Lempeät lammaspullat / Tender lamb meatballs

 
 
 
 
 
Vaikka en aina muistakaan tehdä viikon ruokalistaa ja kauppalistaa valmiiksi, mietin seuraavan illan ruoan viimeistään jo edellisenä päivänä; mitä syödään, mitä pitää ottaa pakkasesta sulamaan edellisenä päivänä, mitä ostaa, onko kenties jotain marinoitavaa tai valmisteltavaa edellisenä iltana.
Anoppilasta tuli jokin aika sitten satsi lampaanlihaa tutulta lampurilta. Siitä siis jotain osaa sulamaa, jotta seuraavana iltana voisi valmistaa jotain helppoa ja hyvää... Lammaspullien paahtuessa uunissa pyöräytin hummuksen ja jugurttilisukkeen. Ateria oli valmis n. 20 minuutissa.
 
Lammaspullat
400  g  lampaan paistijauhelihaa  
1  kananmuna  
1/2  dl  korppujauhoja  
1  sipuli  
1  dl  turkkilaista jogurttia  
1  nippu  tuoretta persiljaa  
1  nippu  tuoretta minttua  
 kanelia  
 mustapippuria  
 maustepippuria  
 suolaa  
(1 tl Ras el hanout-maustetta)
 
 
Lämmitä uuni 225-asteiseksi.
 
Hienonna persilja, minttu ja sipuli. Sekoita hienonnetut yrtit ja sipuli muihin aineksiin tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia pullia kostutetuin käsin.
 
Paista pullia uunissa 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.
 
Hummuksen teen usein valkoisista pavuista kikherneen sijaan, mausta tulee mielestäni täyteläisempi. Tällä kertaa kaapissa oli vain papusekoituspurkki, hyvää tuli siitäkin. Väristä tuli vinkeän vaaleanpunertava.
 
Papuhummus
1 purkki papusekoitusta
0,5 dl sitruunamehua 
1 rkl tahinia 
1 valkosipulinkynsi (hienonnettuna) 
1/2 tl suolaa 
0,5 dl oliiviöljyä 
½ tl jeeraa
½ tl rouhittuja korianterinsiemeniä
 
 
Mittaa kaikki aineet kulhoon lukuun ottamatta oliiviöljyä. Survo tahnaksi sauvasekoittimella.
Valuta joukkoon oliiviöljy ja kääntele hiukan.
 
Lisäksi annokseen tuli minttua, korianteria sekä turkkilaisesta jugurtista ja hienonnetusta säilötystä sitruunaviipaleesta tehtyä tahnaa. Säilöttyjen sitruunoiden käyttötavoilla ei tunnu olevan mitään rajaa, keksin vähän väliä ruokia, joihin niitä voi lisätä!
 
While I do not always remember to make ahead menu and shopping list for the coming week , I usually plan the next day’s dinner night before; what to eat , doe anything need to be defrosted, what to buy , does somesteps need to be prepared the night before.
We have lamb meat in the freezer, so I took minced meat to be defrosted in refrigerator and planned an easy and good dinner for the following night... While the lamb meatballs were in the oven I made hummus and yoghurt sauce. The meal was finished about 20 minutes.
 
Lamb meatballs
400 g lamb mince
1 egg
1/2 dl bread crumbs
1 onion
1 dl Turkish yogurt
1 bunch of fresh parsley
1 bunch of fresh mint
 cinnamon
 freshly ground black pepper
 allspice
 salt
( 1 teaspoon of Ras el hanout seasoning )
 
 
Preheat the oven to 225 degrees Celsius.
 
Finely chop the parsley, mint and onion. Stir in the chopped herbs and onions with the other ingredients until smooth.  Roll the dough into bite- sized balls with wet hands .
Bake the meatballs in the oven for 15 minutes or until they are golden brown .
 
I often make hummus with white beans instead of chickpeas , flavor is fuller in my mind with white beans. this time I used mixed beans; tasted good, but the color was quirky pinkish.
 
Bean hummus
1 can of mixed beans
0.5 dl of lemon juice
1 tablespoon of tahini
1 clove of garlic ( finely chopped)
1/2 teaspoon salt
0.5 cups of olive oil
½ teaspoon jeera
½ teaspoon ocrushed coriander seeds
 
 
Put all the ingredients in a bowl , except olive oil. Mix into a paste with hand blender.
Pour in the olive oil and turn a little bit.
 
