Eton mess - helppo kesäjälkiruoka

Mansikkakaudesta on tulossa tänä kesänä aikainen ja lyhyt. Muistetaan nauttia nyt ihanista, makeista mansikoista. Mansikat tuntuvatkin olevan tänä kesänä erityisen makeita. Kooltaan ne ovat aina pieniä, mutta niissä tuntuu maku ja makeus tiivistyneen.

Suosikkimansikkani on Sonata. Sonata on kiinteä ja maistuu makeahkolle, lajike kypsyy keskikesällä. Sonata on kiiltävä ja kirkkaanpunainen, marjojen muoto on säännöllisen kartiomainen. Sonataa haemme aina maalle mennessä tai muuten vain ohi ajessa Veikkolasta, jossa on Sonataa viljelevä mansikkatila. Se tunne, kun saa kesän ensimmäisen kotimaisen mansikan suuhunsa - vertaansa vailla!

Mansikat maistuvat tietysti ihan sellaisenaan, mutta niistä saa kivoja jälkiruokiakin helposti. Eton mess, helppo kesäjälkiruoka valmistuu nopeasti. Marenkia voi toki tehdä itsekin, mutta niitä saa myös hyvin valmiina kaupoista. Juhannukseksi tein yhdelletoista hengelle isoon lasimaljaan saman jälkkärin, mutta jokaiselle voi myös koota valmiin annoksen lasiin tai vaikka kauniiseen teekupiin.




kesäjälkiruoka, helppo_jälkiruoka

helppo_jälkiruoka, kesäjälkiruoka
Eton mess

2 dl kermaa
3 rl maustettua tuorejuustoa (appelsiini tai sitruuna tms.)
12 pientä marenkia
tuokkosellinen mansikoita
kurtturuusun terälehtiä ja tuoretta minttua koristeluun

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto, vatkaa muutama kierros jotta kermavaahto ja tuorejuusto yhdistyvät.

Leikkaa mansikat lohkoiksi, poista kannat.

Nostele juomalasiin tai annoskulhoon vuorotellen mansikkapaloja, tuorejuusto-kermavaahtoseosta ja marenkeja, koristele ruusun terälehdin ja tuoreella mintulla. Halutessasi voit lisätä kermavaahtoon ripauksen sokeria.





Tunnelmallinen viikonloppu maalla

Taas on yksi tunnelmallien juhannusviikonloppu kääntynyt sunnuntaihin. Ystäviä, ruokaa, eläimiä, luontoa...








Monet perinteisesti juhannuksen aikaan kukkivat kasvit ovat jo lakastuneet. Sen sijaan ensimmäiset mustikat ovat jo kypsiä!

 Juhannuspäivään kuuluu pikku retki paikallisille käsityömarkkinoille. Paikkarin torpasta kuuluu aina ottaa kuva.





Ruoka on juhannuksen keskiössä. Aattona lounaspöydässä istuttiin tuntikausia syömässä, kello kuuden lipunnoston jälkeen oltiinkin jo miltei valmiita yöpuulle.









Koira, vesileikit


Kesälampaatkin ovat saapuneet laitumelle.

Kälyni koira Helga posti Tarmon järjestykseen, anoppilan iso Tarmo väistää pikku Helgaa ja viettää suuren osan ajasta ulkona. Tarmolle pidetään toki seuraa ulkona ja sitä leikitetään vedellä ja lempileluilla.


Meillä on ollut siis rauhallinen, perinteinen juhannus. Juuri sellainen kuin pitääkin. Kuinka sinun juhannuksesi on sujunut?

Keskikesän juhlaa

Taas on juhannus, keskikesän juhla. 


Juhannus, juhla

Kesäyö, koiranputket

Tarmo-koira, sekarotuinen

Koira, sekarotuinen




Pelto, koiranputket


Tuttuun tapaan vietämme juhannusta anoppilassa Sammatissa.

Tuohikoi, lupiinit

Kesäkukat, tervakukat

Lammas, laidun, juhannusyö


Lammaslauma, kesälaidun


Lammas, laitumella
Uuhi, karitsa

Kesäyö, lammas, lammaslaidun

Kesälampaat ovat tulleet laitumelle tänäkin vuonna. Anoppilassa on kolme lammasta ympäri vuoden, mutta kesälaitumelle lähistön lampuri tuo vielä pienen lauman.



kukkakimppu, kukat

Sammatti, torppa, lönnrot




Oranssi, unikko


Juhlapyhä, juhla, lounas


Nieriä, savukala
Mansikat, sonata


Juhannusta vietetään perinteisin menoin nauttimalla luonnosta, syömällä hyvin, lepäilemällä ja ottamalla muutenkin rennosti. Meillä ei keskiyön makkaroita juhannuksena grillata -silloin ollaan jo nukkumassa- sen sijaan iltapäivällä katetaan runsas lounas.


Vielä viikoksi töihin ja sitten viiden viikon lomalle. Joko sinä olet lomalla?

Ihanaa juhannusta kaikille omavaikka vähän satelisikin💚