30.10.2009

Asian dinner


I like to make "Asia inspired" food on weekends, when I have time to chop, stir and roll and assemble...


Fresh spring rolls


Bunch of fresh mint
Bunch of fresh basil
Buch of fresh coriander/cilantro
2 carrots grated
1 large chicken breast
0,5 dl hoisin sauce
3 spring onions scliced
1 tbs sesame seeds
asian rice papers


Toast sesame seeds, broil chicken, season with hoisin sauce. Let cool and slice chicken.
Heat a frying pan over high heat. Add the oil and ginger and cook, stirring, for 2 minutes. Remove from the pan and set aside. Add the chicken to the pan, and cook for 2-4 minutes or until browned and cooked through. Remove from the heat. Add to the sesame mixture, mix to combine and set aside. Soften each round of rice paper in warm water for 1 minute and pat dry with absorbent paper. To assemble, divide the chicken, hoisin sauce, carrot, green onion, coriander, mint and basil between the rice papers. Fold over the base and roll to enclose the filling. Keep covered with a damp, clean cloth until ready to serve.

spiced coconut prawns

½ stalk lemongrass, very finely chopped
½  tablespoon grated ginger
1 large mild red chillies, finly chopped
1 cloves garlic, crushed
½ tablespoon vegetable oil
1½ tablespoons desiccated coconut
16-20 prawns, peeled, veins removed, tails intact
sea salt and cracked pepper
lemon wedges, to serve



Heat a non-stick frying pan over medium heat. Add the lemongrass, ginger, chilli, garlic and oil and cook, stirring, for 2 minutes or until fragrant. Add the coconut and cook for 1 minute or until toasted. Remove from the pan and set aside. Add the prawns, salt and pepper to the pan and cook for 2–3 minutes or until cooked through. Return the coconut-spice mixture to the pan and toss with the prawns. Serve warm with the lime.

Asian salad


1 small package of ramen noodles, crushed
½ dl blanched slivered almonds
1 teaspoons sesame seeds
½ dl  butter, melted
1 head crispy green salad, shredded
2 green onions, chopped
½ dl vegetable oil
1/3 dl  white vinegar or rice winegas
½ dl cup brown sugar
1 tablespoon soy sauce



In a medium skillet over low heat brown ramen noodles, almonds, and sesame seeds with melted butter or margarine. Once browned, take off heat and cool.
In a small saucepan bring vegetable oil, sugar, and vinegar to boil for 1 minute. Cool. Add soy sauce.
In a large bowl, combine shredded napa cabbage and chopped green onions. Add the noodle and soy sauce mixture. Toss to coat. Serve.


Viikonloppuisin syntyy mm. Aasiasta inspiraatinsa saanutta ruokaa, kun on aikaa pilkkoa, sekoittaa ja rullata...




Tuoreet kevätrullat



Ruukku minttua

Ruukku basilikaa

Ruukku korianteria

2 porkkanaa karkeaksi raastettuna

1 iso kanarintafile

0,5 dl hoisin-kastiketta
3 vihersipulia

1rl seesaminsiemeniä

aasialaisia riisipapereita


Kuumenna öljy, paahda sesaminsiemeniä ja inkivääri minuutti, lisää kana. Paista molemmin puolin kaksi minuuttia tai kunnes kypsää. Anna jäähtyä, leikkaa kana ja mausta  hoisin-kastikkeella. 
  Pehmitä riisipapereita lämpimässä vedessä n. minuutti, kokoa riisipaperin päälle hoisin-inkivääri-sesamkanaa, yrttejä ja porkkanaa, taittele reunat ja kääri paketiksi. Pidä kostutetun pyyhkeen alla tarjoiluun asti.


Mausteiset kookoskatkaravut

½ sitruunaruohon varsi
½  trl tuoretta inkivääriä
1 iso mieto chili silppuna
1 valkosipulinkynsi
½ dl öljyä
1½ rl kookoshiutaleita
16-20 sulatettuakuorittua jättikatkarapua pyrstöineen
merisuolaa ja rouhittua pippuria

limeviipaleita tarjoiluun


Kuumenna pannu keskilämmölle, lisää sitruunaruoho, inkivääri, chili, valkosipuli ja öljy, sekoittele 2 min. Lisää kookoshiutaleet ja jatka sekoittelua 1 min. Kaada toiseen astiaan. Laita pannulle katkaravut, suola ja pippuri,paista 2-3 min. Sekoita kookos-mausteseoksen kanssa ja tarjoile limeviipaleiden kanssa.
 




Aasialainen salaatti


1 pikkupaketti nuudeleita
½ dl mantelilastuja
1 tl seesaminsiemeniä
½ dl voita sulatettuan
1 rapea tumam salaatti
2 kevätsipulia
½ dl öljyä
1/3 dl  valkoviinietikaa tai riisietikkaa
½ dl ruskeaa sokeria
1 rl soijakastiketta



Paahda keskilämmöllä nuudeleita, mantelilastuja ja sesaminsiemeniä voissa kunnes ovat ruskistuneet. Laita sivuun. Kuumenna öljy, sokeri ja viinietikka, anna kiehua 1 min. Jäähdytä, lisää soija. Sekoita kulhossa salaatinlehdet ja soija-viinietikkakastike, ripottele nuudeli-manteliseos päälle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.