Pernod oli joskus 90-luvulla jonkinlainen hittimauste ravintolakeittiöissä, muistelen syöneeni ainakin Pernod-katkarapuja ja Pernodilla maustettua kylmäsavulohipastaa. Sittemmin aniksen makuinen juoma on vähän vaipunut unholaan, Pariisin messureissuilla olen Pernodia silloin tällöin juonut. Kotona meillä kuitenkin on yksi Pernod-pullo, sen nähdessäni muistenkin noita anikseen hennosti vivahtavia ruokia 90-luvulta.
Fenkoli vivahtaa maultaa myös hieman anikseen, fenkoli ja anis sopivatkin hyvin yhteen.
Lohta ja pernod-fenkolia
2 teelusikallista fenkolinsiemeniä, rouhittuna
50 g voita, huoneenlämpöisenä
2 rkl salottisipulia, hienonnettuna
1 iso fenkoli ohueksi viipaloituna, ota fenkolinlehtiä
talteen 1 rkl
700 g lohifileetä
2 rkl Pernodia, pastista tai muuta aniksella maustettua likööriä
Poista kalasta ruodot
ja ylimääräinen rasva tarvittaessa. Leikkaa lohi annospaloiksi nahkoineen.
Mausta suolalla ja pippurilla
Paahda sekoitellen fenkolin siemeniä paistinpannulla
keskilämmöllä noin 1 1/2 minuuttia.
Siirrä siemenet pieneen kulhoon; anna jäähtyä.
Sekoita voi, salottisipuli ja 1 rkl fenkolinlehtiä; mausta
voiseos suolalla ja pippurilla. Sulata 1 rkl voiseosta samassa paistinpannussa
keskilämmöllä. Lisää viipaloitu fenkoli ja 0,5 dl vettä paistinpannulle; peitä
kannella ja hauduta kunnes fenkoli on pehmennyt, mutta vielä rapsakkaa, noin 8
minuuttia. Nosta lämpötilaa ja paista ilman kantta, kunnes fenkoli alkaa ruskistua,
noin 2 minuuttia. Siirrä fenkoli lautaselle.
Lisää 1 rkl voiseosta
samaan paistinpannuun, sulata voi keskilämmöllä. Paista kalapaloja rasvassa
kuumalla pannulla ensin nahkapuoli alaspäin noin 3 minuuttia. Käännä kalapalat
ja lisää 0,5 dl vettä paistinpannulle. Peitä kannella ja hauduta vielä 5
minuuttia. Siirrä lohi varovasti paistinpannun toiseen reunaan; nosta fenkoli takaisin
pannulle. Lisää Pernod sekä 2 teelusikallista voisekoitusta, lusikoi voiseosta
lohen päälle kaksi minuuttia.
Tarjoile risoton tai salaatin kanssa.