Kulhomunakas | Omelette in bowl

Munaruoat ovat trendikkäitä, kulhoruoatkin jatkavat voittokulkuaan. Mitä syntyy kun nämä kaksi muotiruokaa yhdistetään? Tietenkin kulhomunakas! Pannulla paistetut leipäkuutiot saavat seurakseen raakamakkaraa, kananmunaa ja tomaatteja.

Egg is very trendy ingredient now, at least here in Finland. Also bowl foods are still in fashion. Why not to combine them as an omelette in bowl.


munakas, munaruoka

munakas, munaruoka, kulhoruoka

munakas, munaruoka

Kulhomunakas

2 valkosipulinkynttä
200 g raakamakkaraa
2 paksua viipaletta maalaisleipää
3 rkl oliiviöljyä
5 kananmunaa
suolaa, mustapippuria myllystä
12 pisaratomaattia puolitettuna
(paellamaustetta)


Tarjoiluun
hienonnettuja yrttejä



Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi raakamakkara. Paista valkosipulia ja makkaraa pannulla muutama minuutti kunnes makkara on kypsää. Ota pois pannulta.

Kuutioi leipä. Lisää pannulle öljy ja paista leipäpalat rapeik­si. Laita palat sivuun.

Vatkaa munien rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla (sekä paellamausteella). Paista munat sekoitellen niitä samalla kokkelia muistuttavaksi seokseksi. Lisää pannulle makkarat ja leivät. Tarjoile kulhosta, viimeistele pisaratomaateilla tuoreilla yrteillä.

Paellamauste on espanjalaista maustesekoitusta, joka sisältää yleensä ainakin sahramia ja valkosipulia, maun lisäksi se antaa kaunista väriä munakkaaseen.

LUMO LIFESTYLEÄ VOIT SEURATA FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA



Omelette in bowl

2 garlic cloves
200 g raw sausages
2 thick slices of rustic bread
3 tablespoons of olive oil
5 eggs
Salt, black pepper from the mill
12 small tomatoes halved
(Paella spice mix)


For serving
Chopped herbs



Peel and sliced garlic. Slice raw sausages. Bake the garlic and sausage in the pan for a few minutes until the sausage is done.Take sausages and garlic out of the pan.

Dice bread. Add the oil to the pan and bake the bread cubes. Take bread cubes off the pan.

Beat the eggs. Season with salt and pepper (and paella spice mix). Fry the eggs whiskig them gently. Add sausages and bread to the pan. Serve in a the bowl, finish with tomatoes and fresh herbs.

Paella spice is a Spanish spice blend, which usually contains saffron and garlic. In addition to flavour, it gives beautiful color to the omelette.


Sesonkiherkku horsmanversot | Edible wild greens; fireweed

Villivihanneskauteni lähti tänä vuonna hieman tahmeasti käyntiin. Kööpenhaminassa loukkaamani nilkka oli sen verran huonona viikkoja, etten viitsinyt nilkuttaa lähikalliolle liukastelemaan. Eipä siellä toisaalta olisi huhtikuun hyytävässä säässä vielä paljoa poimittavaa ollutkaan. Villivihannekset saivat siis odottaa. Kun viimein toukokuun puolella lähdin ensimmäisen kerran "hortoilemaan", olivat horsmanversot ensimmäisenä listallani ja niitä löytyikin runsaasti.

horsma, maitohorsma, villivihannes

Horsmanversoja kannattaa etsiä kallioiden kupeesta, jossa ne ensimmäisenä nousevat esiin. Nyt niitä näkyy nousseen kyllä jo vähemmänkin suojaisille paikoille.

Nuoret hosmanversot ovat meheviä ja maukkaita, maultaan ne muistuttavat parsaa. Versot ja varret ovat syötäviä. Myöhemmin horsman kukkiessa käytän kukkia salaattien, aamiaisten ja jälkiruokien koristeena. Niistä voi tehdä myös hilloa ja juomaa, joita en vielä ole kokeillut.

Nämä horsmanversot paistoin pannulla samalla tavalla kuin parsat pari viikkoa sitten.

Kuten aiemminkin olen todennut, villivihanneksia voi huoletta poimia kaupungissakin, kun ei aivan keskustassa, autoteiden varresta tai koirien ulkoilupolkujen varrelta poimi.


Fireweed is a very common weed, but did you know it's edible? Young fireweed sprouts can be served like aspargus. I cooked them in pan last week with this aspargus recipe. Pink fireweed flowers later in the summer are also edible, I have garnished my overnight oats, salads and desserts with them.


SodaStream Spirit + arvonta

Yhteistyö SodaStream

Sain Sodastream Spirit- laitteen testiin, sitä onkin käytetty nyt päivittäin. Koitan juoda reilusti päivittäin, vähäinen vedenjuonti näkyy mielestäni heti ulkonäössä, ruoansulatuksessa ja jaksamisessakin. Kraanaveden lisäksi kuluu vichyä, jota meillä on miltei aina ollutkin kotona. Nyt säästymme pullojen kaupasta raahaamisesta ja tyhjien pullojen palauttelulta.

Kuplavesi, hiilihapotettu vesi

Kuplavesi, hiilihapotettu vesi



Kuplavesi, hiilihapotettu vesi

Hiilihapotettu vesi


SodaStream Spiritiä hyvin helppo käyttää. Pullo täytetään merkkiviivaan saakka täyteen kylmää vettä, kuplat juomaan saa nappia painamalla ja niiden määrää voi itse säätää. Muotoilun Red dot design award 2017-kilpailun voittanut laite toimii ilman sähköä.


Laitteen mukana tulee  uudelleenkäytettävä 1 litran juomapullo sekä hiilidioksidipullo. Yhdestä hiilidioksipullosta valmistuu noin 60 litraa valmista juomaa, hiilidioksidipulloja myyvät  mm. suurimmat päivittäistavaraliikkeet, vaihtopullo  maksaa 9-10 euroa + pantti/tyhjä hiilidioksidipullo. Litrahinnaksi muodostuu siis n. 0,17€.

SodaStream-makuja on yli 40 erilaista, mutta itse pidän soodavedestä sellaisenaan. Onhan meillä maailman paras kraanavesi, johon kuplat antavat kivaa lisäpotkua. Juomaa voi myös maustaa marjoilla, yrteillä ja hedelmillä.

Saan myös arpoa yhden SodaStream Spirit-laitteen lukijoiden kesken.
Osallistu kertomalla miten maustaisit hiilihapotetun veden; onko suosikkisi joku valmiista makuseoksista vaiko minttu, lime tai joku muu vai joisitko aina sellaisenaan? Lumo Lifestyleä myös Facebookissa seuraavat pääsevät kahdella arvalla mukaan, yksi muille kommentoijille. Kerrothan oletko yhdellä vai kahdella mukana. Jätä myös sähköpostiosoitteesi. Arvontaan osallistuvat sunnuntaihin 21.5.2017 klo 20 asti jätetyt vastaukset.

SodaStream Spirit draw for my Finnish readers.