16.1.2010

Avoglemono

  This Greek thick chicken broth lemon soup is one of my easy favourites. I found it in a cook book I bought on our honeymoon in San Francisco and have made it once in a while ever since. 

Orzo pasta looks like rice grains, in Helsinki I buy orzo from Middle Eastern  grocery stores.

Avoglemono


1 3/4 quarts chicken broth
1/2 cup uncooked orzo pasta
1 lemon juiced
salt, pepper and parsley to taste


Pour the chicken broth into a large saucepan, and bring it to the boil. Add the pasta and cook for 5 minutes. 

Beat the eggs until frothy, then add the lemon juice. Slowly stir in a ladleful of the hot chicken stock, then add one or two more. Be careful not to scramble the eggs! 

Return this mixture to the pan, off the heat, and stir well. Season with salt and pepper and serve at once, garnished with parsley. Do not let the soup boil once the eggs have been added or it will curdle! 

Tämä kreikkalainen kanaliemi-munakeitto on yksi yksinkertaisista suosikeistani. Löysin reseptin keitto-keittokirjata, jonka ostin häämatkallamme San Fransicosta. Olen tehnyt avoglemonoa silloin tällöin siitä lähtien. Orzo-pasta muistuttaa ulkonäöltään riisinjyväsiä, ostan orzoa Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Avgolemono-keitto

1 l kanalientä
1 dl orzo-pastaa
2 kpl kananmunia
  1sitruunan mehu puristettuna
suolaa tarvittaessa ja mustaapippuria sekä persiljaa maun mukaan

Kiehauta kanaliemi ja keitä orzo n. 5 min. Vatkaa kananmuna, lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä vaahdoksi. ota kattilia liedeltä, lisää sitten varoen keitonlientä mukaan vaahtoon. Suurusta muna-sitruunavaahdolla. Älkä anna kiehua enää, jottei keitto juoksetu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.