In addition to hummus I served meat ball with paste made of Turkish yogurt and  slice of chopped preserved lemon.
 

Sriracha-karamellipopparit / Sriracha caramel corn


Jokin aika sitten kerroin Shakshukasta, tänään Srirarcha-poppareista, molemmat kuulostavat eksoottisemmilta kuin oikeastaan ovatkaan...
 

Etsin jotain snack -ohjetta tervetuliaiscocktailien seurana tarjottavaksi taannoisille illallisille, kun törmäsin Pinterestissä tähän ohjeeseen. Sriracha-kastike ja muut ainekset kotoa löytyivätkin, vain popparit piti ostaa ja paahtaa. Tein kolmanneksen tästä ohjeesta (eli pussillisen mikropoppareita)  ja lisäsin valmiin sriracha-popparin joukkoon vielä paahdettuja kurpitsansiemeniä.

 
Tulista Sriracha-kastiketta myydään etnisissä kaupoissa. Tunnistat sen kukon kuvasta pullon kyljessä, punaisesta kastikkeesta ja vihreästä korkista. Ohjeeseen voi toki käyttää jotain muutakin tulista kastiketta maun mukaan.


Sriracha-karamellipopparit

2,5 l paahdettua popcornia
2,5 dl fariinisokeria
1,4 dl vaaleaa siirappia
0,7 dl voita
  1 tl ruokasoodaa
  1-2 tl Sriracha-kastiketta
(merisuolaa)


Kuumenna uuni 150 asteeseen ja laita popcorniat isoon kulhoon.

Yhdistä keskikokoisessa kattilassa fariinisokeri, siirappi ja voi Kiehauta keskilämmöllä. Vähennä lämpöä ja keitä sekoittamatta 4 minuuttia. Poista levyltä ja sekoita ruokasoodaa ja Sriracha-kastike - seos kuohuu aluksi, mutta sekoita se hyvin saadaksesi ruokasoodakokkareet sekoittumaan.
 
Nopeasti kaada seos popcornin joukkoon ja sekoita ainekset lastalla. Levitä leivinpaperilalla suojatulle uunipellille ja paista 30 minuuttia sekoittaen kerran tai kahdesti. Jäähdytä.
 

For the recent dinner party I browsed Pinterest for and easy tasty snack to be served with cocktails when I saw recipe for Sriracha caramel popcorns. It turned out to be a crowd pleaser.
 
Hot Sriracha sauce can be found in ethnic food stores, but it can be replaced by some other hot sauce as well. I also mixed toasted pumpkin seeds with the popcorn.


 
 
Sriracha Caramel Corn
2, 5 l popped popcorn
2,5 dl packed brown sugar
1,4 dl golden syrup
0,7 dl butter
1 tsp. baking soda
1-2 tsp. Sriracha (or to taste)
(sea salt)
 
Preheat the oven to 250F and put the popcorn in a big bowl.
In a medium saucepan, combine the brown sugar, corn syrup and butter and bring to a boil over medium heat. Reduce the heat and boil without stirring, swirling the pan occasionally, for 4 minutes. Remove from heat and stir in the baking soda and Sriracha – it will foam up at first, but stir it well to get any lumps of baking soda out.
 
Quickly pour over the popcorn and stir (with a heatproof spatula or tongs) to coat well. Spread out onto a rimmed baking sheet and bake for 30 minutes, stirring once or twice. Cool and break apart. Serves a medium-sized crowd.
 
 

Lohipastrami ja sitruunajäädyke / Salmon pastrami and lemon sherbet


 
"Sitruunasorbettia suolatun lohen kanssa?". Siippa oli aika epäuskoinen kun kerroin, mitä ajattelin tehdä alkuruoaksi illalliselle tuleville ystäville. Maistettuaan hän oli myytyä miestä ja kehui moneen kertaan seuraavina päivinäkin kuinka hyvin sitruunajäädykkeen kirpeys ja makeus sopiva lohen suolaisuuden kanssa. Yksi salaisuus oli tietenkin se, että sorbettia oli vain vähän lohen kaverina.
 
