15.12.2010

Advent calendar 15; glögg, the Finnish mulled wine

Glögg is the term for mulled wine in the Nordic countries. Warm and spicy glögg is a very popular Christmas time drink in Finland.

Non alcoholic glögg can be bought ready made or prepared with fruit juices instead of wine. The main classic ingredients are (usually) red wine, currant juice, sugar and spices. Instead of red wine I have used port wine in my glögg. Found my favourite recipe in a magazine years ago, have altered the spices slightly.

4 dl black currant juice
1 dl port wine
5 cloves
2 star anises
1 tsp cardamom pods
1 tsp orange peel
1 cinnamon stick

Mix juice and spices, let boil for few minutes. Let cool, add port wine and stand covered overnight with spices. Strain and bottle. Serve heated with raisins and slivered almonds.

Punaviini on terästetyn glögin yleisimpiä raaka-aineita, omaan glögiini käytän portviiniä. Löysin reseptin Kotivinkistä muistaakseni vuoden 2004 joulukuun numerosta, olen matkan varrella muuttanut mausteita hieman.


4 dl mustaherukkamehua
1 dl portviiniä
5 neilikkaa
2 tähtianista
1 tl kardemumman siemeniä
1 tl appelsiininkuorta
1 kanelitanko


Sekoita mehu ja mausteet, kiehauta pari minuuttia. Anna jäähtyä, lisää portviini ja anna seisoa mausteineen kannella peitettynä yön yli. Siivilöi mausteet pois, pullota. Tarjoile lämmitettynä rusinoiden ja manteleiden kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.