Blinikauden avajaiset

PR-tilaisuus HOK Elanto

Blinit ovat taas täällä! Ravintola Kappelissa tämän talven blinikausi on jo avattu. Pääsin aiemmin viikolla  maistelemaan kauden ensimmäisiä blinejä mädin, smetanan ja muiden herkkujen kera.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019
Venäläiset toivat aikoinaan maahan mukanaan blinireseptit, blinejä onkin Helsingissä syöty jo pitkään. Blinit ovat venäläisen keittiön vanhimpia ja tunnetuimpia ruokalajeja. Vaikka ohukaisia paistettiin pitkin vuotta, niin laskiaisena ”leivottiin” blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Alunperin blinejä paistettiinkin uunissa eikä pannulla kuten nykyisin.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019


Kappelissa blinejä on myyty ravintolan avaamisesta asti, mutta suuremmaksi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin venäläisten aatelisten herkku levisi vasta 1990-luvulla.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019

Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019, balalaikaorkesteri_kalinka

Venäläisten bliniperinteiden kunniaksi kasakat toivottivat tervetulleeksi ravintolaan. Blinipäivällistä säesti balalaikkaorkesteri Kalinka.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019

Kappelin keittiömestari Jussi Kuuluvainen kertoi tattari- ja vehnäjauhoista valmistetun taikinan saavan käydä yön yli. Seuraavana päivänä blinit paistetaan jokaiselle asiakkaalle erikseen kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Niitä paistetaankin huomattavat määrät bliniviikkojen ajan; S-ryhmän ravintolat pääkaupungiseudulla myyvät 30000 bliniä kauden aikana, Kappelissa tästä määrästä myydään perinteisesti suurin osa. Blinikausi jatkuu Kappelissa maaliskuulle.

Rapsakat blinit tarjoiltiin sillikaviaarin, sienisalaatin, poromoussen, kylmäsavulohitartarin sekä tietysti mädin, smetanan, sipulin ja suolakurkun kera. 

Kolmen ruokalajin blinimenu (hummeri-jokirapukeitto, blinipaletti ja vapaavalintainen jälkiruoka) maksaa 56€/S-etukortilla 48€.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019, mallaskosken_panimo

Blinien kanssa sopivat juotavaksi olut, samppanja sekä Chablis-valkoviini. Kappelin blinikauden olut on Mallaskosken Craft pils.


Ravintola_Kappeli, blini, blinit, bliniviikot_2019, kuusenkerkkäjäätelö

Aterian päätteeksi tarjottiin creme bruleeta ja hienosti metsäisen makuista kuusenkerkkäjäätelöä.
Bliniaterian päätteeksi voi nauttia vielä vadelmahillolla maustettua teetä.

Oletko blinien ystävä? Mikä on mieluisin lisuke blineillesi; klassinen mäti-sipuli-smetana vai jokin muu?



Ruokatrendit 2019

Kukkaisruoat, ginit ja viinattomat viinat, tiedostava syöminen... siinä muutamia vuoden 2019 ruokatrendejä meiltä ja maailmalta. Näin vuoden alkupuolella on hauska ennakoida millaiset ruokaan, elintarvikkeisiin ja syömiseen/juomiseen liittyvät asiat ovat nousussa meillä ja maailmalla. Kahlailin erilaisia lähteitä läpi etsiessäni ruokatrendiennusteita tälle vuodelle ja ainakin nämä näyttivät olevan useammassakin ennusteessa.



mocktail, cocktail, alkoholiton_drinkki, alkoholiton_cocktail, syreenijuoma, trendikäs_tonic


.
salaatti, kesäkurpitsa, herukanlehdetKukkia käytetään vuonna 2019 ruoissa ja juomissa paitsi koristeina myös makua antavina raaka-aineina. Miltä kuulostaa alkoholiton syreenicocktail tai ruusulla maustettu kesäkurpitsa?


villiruoka, grön, naan

Nieriä, savukala
Myös erilaiset lehdet löytävät tiensä lautasillemme.

Kasvisruoka ja lihaa korvaavat proteiinit eivät enää ole trendi vaan ne ovat valtavirtaistuneet. Proteiinit ovat peräisin mm. lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisista kasveista. Proteiinipitoisia papuja käytetään mm. leivonnassa.

kvinoa, brunssiruoka, puuroresepti

Maidot eivät enää ole vain eläinperäisiä maitoja. Kauramaito, mantelimaito, cashew-, chia- ja spelttimaito ovat kaikkien huulilla niin ruoissa kuten tässä kvinoapuurossa kuin juomissakin.


ginitrendi, gini, tonictrendi




ruokatrendit_2019, tonicvedet
Ginitrendi on myös tonictrendi. Premiumtonicit valitaan huolella korostamaan kunkin ginin aromeja.

