Pääsiäisen parhaat

Terveisiä pääsiäistunnelmista maalta. Alunperin meidän piti olla täällä anoppilassa vielä huomiseen, mutta taidamme ajaa maanantaille luvatun lumimyräkän edeltä kotiin jo tänä iltana.




Haukka, petolintu, lintu
Anoppilassa on läpi talven ruokittu lintuja auringonkukansiemenillä, mutta myös peurat, oravat, jänikset ja rusakot ovat löytäneet tiensä herkkukattauksen ääreen. Auringonkukansiemeniä tainnut mennä tänä talvena yli 200 kiloa! Kuvien perusteella siemeniä useaan otteeseen pääsiäisen aika syömään tulleella rusakolla näyttäisi olevan vähän kaksoisleukaa...

Lintulaudalla viihtyi myös haukka, joka tiiraili josko pikkulintuja olisi ollut välipalaksi napattavissa.


Tarmo, koira, löytökoira

Koira, tassut, sukat

Pääsiäinen, pääsiäiskoristelu

Pääsiäinen, pääsiäiskoristelu


Kotona en tehnyt varsinaisia pääsiäiskoristeluita. Keltainen pöytäliina ja kukkakiput saivat käydä koristeluista. Maalla anoppini on latellut runsaammin pääsiäiskoristeita esille.

Kukkien sidonta, sitolahti





Kukkien sidonta, kukka-asettelu

Viime viikolla oli Otavalla kokeilemassa kukkien sidontaa järvenpääläisen floristimestari Saija Sitolahden opastamana. Olen jossain tilaisuudessa aiemminkin sitonut pienen vieheen hänen opastuksellaan. Nyt Saijan kanssa sidottiin runsaan boheemeja kimppuja.

Saijalta on juuri ilmestynyt uusi Kukkakirja, jossa on helppoja ohjeita kimppuihin ja kransseihin.
Kukkien sidonta on nyt trendikästä; tyyli on rouhean runsas, boheemi ja vapaakin. Oma "taiteellinen" kimppuni päätyi koristamaan pääsiäispöytää. Taidan vähän tarvita vielä harjoitusta.


 pääsiäinen, pääsiäispöytä, kattaus



Syntymäpäivä, synttärit, queen for a day

Pääsiäisen lisäksi perjantaina juhlittiin sukulaisten kanssa jo etukäteen ensi viikon synttäreitäni. Päivän kuningattarena viritin päähäni kruunupannan.


Kuutamo, täysikuu
Ihanan aurinkoisen lauantain iltana päästiin ihailemaan täysikuun kohoamista metsän ylle. Tänään on kovin sumuista, mutta eiköhän siellä ihan kiva ulkoilusää ole kuitenkin.


Leppoisaa viikonlopun jatkoa, miten teillä on pääsiäinen sujunut?

Kanankoivet ja säilötty sitruuna

Muistatteko säilötyt sitruunat, joita olen tehnyt joka talvi?

Nyt on aika avata purkki. Ensimmäiseksi tein sitruunalla maustettuja kanankoipia ja paprika-sipuli-sitruunapaistosta. Helppoa ja niin maukasta!

Säilötyllä sitruunalla maustettu kana sopii vaikka pääsiäisen tarjoiluihin.

kanaresepti

säilötty sitruuna, kanankoivet

Kanankoivet, säilötty sitruuna, sitruunan säilöminen


Kanankopien kanssa maistuu kasvispaistoksen lisäksi raikas salaatti.

Kanaresepti, säilötty sitruuna
 Kanankoivet on helppo valmistaa; hienonna säilöttyä sitruunaa, irrottele nahat varovasti koipilihasta ja tunge hienonnettua sitruunaa ja rosmariinia nahan alle. Nahka hierotaan kevyesti suolalla ja pippurilla. Koivet paistuvat 200 C uunissa tunnin ajan.



säilötty sitruuna, kasvispaistos
Koipien paistuessa pilkoin paprikaa ja punasipulia sekä lisää säilöttyä sitruunaa. Sekoitin sipulit, paprikat ja sitruunan keskenään ja laitoin uuniin paistumaan 20 minuutiksi.


Helpot säilötyt sitruunat, lähi-idän ruoka
Säilöttyjä sitruunoita voi käyttää kuorineen myös hienonnettuna kastikkeissa, salaatinkastikkeissa, maustevoissamarokkolaisessa lammaspadassa, yrttien kanssa hienonnettuna kanan tai lihan maustamiseen jne.

Oletko kokeillut säilöttyjen sitruunoiden tekemistä kotona?


Aurinkoisen keltaista pääsiäistä!

Pupusämpylät pääsiäiseksi

Pikavinkki pääsiäiseksi; sämpylätaikinasta voi muotoilla pupuja. Itse ajattelin tarjolla pupusämpylöitä pitkäperjantain alkuruoan kanssa.





pääsiäinen, pääsiäispupu, pääsiäisruoka
Taikina on ihan tavallinen sämpylät/patonkitaikina, taikinasta muotoillaan ohut naru n. 20 cm. Naru taitetaan keskeltä, narun päät kiepautetaan toistensa ympäri kaksi kertaa, niin että taikinaan jää silmukka, jonka sisään voi muotoilla taikinasta pallon hännäksi. Nipistä "narun" päät suppuun

Testisämpylöistä tuli enimmäkseen enemmänkin aliensämpylöitä taikinan noustessa kohottaessa ja paistaessa. Tälläkin on häntä vähän vinossa... Kannattaa siis tehdä "taikinanarusta" ohutta ja jättää lenkkiin tilaa häntäpallon kohoamiselle.



Sämpylät
 
2 dl vettä
pussi kuivahiivaa
5 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
2 rl oliiviöljyä

suolaa maun mukaan

 
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, oliiviöljy ja suola. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta n. tunti.

Muotoile taikinasta sämpylöitä. Anna nousta 30 min - 1 h. Paista 225 asteessa n. 15 min.



Mitä aiot tarjota pääsiäisenä?