Advent calendar 21; pre Christmas dinner

We will spend Christmas this year with my in laws, so we invited my mother and aunt over for a pre Christmas dinner on Saturday. It was a nice strat for my wo week Christmas vacation.

We had first sparkling wine with pomegranate seeds and pomegranate syrup. Dinner we started cream cheese and cold smoked reindeer on homemade crispy thin bread, Husband did cut little carrot rabbits using a cutter we bought in San Francisco's Chinaown on our honeymoon. Main course was  goose with potatoes and braised Granny smith apples. Dessert was gingerbread semifreddo and coffee we served with homemade scrumptious  Mozart chocolates made by Husband.

Wine was served from a crystal carafe that had belonged to my grandparents, chocolates we served on a flea market find, a five euro cake stand, one of my all time finds.Flatware was a mismatched collection of my finds from various flea markets around Europe.

Mozart chocolates

500 g marzipan
2 tbs brandy
150 g nougat (Nutella type candy bar, no French nougat)
150 g dark chocolate

Mix marzipan and brandy well. Cut nougat in small cubes, divide marzipan in 35 pieces, roll them out flat.
Place a cube ouf nougat in the middle of marzipan and roll them into balls.

Melt chocolate in baine marie. Dip marzipan ball in chocolate and let them dry on parchement paper. Srain Dutch cocoa powder on chocolate balls.

 
Joulun vietämme tänä vuonna appivanhempieni luona, joten kutsuimme äitini ja tätini aikaistetulle jouluillalliselle lauantaina. Päivällinen olikin mukava alku kahden viikon joululomalleni.


Aloitimme kuohuviinillä, joka tarjottiin granaattiomenansiementen ja granaattimenasiirapin kanssa. Alkuruokana oli kylmäsavuporo-tuorejuustotahnaa kotitekoisella näkkileivällä, siippa leikkeli leipästen seuraksi porkkanapupuja leikkurilla, jonka hankimme häämatkallamme San Franciscon Chinatownista. Pääruokana tarjosimme hanhenrintaa perunalohkojen ja paistettujen Granny Smith-omenalohkojen kera. Jälkiruoaksi tein piparkakkujäädykettä ja kahvin kanssa tarjosimme Siipan itse tekemiä, suussa sulavia Mozartkuulia.


Viiniä tarjoilimme isovanhemmilleni kuuluneesta kristallikarahvista ja suklaat laitettiin tarjolle kakkukorokkeelle, jonka löysin kirpparilta vitosella jokin vuosi sitten. Ruokailuvälineet olivat sekalaisia löytöjä Euroopan eri kirpputoreilta.

Mozarkuulat

500 g marsipaania
2 rl konjakkia
150 g nougatia (Marabou, ei valkoista "ranskalaista" nugaata)
150 g tummaa suklaata

Sekoita konjakki marsipaaniin. Leikkaa nougat pieniksi kuutioiksi. Jaa marsipaani 35 osaan, kauli ohueksi. Pane nougakuutio kunkin marsipaanilevyn keskelle ja pyörittele palloksi.

Sulata suklaa vesihauteessa, kasta kuula suklaaseen, nostele kuvumaan leivinpaperille. Siivilöi päälle kaakaojauhetta.

Resepti kirjasta "Elävä valo- talven iloja"

4 kommenttia :

  1. Voi miten ihanan tunnelman kuvista voi aistia, kaunista!
    -päivi-

    VastaaPoista
  2. It all looks delish as usual!!
    I love seeing your photo on your sidebar. I finally have a name and face to go with one of my favorite bloggers!!!
    I finally posted on your Valentino and Ungaro books... sorry so late, this time of year is so distracting. Enjoy your 2 week vacation, you so deserve it!!!
    Much love,
    Terri

    VastaaPoista
  3. Are those reindeer on the napkins? It is a lovely tablescape and the meal sounds delicious! Happy Winter Soltice and Merry Christmas!

    VastaaPoista
  4. I found the raindeer napkins on the local hardware store on sale last year. It's a basic chain store selling tools, tiles, paints, but I seem to make fun finds there.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.