Huijarin mantelicroissantit

Viime toukokuisella Singaporen-matkallamme kävimme Holland Villagen alueella Sunday People-leipomokahvilassa. Kahvilan vitriinit notkuivat toinen toistaan herkullisemman näköisiä leivonnaisia. Etenkin herkullisen näköiset, isot mantelicroissantit osuivat silmääni, mutta olimme vastikään syöneet aamiaisen. Tilasimme vain jäälatet, mutta nuo lehtevät mantelicroissantit ovat edelleen useasti tulleet mieleeni vajaan vuoden aikana.


brunssiruoka, croissanttiresepti

Pakko oli lopulta ostaa valmista croissanttaikinaa ja tehdä nopeasti valmistuva "huijarin" versio.



brunssiruoka, croissanttiresepti

brunssiruoka, croissanttiresepti

brunssiruoka, croissanttiresepti

Croisantteja voi toki leipoa itsekin, mutta nämä "huijarin mantelicroissantit" valmistuvat hetkessä vaikka yllätysvieraille tai viikonloppubrunssille, kun croissanttaikinaa ja mantelijauhoja ja- lastuja varaa kotiin. Muita aineksia monella (ainakin minulla) onkin aina kotona.


brunssiruoka, croissanttiresepti






Huijarin mantelicroissantit

Purkki croissant-tuoretaikinaa

100 g pehmeää (paahdettua) voita
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2,5 dl mantelijauhoa
1 tl vehnäjauhoa

0,5 dl mantelilastuja
tomusokeria

Vatkaa voi, tomusokeri ja vaniljasokeri sähkövatkaimella kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon mantelijauho ja jauhot.

Avaa croissanttölkki ja levitä taikina työtasolle. Leikkaa taikina kolmiot katkoviivoja pitkin irti toisistaan, nosta taikinalle lusikallinen manteli-voitäytettä ja rullaa sarviksi. Ripottele mantelilastut croissantien päälle. Laita croissantit uuniin paistumaan 10-12 minuutiksi.

Koristele mantelicroissantit tomusokerilla.

Paahdettu voi antaa täytteelle vielä oman paahteisen makunsa, mutta reseptiin voi käyttää hyvin myös tavallista voita.


Paahdettu voi

100 g huoneenlämpöistä voita

Jaa voi kahteen osaan, ruskista kattilassa 50 g voista 
kunnes voi vaahtoaa ja se saa kullankeltaisen värin. Voin tuoksu muuttuu  paahteiseksi n.  8-10 minuutissa. Kattilan pohjalle alkaa muodostua pieniä ruskeita pisteitä.

Kaada voi kulhoon jäähtymään. Älä käytä kattilan pohjalle erottunutta ruskeaa osaa. Anna ruskistuneen voin jäähtyä, sekoita sitten se loppuun voista. Vatkaa voiseos kuohkeaksi. Siirrä jääkaappiin. 

Kymmenen hassua kysymystä

Kymmenen  hassua kysymystä on pyörinyt blogeissa viime viikkoina, ainakin Tiia ja Sari ovat kertoilleet omia vastauksiaan. Nyt on minun vuoroni vastata näihin kysymyksiin.



Syntymäpäivä

1. Imetkö hiuksiasi

En. Sen sijaan saatan ajatuksissani pyörittää hiussuortuvaa sormen ympärillä. Olen tehnut sitä vauvasta asti. 




Familon tyynyt

2. Petaatko joka aamu pedin

Petaan. Makuuhuone näkyy olohuoneeseen ja on kiva kun sänky on siististi.



3. Mikä on suosikkilaulusi


Minulla ei taida olla yhtä suosikkilaulua, mutta pidän mm. vanhasta soulista.



autoilu


4. Mitä mietit kun istut yksin autossa


Vaikka mitä; mitä ruoaksi tänään, mitä työjuttuja pitää muistaa, lomahaaveita -mitä vain.




keittiövälineet

5. Mikä keittiötavara olisit


Olisin keittöveitsi; luotettava, moneen taipuva ja tietysti terävä. Hyvässä veitsessä on hyvä balanssi. Kun keittiössä on hyvä veitsi, ei kovin monta muuta keittiövälinettä tarvitakaan.




lemmikki


6. Mikä eläin olisit ja miksi


Luultavasti olisin koira; luotettava ystävä, mukavuuudenhaluinen, mutta aina valmiina uusiin seikkailuihin.



7. Mitä teet, kun olet vihainen


Olen tasoittunut sitten nuoruusvuosien, enkä raivoa juuri koskaan. Vihaisena saatan olla hiljaa tai sanon sanottavani kerran ja vaikenen sitten. En jää jankuttamaan ja toivon vastapuolen ymmärtävän kerrasta. 


