25.8.2010

Anniversary dinner at Bennelong in Sydney Opera House






In May had been working  for the same company for 15 years. Company name is the same, but owner has changed, we have now sister companies and also my job has adapted to these changes.
My employer didn't give me anything that day, I was a bit disappointed as I know he appreciates me, uusually get Christmas presents and flowers from him for my birthdays etc. and I had thought 15 years working for the same company is quite an achievement nowadays.I even baked my own anniversary cake and brought it to work. He offered few slices to our customers...
Anyhow, few days before my holidays he asked when exactly we would be in Sydney and could we reserve one night for something special.
I was handed a note with an address and time when I left for holidays and told everything had been arranged and paid for.
The adress was Bennelong restaurant in Sydney Opera House. We arrived there at the nominated day at 7 pm without really knowing what to expect (except a nice dinner in an upscale restaurant). 
 Maître d’ asked if we had any food restrictions and sommelier wanted to know if we preferred French or Australian wines. Australian, of course!
With cocktails I was handed a note "Thank you for 15 years" written in Finnish. At that point I was almost in tears. How sweet of my boss!
 And the the foods started arriving! First greetings from the chef; crispy rolls with caviar, then cantaloupe gaspacho with lobster, fresh tuna rolled in basil, scallops rolled in pasta and served with caviar, chicken with Parma ham, beef and last but not leat three desserts; fruit salad, Grand Marnier souffle with chocolate ice cream and petit fours.
Everything was of course wonderful and all dishes were paired with beautiful wines. Our sommelier was very excited about wines, the best description was of a white wine with the gapazho with lobster. "The  taste is so delicate, we don't want to overpower with anything strong. I have chose this very light wine, it has almost a hint of nothingness in it!" The way he said it did not make "hint of nothigness" sound diminutive, but tender. And it was a delicious wine!
I have been fortunate to eat some amazing meals in my lifetime, but this was one of the best ever and was, of course, one of the highlights of our holiday.
 
Toukokuussa olin työskennellyt samassa yrityksessä viisitoista vuotta. Yritys on vaihtanut omistajaa, laajentanut toimialaansa, saanut kylkeensä muutaman sisaryrityksne ja kaiken tämän myötä myös toimenkuvani on muuttunut ja laajentunut vuosien varrella.

Olin suorastaan närkästynyt, kun en saanut työnantajalta mitän lahjaa, vaan leivoin ja tarjosin itse juhlapäivän kakun, jota pomoni tarjosi myös asiakkaillemme! Näinä aikoina viisitoista vuotta samassa työpaikassa on kuitenkin mielestäni jo jonkinmoinen saavutus ja yleensä saan töissä nimipäivä- ja syntymäpäiväkukat ja joululahjatkin.


Kuitenkin pari päivää ennen lomaani pomoni kysyi mitä päivät olemme Sydneyssä ja voiko hän järjestää meille sinne yhdeksi illaksi ohjelmaa.


Kun olin lähdössä töistä samana päivänä kun lensimme Hong Kongin, hän ojensi minulle lapun, jossa oli ravintolan nimi, osoite ja kehotus olla siellä seuraavana keskiviikkona iltaseitsemältä. Kaikesta oli etukäteen kuulemma huolehdittu.


Osoite oli Bennelong-ravintolaan, joka on Sydneyn oopperatalossa. Saavuimme paikalle ja hovi kiirehti heti luoksemme, meidän ei tarvinnut edes ilmoittaa keitä olimme. Emme varsinaisesti tienneet mitä odottaa, paitsi miellyttävää iltaa hienostunessa ravintolassa.

Nauttiessamme alkucocktaileja meiltä tiedusteltiin onko meillä ruokarajoituksia ja haluammeko juoda ranskalaisia vai australialaisia viinejä ruoan kanssa. Australialaisia, totta kai, kun siellä kerran oltiin! Minulle myös ojennettin paperi, johon oli kirjoitettu suomeksi "Kiitos 15 vuodesta", siinä vaiheessa kyynel kohosi liikutuksesta silmäkulmaan...

Sitten ruokaa alkoikin saapua pöytään. Ensin keittiön tervehdys, jossa oli kaviaaria rapean rullan kera, hunajamelonigazpachoa hummerin kera, tuotetta tonikalaa basilikaan kääräistynä, kampasimpukkaa pastan käärittynä ja kaviaarin kera tarjottuna, kanaa parmankinkun kera, sisäfilettä ja lopuksi, mutta ei vähäisimpänä kolme jälkiruokaa; hedelmäsalaattia, Grand Marnier-kohokas suklaajäätelön kera sekä petit fours-leivonnaisia ja makeisia. Kaikki tehty paikan päällä, totta kai.


Kaikki oli todella herkullista, kauniisti aseteltua ja upeiden viinien kera tarjottua.


Sommelierimme oli todella innostunut viineistä; hän oli keittiömestarin kanssa miettinyt viinit ruokaan sopiviksi ja kuvaili niitä monisanaisesti. Paras kuvaus oli gazpachon kanssa tarjottavasta valkoviinistä "Tämän ruoan maku on niin herkkä ja hienostunut, ettemme halua antaa viinin maun peittävän sitä. olen valinnut kevyen viinin, jossa on miltei häivähdys olemattomuutta!" Tapa jolla hän sanoi tämän, ei ollut viiniä vähättelevä vaan hän oli äärimmäisen ihastunut löydettyään niin kevyen viinin. Se sointui ruoan aromeihin erinomaisesti.

Olen ollut  onnekas saadessani syödä useampia hämmästyttävän upeita aterioita eläissäni, mutta tämä oli yksi parhaimmista koskaan ja tietenkin yksi matkamme kohokohdista.

4 kommenttia :

  1. Upealta kuulosti teidän reissu. Maittavaa ruokaa ja juomaa. Kaunis kuva oopperatalosta.

    VastaaPoista
  2. What a beautiful gesture and lovely story! Thanks for sharing this most amazing meal with us.
    Your boss really knows you and appreciates you. That much is obvious.
    On another note, thanks for the use of your photo. I'm so sorry I didn't think to ask your permission ahead of time. You are the best!!!
    I think these amazing vacation memories are going to last you a lifetime!!!
    Much love,
    Terri

    VastaaPoista
  3. No problem, I am honourd to have my photo featured in your blog.

    He really appreciates me, in general our little community between the companies he has under one roof is very tight, so it is good to come to work every day.

    I did show him the photos and he was really glad everyrythign looked good and how happy I was of this surprise.

    VastaaPoista
  4. It looks like an amazing feast! I agree with Terri, your boss do appreciate you. And so he should!!
    I think that next year you should hold him to that cake! :)

    x Charlotta

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.