Karpalo-valkosuklaamoussekakku

Karpalon maussa on jotain talvista, eikö? Karpalo-valkosuklaamoussekakku sopiikin hyvin talvisiin juhlahetkiin, vaikkapa ystävänpäivään.


Ostin viime vuonna halkaisijaltaan pienemmän,  korkean kakkuvuoan. Olen tainnut käyttää ainoastaan tätä vuokaa joka kakkuuun hankinnan jälkeen. Teen kakkuja tosin harvoin, aina täytyy olla joku juhlatilanne.

Tämän helpon karpalo-valkosuklaamoussekakun tein uudenvuoden juhliin, mutta odottelin tänne helmikuulle reseptinjulkaisun kanssa. Tammikuussa kakkureseptit eivät hauissa nouse kovin korkealle, mutta helmikuulla makea taitaa alkaa taas maistua.

Tästä kakusta riittää reilusti noin 10-12 hengelle. Vaikka moussekakku tuntuu ilmavalta, se on kuitenkin hyvin täyttävää, onhan tässä puolisentoista kiloa ravintoarvoltaan vähemmän keveitä aineksia...




Karpalo-valkosuklaamoussekakku

Pohja:

150 g Domino-keksejä
2 rkl maitoa

5 dl Flora Vispiä
2,5 dl Flora Kuohua
600 g appelsiini-tuorejuustoa
400 g valkosuklaata
150 g karpaloita

makeisia koristeluun


Tee ensi pohja. Murenna keksit sauvasekottimen kulhoon. Sekoita joukkoon maito. Aja sauvasekottimella hienoksi.

Taputtele keksimurut tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi n.16 cm korkealaitaisen irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi, jotta pohja kovettuu hieman.

Soseuta karpalot sauvasekottimella.

Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu samassa kulhossa paksuksi vaahdoksi, vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Pilko valkosuklaa mikron kestävään kippoon. Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen, valkosuklaa palaa helposti. Anna jäähtyä (mutta ei jähmettyä), suklaa ei saa olla kuumaa, kun alat sekoittamaan sitä kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon. Sekoita suklaa kerma-tuorejuustoseokseen, lisää karpalosose, sekoita.

Lusikoi suklaamousse kakkupohjan päälle, tasoita.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Kakun hyydyttyä, poista irtopohjavuoan reunaosa. Vedä kakun reuna siistiksi sileäreunaisella veitsellä jos se on epätasainen.

Koristele kakku makeisin.



Viisi viikon varrelta

Pakkassäät vaihtuivat tällä viikolla sohjoon. Onneksi edessä on pari päivää vähän keväisemmissä olosuhteissa Keski-Euroopassa.


helsinki, my helsinki, eteläsatama

helsinki, my helsinki, talvinen esplanadi


Alkuviikolla oli Helsingissä vielä "talven ihmemaa", joka jo seuraavana päivänä oli vaihtuntu sohjoksi. Nyt voisi mielestäni jo sulaakin, ainakin niin, että jalkakäytävät eivät olisi nin liukkaita. Kevät on jo kovin mielessä.




Perjantaina vietimme kreetalaista iltaa veljeni ja kälyni luona. Kälyni on loistokokki ja hän oli loihtinut laajan repertuaarin kreetalaisia ruokia.

Olinkin juuri pari päivää aiemmin ajatellut filotaikinaa. 90-luvun lopulla se oli suosittua. Nyt olen taas huomannut filotsikinadta tehtyjä piirakoita Pinterestissä. Täytyy itsekin käydä ostamassa paketti piirakkaa varten.


kirja, lukeminen

Michele Obaman Becoming alkaa olla lopuillaan, Americana jatkuu Elviksen elämänkerralla. Päädyimme matkajuttujen kautta puhumaan Elviksestä ja lopulta katsomaan netistä Elviksen esiintymisiä veljeni ja kälyni luona. Lainasin vielä Elvis-kirjankin seuraavaksi lukemiseksi.

Vaikka äänikirjat ovat nykyisin suosittuja, haluan itse lukea paainettua tekstiä, rauhassa, hiljaisuudessa, omaan tahtiin.

Amos_rex, magritte, taide

Amos_rex, magritte
 Kulttuuriakin mahtui viikkoon; kävimme Amos Rexissa katsomassa perjantaina avautuneen surrealisti Rene Magritten näyttelyn. Vieläkin vähän harmittaa, etten nähnyt aTeam Labin näyttelyä, mutta näinpähän ainakin tämän.


Taidemuseo

Amos Rexlissa piti napata myös supersuosittu instagram-näkymä kattoikkunasta.

Huomenna ovatkin jo erilaiset näkymät, aikaisin aamulla  lähden messmatkalle.Pariisiin

Edulliset illalliset; tapenadepolenta

Nyt mennään taas siitä mistä aita on matalin. Mutta ei etenkään arkena tarvitse jumpata lieden äärellä tuntikausia, vaan ruoka voi olla helppoa & yksinkertaista -ja edullista.




Polenta usein unohtuu kun miettii söisikö kvinoaa, riisiä, pastaa vai jotain muuta. Välillä kuitenkin innostun polentasta ja syön sitä puurona tai paistettuna. Polentan kanssa sopii miltei mikä tahansa.

Tapenadepolenta kahdelle

Tee tapenade, ohje alla.

Keitä kaksi annosta polentaa paketin ohjeen mukaan.

Keitä kaksi neljän minuutin munaa.  Hienonna salottisipuli ja kuulota pannulla.

Tarjoa polenta tapenaden, sipulin ja kananmunan kera.

Tapenade

100 g hyvälaatuisia  kivettömiä oliiveja
2 rkl kapriksia
 2 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl mustapippuria

Hienonna oliivit, kaprikset, öljy, valkosipuli ja sitruunamehu tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Aja karkeaksi.