10.1.2010

Reindeer tenderloin



It might come as a shock for many foreigners that we eat reindeer meat back here in north. You know, many think of Santa and his reindeers…”How can you eat Rudolf?!” I have heard from several of my foreign business partners…

I usually (and it is not often, few times a year) eat reindeer cold smoked, but a while ago I bought reindeer tenderloin for dinner. Very easy to prepare;

Take the meat out of refrigerator two hours before cooking the meat to keep it juicy. Reindeer tenderloin is quite thin, so need to cook it on high heat for only few minutes per side, and then wrap it in tin foil to set for five minutes. Serve with potato or sweet potato cubes prepared in oven with olive oil, rosemary, garlic, pepper and bit of salt. I made red wine sauce simply by pouring red wine on the skillet where I had cooked the tenderloin, boiled, stirring and scraping up brown bits, until reduced by half, 2 to 3 minutes. Added water, few grains of salt and meat juices from foil and boiled until reduced by half, 3 to 4 minutes.

Monille ulkomaalaisille Pohjolan ihmisten poronsyönti toi tulla shokkina. Useimmathan ajattelevat joulupukkia ja hänen porojaan… Olen kuullut useammilta ulkomaisilta yhteistyökumppaneiltani ”Kuinka voit syödä Petterin?”…

Useimmiten (siis muutaman kerran vuodessa ) syön poroni kylmäsavustettuna, mutta jokin aika sitten ostin poron sisäfileen. Hyvin yksinkertainen valmistaa;

Ota liha pari tuntia ennen paistamista jääkaapista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi ja pysyy paistaessa mehevänä. Poronfilee on melko ohut, joten se paistuu muutamassa minuutissa molemmin puolin, jonka jälkeen se kääritään folioon tasaantumaan viideksi minuutiksi.

Tällä aikaa voit valmistaa kastikkeen; itse tein punaviinikastiketta. Kaadoin hieman punaviiniä huuhtelemattomalle pannulle jolla olin paistanut fileen, kiehautin ja sekoittelin kunnes viini oli haihtunut puoleen, lisäsin vettä, pippuria ja muutaman rakeen suolaa ja annoin taas kiehahtaa niin että neste oli haihtunut puoleen.


Sopii tarjottavaksi bataatti- tai perunakuutioiden kanssa, jotka on valmistettu uunissa oliiviöljylorauksen, valkosipulin, rosmariinin, pippurin ja suolan kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.