Viisi viikon varrelta

Maailmantilanne ahdistaa ja puhuttaa, mutta ilonaiheitakin on keväisellä viikolla löytynyt.



Kun olen parina päivänä vetänyt kukkamekon ylle ja tennarit jalkaan, olen todella herättänyt huomiota. Miltei jokainen tuttu on kysellyt mistä nyt tuulee, kun päällä on väriä.

Minulla on talvivaatetus kirjaimellisesti vain mustaa, käytin tämän ja edellisen talven töissä viittä mustaa mekkoa vuorotellen. Kesäksi vähän värikkäämpää, tämä taitaa olla se värikkäin vaate. Toisaalta olen värien ympäröimänä kaikki työpäivät, joten ehkä sillä monotonisella mustalla vähän haluaa tasapainottaa ympäristön väri-iloa.

Uhosin viikon alussa, etten laita enää talvisaappaita tänä keväänä jollei tule nilkkoja myöden lunta, mutta sitä taitaa saada mitä tilaa. Sääennusteessa on useammaksikin päiväksi lupaltu lunta vielä ainakin huhtikuun alkuun.





Ylläolevan kuvan rannekoruista olen saanut kyselyitä. Rannekorut ovat kälyni Mariian valmistamia. Mariia on kerännyt Unicefille yli 7000 € tekemällä rannekoruja, joita voi lunastaa häneltä vähintään 50€ lahjoituksella Unicefille. Mariia on tehnyt myös sinikeltaisesta nahasta kukkapinssejä. Pienistä puroista tulee suuria tekoja, äärettömän merkityksellisiä autetuille. 




The Body Shopin uuden Wellness-sarjan tuotteita esiteltiin Vallillan Rootsissa. Mariela Sarkima teki äänimaljarentoutuksen. Oli ihana aloittaa arkiaamu rauhallisella, rentouttavalla pötköttelyllä.

Uudet tuotteet auttavat tasapainottamaan kehoa ja mieltä – ne antavat voimaa, energiaa ja mielenrauhaa. Sleep, Boost ja Breathe ovat kolme tuoterutiinia nukkumiseen, piristymiseen ja keskittymiseen. Ne sisältävät 100% luonnollisia eteerisiä öljyjä. Kaikki  kierrätettäviin lasi- ja alumiinipulloihin ja -purkkeihin pakatut tuotteet ovat vegaanisia. Nukkumisen rauhoittamista auttavia Sleep-tuotteita olen testannut jo muutamana yönä. Nukkumisesta tilasin juuri kirjastosta kirjankin ja unesta sekä nukkumisesta voisin kirjoitella enemmänkin lähiaikoina.

Maalaismaisema





rusakko hangella


Viikonloppu ollaan vietetty maalla. Lunta 70 km Helsingistä on vielä puolisen metriä ja jääkerros saunapolullakin on n. kolmekymmentäsenttinen. Täällä kevät tulee aina myöhemmin kuin meillä kotikulmilla, mutta nyt lunta on enemmän kuin vuosiin tässä vaiheessa.


Kesäaika


Muistithan kääntää kellon kesäaikaan? Kesäaika, paras aika. Jos saisin valita, oltaisiin aina keaäajassa. Jokainen valoisa minuutti lisää iltaan on minulle tärkeä.


Kesäaika vai talviaika, kummasta pidät enemmän? Joko olet siirtynyt keväisempiin vaatteisiin?




Lohi-fenkolipasta

Mieheni tuli torstai-iltana kotiin noudettuaan aina Moldovasta saakka Ukrainan pakolaisia. Tänä(kin) viikonloppuna olen halunnut hemmotella häntä hyvällä ruoalla. Lohi-fenkolipasta on herkullista ja helppoa tehdä, kun keittiössä ei tarvitse seistäkoko päivää jää aikaa myös yhdessäoloon.