 
"Lemon sherbet with salted salmon? " Husband was not convinced when I told my plans for appetizer for a recent dinner.

When he had tasted the combination, he changed his mind and praised the combination of sweet & tangy sherbet and saltiness of salmon several time the following days.
 
Sitruunasorbetti
 
1 dl vettä
0,7 dl sokeria
0,5 dl sitruunan mehua
neljännes  liivatelehteä
  (½ rkl glukoosia)
 
 
Kiehauta vesi ja sokeri.
Liota liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois ja lisää se kuumaan sokeriliemeen. Pidä kattilaa hetken kylmässä vedessä, niin liemi jäähtyy nopeasti, vatkaa välillä. Lisää sitruunan mehu ja glukoosi.
Kaada seos jäätelökoneeseen, käynnistä kone ja jäädytä sorbettia pehmeäksi 20-30 minuuttia tai kunnes se on rakenteeltaan kiinteää. Laita sitten pakastimeen tunniksi, pariksi. Voit tehdä myös ilman jäätelökonetta; sekoita pakastuvaa sorbettia puolen tunnin välein.
Annostele sitruunasorbettia kylmälle lautaselle ruokalusikallinen. Tarjoa heti, sorbetti sulaa nopeasti.
 
 
 Lohipastrami

 500 g lohta fileenpaksusta päästä
2 rkl hienoa merisuolaa

 
Pinnalle

1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl murskattuja korianterinsiemeniä
1 rl murskattua mustapippuria

 

Leikkaa lohi 10–15 senttiä pitkiksi, 3–4 senttiä paksuiksi pötköiksi. Pyörittele lohipalat lautasella suolassa.  Kääri palat yksitellen tiukasti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Paahda seesamin- ja korianterinsiemenet. Rouhi ne kevyesti. Sekoita kaikki mausteet yhteen. Pyyhi ylimääräinen suola hyvin pois kalan pinnalta.

 
Pyörittele kalatangot lautasella mausteseoksessa. Ruskista kuumalla, kuivalla pannulla jokaista sivua, yhteensä reilu minuutti tankoa kohden. Vain kalan pinnan on tarkoitus kypsyä, sisältä se saa jäädä raa’aksi. Jäähdytä.

 
Kääri tangot uudelleen yksitellen tiukkaan kelmuun ja anna niiden maustua vielä muutaman tunnin.
 
Poista kelmu ja leikkaa lohitangot puolen sentin viipaleiksi. Tarjoa alkupaloina sitruunasorbetin kera.  


 
 
Lemon sorbet

 
1 dl water
0.7 dl sugar

0.5 dl lemon juice
quarter of a gelatin leave

  (½ tablespoons glucose)

 

Boil water and sugar.

Soak the gelatine leave in cold water for about 5 minutes. Squeeze out excess water and add to the hot sugar syrup. Keep the kettle in cold water for a moment, to cool broth down quickly, whisking continuously. Add lemon juice and glucose.

Pour the mixture into an ice cream machine , start the machine and freeze the sorbet for 20-30 minutes or until it is soft, but solid. Then put in the freezer for one hour. You can make the sorbet even without an ice cream maker, stir the freezing sorbet in every half hour.

Lift a spoonful on a cold plate. Serve immediately with salmon pastrami, sherbet melts quickly.

 

Salmon pastrami

 

500 g salmon of the thick end of fillet
2 tablespoons fine sea salt

 

On the surface

1 dl sesame seeds
0.5 dl crushed coriander seeds
1 tablespoon crushed black pepper

 

Cut the salmon into 10 to 15 centimeters long and 3-4 centimeters thick pieces. Roll the salmon pieces in salt on a plate. Wrap the pieces one by one tightly in cling film and place in the refrigerator for a few hours .
 

Toast the sesame and coriander seeds. Mix all the spices together . Wipe off any excess salt well off from the surface of the fish.
 

Roll the fish on a plate in spice mixe. Brown on hot, dry pan on each side, minute per side. Only the surface of the fish is supposed to browned, but raw inside. Let cool.
 

Rewrap the fish pieces individually tightly in foil and allow stand in refrigerator for few hours.

Remove the foil and cut the salmon rods half cm pieces. Serve as a starter with lemon sorbet.