23.9.2010

The most unhealthy blueberry cake




I try to eat mostly healthy, but sometimes I lapse... like with this blueberry cake...

I made this most unhealthy blueberry cake few weeks ago of the last blueberries of this summer, fluffy, delicious, but still so sinfull....
  • * 250 g of room temperature butter, soft
        
    * 3 dl sugar
        
    * 6 eggs
        
    * 120 g sour cream
        
    * 200 g almonds
        
    * 2 ½ dl wheat flour
        
    * 1 ½ teaspoons baking powder
        
    * 200 g blueberries
        
    * 50 g almonds
       
    (* 2 tablespoons sugar)
       

       
    Preheat oven to 180 degrees. Beat butter and sugar foam. Add eggs one at a time, mix well. Add sour cream and mix it well into the dough. Mix almonds, flour and baking powder. Add to batter, stirring well. Pour half of dough in about 23 cents a diameter dish. Sprinkle blueberries over the batter. Pour half of the batter over blueberries. Sprinkle with almonds (and sugar). Bake for 50-60 minutes. Cover the cake surface in the middle of baking, that it does not bake too much. Let cool.
  •  
  •  
  • Yritän yleensä syödä pääasiasa terveellisesti, mutta joskus horjahdan kaidalta polulta...
  •  
  • Tein tätä syntisen hyvää mustikkakakkua kesän viimeisistä mustikoista pari viikkoa sitten. Kakku oli ilmavaa ja hämäännyttäväsi kevyen oloista, mutta melkoisen syntinen paketti...

  •  250 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
  • 3 dl sokeria
  • 6 munaa
  • 120 g smetanaa
  • 200 g mantelijauhetta
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 200 g mustikoita
  • 50 g mantelilastuja
  • 2 rkl sokeria 
  • Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää smetana ja sekoita se hyvin taikinaan. Sekoita mantelijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan hyvin sekoittaen. Kaada puolet taikinasta irtopohjaiseen, noin 23 senttiä halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Ripottele mustikat taikinan päälle. Kaada puolet taikinasta mustikoiden päälle. Ripottele päälle mantelilastuja ja sokeria. Paista 50-60 minuuttia. Peitä kakun pinta puolessa välissä paistoa, ettei se paistu liikaa. Jäähdytä kakku vuoassaan.

1 kommentti :

  1. I just had to stop by and thank you for your comments of late especially those regarding my recent transition to empty nesthood! You've been a great friend to me and I so appreciate your love and support. I'm finally going to be getting into a regular routine again and will be coming over more often to visit.
    Have a great day.
    I'll be back soon!
    xo

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.