26.2.2010

Friday night risotto



On Friday nights I want to eat something delicious bur still it has to be easy prepare. No time for long cooking session after tiresome work week.

Last Friday I made chorizo risotto, I had ½ package chorizo left (had made chorizo and roasted potatoes wiht salad few days earlier).
Chorizo risotto
400 g of aborio rice
garlic clove
approx 1 litre of stock (vegetable or chicken)
1 courgette chopped
1 shallot onion chopped fine
chorizo sausages chopped
olive oil
salt and pepper to taste
parmiggiano or pecorino
(home made pesto)

In a heavy based pot add a little olive oil and gently braise the onion, chorizo, garlic and courgette
Add aborio rice and toast off for about 4 minutes until very translucent in appearance
In a pot heat the stock and keep it very hot to add to aborio rice shortly
Stand back slightly and add about 1/3 of stock to the aborio rice (do not lean into the steam) and get ready to stir. Keep stirring, and after about 8 minutes add some more stock, cook until liquid is absorbed.
 
Add few table spoonfulls pesto if you like (I always have some pesto frozen in ice cube tray), salt and pepper to taste, shave parmiggiano on top. Texture should be al dente and velvety.

Perjantaisin haluan syödä hyvin, mutta silti ruoan tulee valmistua nopeasti, en jaksa pitkiä kokkaussessioita kovan työviikon jälkeen.
Viime perjantaina tein chirizorisottoa, makkaraa oli jäljellä parin päivän takaisesta chorizo-perunapaistoksesta, kotoa löytyi myös kesäurpitsa ja muut ainekset. Jonkinlainen välimerellinen pyttipannu siis...

Chorizorisotto

400 g arborioriisä
(salotti)sipuli silputtuna
 kesäkurpitsa kuutioina
chorizomakkaraa silputtuna
valkosipulia
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
noin litra kanalientä
 runsaasti tuoretta parmesaania tai pecorinoa raasteena
Kuullota sipulit, kesäkurpitsaja chorizo oliiviöljyssä padassa. Lisää riisi ja pyörittele, kunnes riisi on öljyyntynyt. Lisää kuumaa kanalientä vähän kerrallaan, varo kuumaa höyryä. Lisää kevyen kiehumisen edetessä edelleen lientä niin kauan että riisi on al dente, sekoittele. Lisää tarvittessa suolaa (kanaliemessä ja parmesaanissa on jo suolaa), pippuria, (pari ruokalusikallista kotitekoista pestoa, minulla on sitä aina pakaksessa jääkuutiomuottiin pakastettuna) ja vuole runsaasti parmesaanilastuja päälle. Risoton tulisi olla al dente, mutta samettista.
Posted by Picasa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.