Viinit kevenevät ja roseviinien kulutus kasvaa, punaisissa nousevat pinot noir ja beaujolais.


ruokatrendit_2019, alkoholiton_cocktail


Myös täysin alkoholittomien, uudenlaisten juomien kulutus kasvaa cocktaileissa ja premiumkategoriassa.

ruokatrendit 2019, hävikki, hävikintorjunta

Ruokahävikkiä, tuotteiden alkuperää sekä ruoan tuotannon ja kuljetuksen ympäristövaikutuksia mietitään entistä enemmän niin kotikeittiöissä, kaupoissa kuin ravintoloissakin.

Hävikin minimointi ja pakkausmateriaalien vähentäminen sekä ekologisuus korostuvat ravintola- ja noutoruoissa sekä ruokakaupoissa. Tähän liittyen Euroopan parlamentin syksyllä hyväksymien suunnitelmien mukaan kertakäyttöiset muovituotteet, kuten muovilautaset, -pillit,  ja -aterimet tullaan kieltämään EU:n markkinoilta vuodesta 2021 alkaen.

Tiedostava syöminen nousee tärkeämmäksi; multitaskaamisen sijaan keskitytään siihen miltä syömisen hetkellä tuntuu, minkälaisia makuja, hajuja ja muita aistielämyksiä koetaan sekä etenkin, minkälainen olo on syömisen jälkeen.



Jäädyke, terveellinen, smoothie

Ruokien terveellisys on entistä tärkeämpää. Herkutkin voivat olla terveellisiä kuten esim. smoothiejäädykkeet. Erilaiset jäädykkeet ovat muutenkin trendikkäitä erikoisempinakin makuyhdistelminä.

.

levain, kankurinkatu, patonki

Leivän ystäville lopuksi tiedoksi; leipä on tehnyt paluun. Leipomoliikkeitä on ilmestynyt taas meilläkin katukuvaan ja kauppakeskuksiin, kotonakin leivotaan. Jauhoissa on riisiä, spelttiä ja kokojyvää. Tuoreus, maku ja juurevuus ovat etusijalla. Burgersämpylöinä briossiburgerit antavat tietä croissant-taikinasta tehdyille burgerisämpylöille. Croissant-taikinasta voi tehdä myös vohveleita.

Onko näissä trendeissä jotain innostavaa tai jotain, mille et lämpene lainkaan. Ennustatko jonkin aivan muun nousevan tänä vuonna ruokasuosikiksi?

Lähteet: Bon Appetit Magazine, Facebook, Fazer, Forbes Magazine, The New York Times

Viisi viikon varrelta

Tällä viikolla oli paluu taas arkeen. Lyhyemmällä työviikolla moni näytti olevan vielä lomalla, joten paluu työelämään pyhien jälkeen oli melko pehmeä.

Itämeri, auringonlasku
Aurinkokin on näyttäytynyt tällä viikolla. Torstaina keli oli ihana, vaikka olikin kovin kylmää. Päivän valoisa aika on jo pidentynyt 22 minuuttia Helsingissä.


Kasvikset, vegeruoka


Pyhien jälkeen lautasellakin on ollut runsaasti kasviksia, raikkaus ja keveys miellyttää nyt. Tosin olen huomenna menossa maistelemaan blinejä...



Leivonta, leipä, leipominen

Lauantaiaamuna leivoin aamupalalle tunnissa valmistuvia vehnä-ruissämpylöitä. Teen kakkuja sillion tällöin juhliin, mutta leivän leipominen on arkisempaa ja rennompaa. Loputulos oli herkullinen, resepti tulee blogiin myöhemmin.


Kirjasto

Kävin eilen viimein katsomassa keskustan uutta kirjastoa Oodia. Lähikirjastossani taitaa olla paremmat kirjavalikoimat, mutta Oodissa tarjolla on paljon muutakin kuin kirjoja. Minua jäi kiinnostamaan etenkin vinyylipainatus. Oodissa on myös keittiö, jota voi varata käyttöönsä.


Taide, tapahtuma, kansallismuseo

Oodilta kävelimme Töölöön Lux Helsingin reittiä. Valofestivaali Lux Helsinki jatkuu vielä keskiviikkoon.

Amos Rexin teamLab-näyttely jäi näkemättä ja se harmittaa. Vielä tällä viikolla koetimme kerran; ajoimme yhtenä iltana yhdeksän maissa katsastamaan millainen sisäänpääsytilanne on, mutta satojen metrien jonon päähän ei siinä vaiheessa ollut mitään järkeä jäädä. TeamLabin omaan museoonkin Tokiossa liput olivat kesällä loppuunmyytyjä kuukaudeksi eteenpäin. Täytynee siis tehdä vielä yksi matka Japaniin jossain vaiheessa... ja toivoa, että kiinnostavia näyttelyitä tulee Suomeen jatkossakin.

Onko teillä jo arki alkanut vai onko paluu arkeen edessä huomenna?