Chai-tuorepuuro

Brunssikirjasta on tähän mennessä löytynyt jo monta hyvää reseptiä, dukkah-levitteen lisäksi kokeiluun ovat päässeet Huevos rancheros-munat ja chai-tuorepuuro.


Tuorepuuroa teen miltei joka aamu, aina vähän eri reseptillä, äskettäisessä tuorepuuropostauksessa oli runsaasti vinkkejä tuorepuuron maustamiseen ja koristeluun. Tuorepuurojen suurkuluttajalle chai-tuorepuuron resepti olikin kirjasta luonteva valinta ensimmäisiin reseptitesteihin. Kokeilen mielelläni uusia makuyhdistelmiä, chain pehmeän mausteiset maut sopivat hyvin tuorepuuroon.







Chai-tuorepuuro


6 dl mantelimaitoa

4 pussia chai-teetä

1 kanelitanko

2 tähtianista

8 kpl taateleita

1 tl inkiväärijauhetta 

1 tl kardemummaa

3 dl kaurahiutaleita

2 rkl chiansiemeniä

viikunoita



Kuumenna mantelimaito kattilassa lähes kiehuvaksi. Laita maidon joukkoon neljä pussia chai-teetä, kaneli- tanko ja pari tähtianista. Anna mantelimaidon maustua 30 minuuttia.




Lisää taatelit ja loput ja aja sileäksi sauva- sekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita kaurahiu- taleet ja chiansiemenet mantelimaidon joukkoon anna tuorepuuron tekeytyä jääkaapissa yön yli. Tarjoile tuoreiden viikunoiden kera.

Helppo kesäinen mozzarellasalaatti

Kesällä kaipaa helppoa, raikasta kesäruokaa. Erilaiset salaatit ovatkin ruokasuosikkejan kesällä. Salaatteja on helppo valmista ja ne maistuvat kaikille.

Ihaninta olisi paahtaa tietysti itsekasvatettuja tomaatteja, mutta omat tomaatinkasvatuskokeiluni ovat olleet onnettomia. Muutama tomaatti on kypsynyt, nekin jo syksyn saavuttua. Avoin vaikkakin aurinkoinen parveke ei tosin taida olla se paras kasvatuspaikka. Olen joka tapauksessa tyytynyt ostamaan tomaatit.

salaatti, kesäruoka, mozzarellasalaatti

salaatti, kesäruoka, mozzarellasalaatti salaatti, kesäruoka, mozzarellasalaatti

Helppo kesäinen mozzarellasalaatti


200 g kirsikkatomaatteja
1 nektariini
1 avokado
1 mozzarella
3-5 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Pyöräytä kirsikkatomaatit oliiviöljytilkassa, paahda  200 C uunissa 15 min muutaman timjaminokasn kanssa. Anna tomaattien jäähtyä.

Kuutioi avokado ja nektariini, sekoita revityn mozzarellan ja tomaattien kanssa varovasti, mausta mustapippurilla, suolalla ja oliiviöljyllä.


Tuorepuuroista kauneimmat

Neljä-viisi vuotta sitten maistoin tuorepuuroa ensimmisen kerran eräässä tilaisuudessa. Ihastuin ja siitä lähtien olemme syöneet tuorepuuroa aamiaiseksi 5-7 kertaa viikossa. Vaikka perusresepti pysyy samana; ruishiutaleita, chiansiemeniä ja vettä sekä yleensä myös banaania, puuro ei koskaan ole samanlaista, ainekset vaihtelevat aina hieman. Laitan puuroainekset tekeytymään yöksi.  Pidän puurosta sileämpänä, joten vedän sen yleensä aina sauvasekoittimella sileäksi aamulla. Puuroa maustavat marjat, tuoreet ja kuivatut hedelmät, maapähkinävoi,tahini, raakakaakao, pähkinät, siemenet, mantelimaito, kookosvesi... tuorepuuron joukkoon päätyy milloin mitäkin.

Ulkonäkö on puoli ruokaa, arkenakin laitan puuron kauniisti esille. Täyttävä, kuitupitoinen puuro pitää nälän loitolla pitkään.



tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
Kesällä koristelen puurot syötävin kukin.


tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Syksyllä puolukan kirpeys ja mulperimarjan makeus muodostavat maukaan kombon.


tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Puuron voi tarjoilla myös lasista.

tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Heitän puuron joukkoon usein itse poimittuja marjoja - pakkasessa on vieläkin muutamia annospusseja vadelmia viime kesältä, vaikka olemme vadelmaista puuroa syöneet paljon kuluneen talven aikana. 

tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
Erilaiset hedelmät antavat puurolle mehevää makua.




tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen

tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen

tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Välillä laitan tuorepuuron joukkoon myös jugurttia, mausta tulee raikas ja aavistuksen hapan.



tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen




 Ruusun terälehdet ovat kauniita, syötäviä ja ne antavat hienostuneen maun annokseen. Metsämansikoita löytyy välillä vähän vaikeakulkuisiltakin kallionkielekkeitä Helsingissäkin, maun takia kannattaa vähän tasapainoillakin.



tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Muutama yrtin lehti antaa kivasti väriä ja makuakin tuorepuuroannokseen.



tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
Kirpeät herukat tuovat puuroon paitsi ihanan maun myös kauniin värin.



tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Syötävät krassinkukat ja orvokit antavat upeaa väriä lautaselle.


tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
 Mulperimarjat ja metsämansikat ovat kauniita ja herkullisia tuorepuuron koristeita.


tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen

Sokeroimaton (raaka)kaakaojauhe antaa puurolle suklaisen maun.


tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen

Aroniamarjasta tulee upea väri.




tuorepuuro, aamiainen, terveellinen_aamiainen
Herkät kukat ja kuivatut mansikat kaunistavat puuron.

Mitä sinä syöt aamiaiseksi? Oletko kokeillut tuorepuuroja? Extravinkkinä tsekkaa myös chai-puuron ohje.