltakin puolelta saman verran, kunnes ne ovat rapeita. Ripottele päälle hyvää suolaa ja tarjoile.
 
 
 
I get regularly ideas and inspiration form blogs for clothing, home decoration and food. Often I use the inspiration just as a base of my own versions, but especially recipes I time to time recreate following recipe exactly (I have a badhabit to make my own versions of everything...).
 
This recipe I found from Under the Andalucian sun blog and serverd polenta fries with home made sausages and oven dried tomatoes.
 
 
Polenta fries


2,5 dl polenta
generous 5 dl waterjuice of half a lemon(1 chicken stock cube)
zest of 1/2 lemon
1 chilli
1 generous 1 tbsp butter
(few dl Parmesan)
2 tbsp (fresh) rosemary
salt, black pepper
olive oil for baking

 

 

Cook the polenta according to the instructions on the packet, which is roughly like this: Bring water to boil, dissolve the stock cube (if using), add lemon zest and juice and whisking vigorously the polenta. Keep whisking to guarantee a lump-free consistency. If it starts thickening too much too soon, add more liquid. Lower the temperature and continue cooking, covered for 20 minutes. Stir the mixture every now and then to make sure the bottom and the sides won't dry. After 20 minutes check whether it's done. If not, continue cooking for another 10 minutes until soft and creamy. Stir in butter (and parmesan if using) and rosemary. Season with salt (unless you're using parmesan) and pepper.

 
Lightly oil a rectangular dish (mine measured 20 x 27 cm) and place a similar size baking sheet onto the bottom. Spoon the polenta into the dish (be quick as it starts setting quickly!), smooth the top, let cool in room temperature and the set in the fridge for a couple hours. If the top is not perfectly even, don't fret, you can always trim it with a sharp knife as you're cutting the sheet into the fries.


 Cut into fries of desired size, spread on baking sheet onto a tray, drizzle with olive oil and bake at 225° for about 20 minutes. Then flip them over and keep baking for another 20 minutes until they are golden and crisp. Sprinkle good salt on top and serve.


Fantastinen perunapizza / A fantastic potato pizza


 
 

 
Kerroin aiemmin, kuinka tein fantastisen hyvää perunapizzaa, joka jäi kuitenkin sillä kertaa kuvaamatta.
 
Perunapizza kummitteli seuraavat viikon (positiivisella tavalla) mielessäni, niin hyvää se oli. Teimmekin sitä uudestaan viime viikonloppuna.
 
Taikinan tein taas Avaruusaseman ohjeella. Tein neljänneksen ohjeesta, josta riitti kahteen sopivan kokoiseen pizzaan. Suosittelen todella hankkimaan niitä aitoja 00-pizzajauhoja, koska taikinassa on todella eroa!
 
Ohueksi levitellyn pizzataikinan päälle levitin ohuen kerroksen smetanaa (suosikkini on Deliciest 20% smetana) ja mozzarellaraastetta. Sitten kerros paperinohueksi leikattua perunaa kauniin trendikkäänä kalansuomukuosina, jota tulemme näkemään viimeistään ensi keväänä vaatteissa, nyt pizzassa. Vielä ripaus merisuolaa, rouhaus mustapippuria ja loraus oliiviöljyä. Perunan tulee olla mahdollisimman ohueksi leikattua, jotta se ehtii kypsyä uunissa samaan tahtiin pohjan kanssa.
 
Uunipellin olin laittanut 250 C uuniin alalämmölle kuumenemaan, nostin pizzan leivinpaperilla pellille, pienensin uunin lämpötilan 220 C asteeseen ja  annoin pizzan paistua n. 12-15 minuuttia.
 
Pakko sanoa, aivan järjettömän hyvää!
 
 
I told earlier that I had made fantastically good potato pizza, but didn't take any photos of it.Potato pizza haunted me the following weeks (in a positive way), it was so good . We made it again last weekend.
I made the dough using this recipe. I made one forth of the recipe, which was enough for two good size pizzas. I recommendto use the real 00 pizza flour, it really makes the difference!Pat the pizza dough as thin a possible, spread a thin layer of sour cream and grated mozzarella, then a layer of potatoes sliced paper thin. Finish with a pinch of sea salt, coarse black pepper and a dollop of olive oil.I had put the baking tray in the oven to 250 C to heat it up, then I lifted pizza on baking sheet on the tray and lowered the heat to 220 degrees C and let the pizza cook for about 12-15 mon.Even if I say myself, it was just insanely good!