En pidä kovin suolaisesta ruoasta. Lohen suolaan yleensä hieromalla fileen pintaan pari ruokalusikallista hienoa suolaa n. 500 g kohden ja antamalla lohen suolaantua noin 20 minuuttia, sen jälkeen huuhtelen kalan ja taputtelen kuivaksi. Paistan fileen tämän jälkeen uunissa n. 20-25 min, mausteeksi käytän joskus vain pippuria, välillä laitan lisäksi korianterinsiemeniä sekä lisäksi sitruuna- tai appelsiinimehua.

Isommista filepaloista jää helposti yli kahdelta syöjältä, mutta loput voi tarjota seuraavana päivänä pastan kanssa. Helppo lohipasta syntyy fenkolista, creme fraichesta ja lohesta.





Lohi-fenkolipasta

200 g uunissa kypsennettyä lohta (resepti postauksen alussa)

200 g purkillinen creme fraichea

½ (veri)appelsiinin tai sitruunan mehu

½ sitruunan tain (veri)appelsiinin hienonnettu kuori (värikäs osa)

2 pientä salottisipulia

1/2 pieni fenkoli

1 tl korianterinsiemeniä rouhittuna

pippuria

suolaa

3 rl pastan keitinvettä

ölyä  ja voita kuullottamiseen


Hienonna sipuli, viipaloi fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuullota hienonnettu sipuli ja viipaloitu fenkoli öljyn ja voin seoksessa pehmeäksi  Älä ruskista.

Lisää pannulle creme fraiche, lisää pastan keitinvettä, sen tärkkelys auttaa sitomaan kastikkeen pastaan. Sekoita kastikkeen joukkoon sitruunan tai appelsiinin kuori ja mehu. Mausta, korianterilla, pippurilla ja suolalla.

Sekoita pasta kastiikkeen joukkoon. Koristele annos fenkolin lehdillä.



Mietteitä viikon varrelta

Kuluneet viikon ovat olleet surullisia. Tunteet ovat vaihdellen surusta vihaan, ahdistukseen ja pelkoonkin. Venäjän hyökkäyksen jälkeen maailma ei elinaikanani tule olemaan enää täysin ennallaan, vaikka sota jollain keinoin saataisiinkin pian loppuun. Moni asia tulee muuttumaan lähivuosiksi ja osa lopullisestikin.


Lumikellot



Lumikellot


Ihmisten hyvät teot ovat nostaneet apeaa mielialaa. Mieheni kävi Puolassa hakemassa viisi Ukrainan pakolaista Suomeen viime viikolla, heitä oli täällä odottamassa sukulaisia ja ystäviä. Mieheni lähti uudestaan matkaan tällä viikolla aina Romanian vuoristojen yli Moldovaan asti noutamaan äitejä ja lapsia. Pakolaisia hänenkin on tulossa niin Suomeen kuin odottamassa Ukrainan rajan tällä puolen kuljetusta muualle Eurooppaan ja lähimaihin ystävien ja sukulaisten luo aivan uuteen elämään.


Design Laakso Sundman Ukraina


Kälyni Mariia on kerännyt Unicefille tuhansia euroja tekemällä rannekoruja, joita voi lunastaa häneltä vähintään 50€ lahjoituksella Unicefille. Tulevalla viikolla lunastan lahjoituksella vielä sinikeltaisen nahasta tehdyn kukkapinssin. Pienistä puroista tulee suuria tekoja, äärettömän merkityksellisiä autetuille. 



Lumikellot

Krookus

Yleensä kevään saapuminen saa minut riemastumaan ja kuin heräämään uudelleen pitkän pimeän talven jälkeen. Nyt keväästä iloitseminenkin tuo ristiriitaisia tunteita, mutta toisaalta iloakin tarvitaan kaiken keskellä.


Kevään aikana innostun varmaan vielä kevään etenemisestä, keväistä ruoista, ilmiöistä ja ilostakin, mutta ihan vielä en jaksa syvemmin niihin uppoutua.

Oletko osannut rauhallinen, mitä tunteita maailman tilanne on herättänyt?