Syksyllä sain tosin raivarit jalkakäytävällä pyöräilijälle. Olin ollut jäädä fillarin alle jalkakäytävällä jo kahdesti samana päivänä ja kolmas kerta sai minut räjähtämään. Kannatan pyöräilyä, mutta en ymmärrä miksei kadun toisella puolella oleva leveä pyörätie kelpaa. Yllätin kyllä itsenikin huutamalla keskellä katua pyöräilijälle ja kierrokset vain kasvoivat kun hän alkoi väittämään vastaan. Kotona nauratti ja hävettikin. Ei ollut ihan kirkkain hetkeni vaikka olinkin oikeassa.


8. Mitä toivot tällä hetkellä eniten itsellesi


Työn ja vapaa-ajan tasapainoa.



vastuulliset_viinit, vastuullisuus, ravintola

9. Millainen olet humalassa


Juomiseni ei ole humalahakuista. Juon pääasiallisesti viiniä viikonlopun "paremman ruoan" kanssa. En juo yksin enkä ole koskaan halunnut juoda huonoon oloon tai pahaan mieleen, alkoholi kun yleensä korostaa jo voimassa olevaa mielialaa. Viinini nautin siis iloisena ja se saa minut vähän puheliaammaksi ja nauravaisemmaksi.




kosmetiikka


10. Käytätkö hajuvesiä


Oi kyllä, joka päivä! Vaihtelen tuoksua mielialan mukaan päivittäin. Suosikkejani ovat raikkaat, kevyet tuoksut. Juuri nyt olen käyttänyt eniten Atelier Cologne Oolang Infini Cologne Absolue-tuoksua, jossa on mm. oolang-teetä, bergamottia ja guajakkipuuöljyä sekä Roger & Galletin mandariinia, yuzua ja greippiä sisält
ävää The Vert-tuoksua.

Mikä eläin tai keittiöväline sinä olisit? 

Perunaröstivohvelit

Joitain vuosia sitten ostin Lidlistä vohveliraudan, joka maksoi muistaakseni alle 15€. Olin miettinyt vohveliraudan ostamista jo aiemminkin, mutta en halunnut investoida siihen paljoakaan. Viitisentoista euroa oli kuitenkin varsin kohtuullinen hinta ja vohvelirauta lähti Lidukasta mukaan. Sillä on tehty tietysti tavallisia vohveleita, mutta myös mm. croissantvohveleita. Pari viikkoa sitten vohvelirauta muistui taas mieleeni ja siinä samass alkoi netistä, lehdistä ja televisiostakin ilmestyä näkyviini erilaisia vohveliohjeita kuin taikaiskusta.


perunaruoka, vohvelit
Alunperin olin ajatellut tehdä maalla viikonloppuna uuniperunoita, mutta päätinkin tehdä perunasta röstiperunavohveleita ja rauta lähti mukaan.

Vohvelirautani paistaa hyvin, mutta siinä on vain yksi lämpötila ja laite on hieman hidas. Se ei toisaalta myöskään polta ja vohvelit irtoavat kauniisti.  Paistaminen kesti siis vähintään 20 min/kaksi vohvelia ja operaatio piti toistaa neljä kertaa, kunnes olin paistanut koko taikinan. Folion alla vohvelit pysyivät lämpiminä ja lopputulos oli rapsakan maukas.


perunaruoka, vohvelit








Perunaröstivohvelit


1 kg kiinteitä ​​perunoita karkeaksi raastettuna
2 munaa
150 g creme fraichea
Suolaa ja pippuria, maun mukaan

Laita vohvelirauta kuumenemaan.
Raasta hyvin pestyt perunat (ei tarvitse välttämättä kuoria), puristele raasteesta ylimääräinen neste puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Sekoita creme fraiche, munat ja mausteet, lisää perunaraaste.

Levitä vohveliraudalle n. 2 dl seosta tasaisesti. Paista noin 15-20 min kunnes perunaröstivohvelit ovat  kypsiä, rapeita ja kauniin ruskeita.

Vohveleiden päälle

Purkki/230 g mustapapuja
Purkki/230 g maissia
200 g kirsikkatomaatteja paloiteltuna
Purkki/250 g creme fraichea
2 tl sitruunamehua
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
suolaa

Sekoita creme fraiche, sitruunamehu, korianterinsiemenet, suola ja pippuri. LIsää valutetut mustapavut ja maissi sekä pilkotut kirsikkatomaatit.
tuoretta korianteria
pippuria