Flan parisien eli Pariisin piirakka on ranskalaisten konditorioiden eli pâtisserien pehmeän vaniljainen peruspiirakka. Olen itsekin syönyt tällaista piirakkaa Pariisissa marjojen kanssa. Piirakkaa myydään myös nimellä Flan Pâtissier ja piirakan pohjakin voi vaihdella. Minä käytin murotaikinaa.
Jos olet kiireinen ja haluat valmista nopeasti, voit käyttää valmista murotaikinaa. Voit myös korvata vaniljatangon vaniljasokerilla.
Murotaikina
150 g pehmeää voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
3 rkl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää sekaan muna ja jatka vatkaamista.
Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää voiseokseen.
Levitä taikina muutaman millimetrin paksuiseksi ja asettele noin 5 cm korkeaan voideltuun vuokaan. Leikkaa pois reunojen ylimenevä taikina. Pistele piirakkpohjaa haarukalla ja laita se kylmään jäähtymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Täyte
2 dl sokeria
3 munaa
70 g Maizenaa (maissijauhoja)
2 dl kermaa
5 ½ dl maitoa
1 vaniljatanko
Sekoita munat ja sokeri keskenään, älä vaahdota. Lisää Maizena ja kerma.
Raaputa vaniljatangosta siemenet ja laita ne vaniljatangon sekä maidon kanssa pieneen kattilaan. Kuumenna maito, älä anna kiehua. Ota vaniljatanko pois kattilasta ja kaada vaniljamaito sitten munaseokseen vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen.
Kun seos paksunee, ota kattila pois liedeltä ja kaada muna-maitoseos toiseen astiaan jäähtymään. Aseta nesteen pinnalle muovikelmu jottei seokseen tule kuorta.
Kuumenna uuni 210°C :een. Kaada kermaseos vuokaan taikinapohjan päälle ja paista uunissa noin 20 minuuttia, jonka jälkeen nosta uunin lämpötilaa 240 °C :asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on saanut väriä.
Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Voit halutessasi koristella piirakka marjoilla.
Onko sinulla jotain helppoa piirakkasuosikkia?