19.2.2010

Spruce shoot syrup


Few weeks ago we visited Juuren Puoti, a newish shop for country food products in Helsinki, they have organic meat, cheese from independent producers, grain products, bread, natural herbs, berry products, artisan chocolate, Finnish inland fish, Carelian specialities etc. This type of ecological and local food stores are rising also here in Helsinki.
I bought spruce shoot syrup. It was so good that this spring (if it ever comes, we already have more snow than for years and tomorrow we will have the worst snow storm of the winter...) I can make it my self when the spruce shoots start to grow again in May. I can pick them up at Husband's parents' farm.

Spruce shoot syrup
1 quart/liter spruce shoots
1 quart/liter water
2 ¼ cups/ 460 grams sugar

Rinse and pick over the spruce shoots. Combine the shoots and the water in a pot and soak overnight. Lightly simmer the shoot/water mixture for three hours with the cover on. Then strain out the shoots and return the infused water to the hob. Mix in the sugar and continue to simmer very lightly. After about 2-2 ½ hours, the mixture will darken to a reddish-brown and consistency will become thicker, and syrupy. Pour the hot syrup into sterilized bottles. The syrup will thicken as it cools. Serve with tea, over ice cream or pancakes, or as a cough remedy. Yields around 500ml or 2 cups.

Pari viikkoa sitten käväisimme Juuren Puodissa Korkeavuorenkadulla. Liike myy
maakuntien tuotteita  luomulihaa, pientuottajajuustoa, viljatuotteita, leipää, villiyrttejä, marjatuotteita, artesaanisuklaata, luomukahvia, sisävesikalaa, karjalaisia erikoisuuksia jne.

Tämän tyyppiset luomu- ja lähiruokapuodit ovat nousussa myös Helsingissä.

Ostin kuusenkerkkäsiirappia, se oli niin hyvää, että voin tehdä sitä itsekin toukokuussa kun kuusenkerkät alkavat taas kasvaa. Kerään (maanomistajan luvalla) kerkkiä appivanhempieni tilalta.


Kuusenkerkkäsiirappi

1,5 l kuusenkerkkiä
1 kg sokeria
1 rkl vanijasokeria
2 l vettä

Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lopuksi nosta kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.
Lisää n. 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.
Kuusenkerkkäsiirappi on hyvä yskänlääke ja jälkiruokakastike, mutta sopii myös makeaksi mausteeksi moniin pääruokiin. Kokeile esim. juuresten tai vaikkapa grillipihvien kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.