Helppo, raikas kalaresepti; tonnikalatataki

Puoliso tuli viime viikolla kuukauden työkeikalta Keski-Suomesta pariksi päiväksi kotiin ja lähti sitten Espanjaan työreissulle kahdeksi kuukaudeksi. Seuraavan kerran nähdään marraskuun alkupuolella. Lähtöä edeltävänä iltana halusin tehdä jotain oikein hyvää.

Olemme tehneet usean kerran tänä vuonna cevicheä, tällä kertaa tein tatakia sashimilaatuisesta tonnikalasta. Ulkona ei loppujen lopuksi päästy syömään; juuri kun istuimme alas, alkoi rankkasade. Ruoat ja juomat siirrettiin parvekkeelta äkkiä sisään ja sytytettiin kynttilöitä, tunnelmallista sekin.

Tämä annos valmistuu viidessä minuutissa. Paista tonnikalaa muutama sekunti molemmin puolin ja kylvetä se aasialaisella vinegrettellä; tuoretta, hapanta, umamia yhdessä suupalassa
 
Juomaksikin valittiin jotain vähän spesiaalimpaa; 2024 kesän “Suurelta viinimatkalta” Champagnesta tuotu Canard-Duchêne Cuvée Charles VII Blanc de Noirs-samppanja, joka sopii erinomaisesti rasvattomien kalojen kanssa.

Tonnikalatataki

Tonnikalatatakiresepti

Tonnikalatatakiresepti

Tonnikalatatakiresepti


AASIALAINEN VINAIGRETTE

2 rl soijakastiketta
2 rl appelsiinimehua
1 rl sitruunamehua
2 rl ruokaöljyä
1 rl raastettua tuoretta inkivääriä
 
1 rl paahdettua murustettua merilevää
1 rl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 varsisipulin varsi silputtuna
 
200-300 g sashimilaatuista tonnikalaa
 
Sekoita soijakastike, appelsiinin- ja sitruunamehu, ruokaöljy sekä raastettu inkivääri keskenään.

Paista tonnikalaa muutama sekunti molemmin puolin niin että pinta saa hieman väriä, leikkaa n ½ cm viipaleiks. Valuta kastike päälle, ripottele seesaminsiemenet, varsisipuli ja merilevämurut päälle. Tarjoile.


Voit käyttää japanilaista nori-merileväarkkia, joka paahdetan kevyesti kuivalla pannulla ja murustella sen tai vaihtoehtoisesti merilevän ja seesaminsiementen sijaan käyttää aasilaisista elintarvikeliikkeitä saatavaa furikake-seosta.


Pidätkö tuoreesta tonnikalasta?


Herkullinen ranskalainen sitruunapiirakka

Yleensä otan ravintolassa suklaajälkiruoan, mutta jos listalal on jotain sitruunaista, unohdan suklaat ja otan ehdottomasti sitruunajälkiruokaa. Sitruunan kirpeys yhdistettynä makeuteen on ihana päätös hyvälle aterialle.

Tein ranskalaisen sitruunapiirakan heinäkuun lopussa viemisiksi kun yövyimme ystävien luona, mutta sitruunapiirakka on herkullinen jälkiruoka ympäri vuoden. Reseptiä voi soveltaa ja käyttää myös muita sitrushedelmiä. Veriappelsiinipiirakka on varmasti ihana, täyyykin kokeilla talvella kun veriappelsiinit ovat sesongissa. Appelsiineja käytettäessä sokerin määrää voi hieman vähentää. 

Koristelin piirakan mansikoilla ja mintunlehdillä, mutta sen voi koristella vaikka ohuiksi leikatuilla sitruunaviipaleilla.

Oletko sitruunan ystävä?

Ranskalainen sitruunapiirakka
Ranskalainen sitruunapiirakka

Ranskalainen sitruunapiirakka




RANSKALAINEN SITRUUNAPIIRAKKA

Pohja

3,5 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

1 dl tomusokeria

100 g kylmää voita

1 iso kananmuna

(1/2 tl vaniljauutetta)


Sitruunatahnatäyte

2 keskikokoisen sitruunan mehu

2 rl sitruunankuorta

2 dl sokeria

100 g voita

1/4 tl suolaa

2 isoa kananmunaa

4 isoa kananmunankeltuaista


Aloita tekemällä piirakkataikina. Lisää jauhot, tomusokeri ja suola monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää kylmä kuutioitu voi ja sekoita, kunnes voi on herneen kokoisina paloina. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, voit tehdä taikinan käsin sekoittamalla kylmän voin jauhoseokseen. 

Lisää muna (ja vaniljauute), sekoita, kunnes ainekset ovat yhdistyneet. Älä sekoita taikinaa liikaa.

Peitä taikina kelmulla ja anna sen jäähtyä jääkaapissa vähintään 1 h.

Laita taikina puhtaalle jauhotetulle alustalle ja kauli se kaulimella pyöreäksi. Nosta taikina varovasti 23 cm:n piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Tee haarukalla pieniä reikiä ja laita pakkaseen 20 minuutiksi.

Paista pohja 180 C esilämmitetyssä uunissa noin 15–20 minuuttia tai kunnes kuori on vaalean kullanruskea. Ota uunista ja anna pohjan jäähtyä täytteen valmistuksen ajan.


Tee sitruunatahna. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vatkaten.

Kun voi sulaa, seoksesta tulee ohutta. Älä lisää lämpöä. Jatka vatkaamista, kunnes seos sakenee, noin 5 minuuttia.

Kun seos sakenee, siirrä se siivilään kulhon päälle ja siivilöi seoksesta pois kaikki ylimääräiset paakut. Näin saat täydellisen ja tasaisen sitruunatahnan.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna seoksen jäähtyä noin 20–30 minuuttia.

Kaada sitruunatahna piirakkapohjaan ja tasoita se lastalla. Paista piirakkaa 180 asteeseen esilämmitetyssä uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes reunat ovat hyytyneet.

Anna piirakan jäähtyä, sen jälkeen laita piirakka jääkaappiin vähintään 2 tunniksi, leikkaa ja tarjoile!


Herkullinen mustaherukkakakku

Elokuun satokausi tarjoaa ihania, kirpeän makeita mustaherukoita, ne sopivat hyvin tämän hetken herkulliseen kakkuun.

Tässä mustaherukkakeikauskakussa on jotenkin hyvällä tavalla ihanaa vanhanajan makua. En osaa sanoa tuovatko marjat mantelijauhe vai mukaan raastettu sitruunan kuori vanhan ajan makua, mutta tällä kakulla olen huomannut useampia ihmisiä.


Kakun voi käyttää vadelmia tai muita marjoja herukoiden sijaan ja sen voi valmistaa myös pakastemarjoista talvella. Kakku on seuraavana päivänä vielä mehevämpää ja maukkaampaa.

Vanhanajan herkukkakakku resepti





Paras mustaherukkakakku

Mustaherukkakeikauskakku


1,5 l mustaherukoita 

5 dl sokeria

200 g suolatonta voita, pehmennettynä 

2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta 

1 vaniljatangon siemenet 

3 munaa 

5 dl jauhoja siivilöitynä

1½ tl leivinjauhetta, siivilöitynä 

½ tl leivinsoodaa, siivilöitynä 

½ dl mantelijauhetta

2,5 dl piimää tai kermaviiliä

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä herukat kevyesti voidellun 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele 1,5 dl sokeria vadelmien pinnalle.. Laita voi, loput sokerista, sitruunan kuori ja vaniljan siemenet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella  8-10 minuuttia,  kunnes voivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.

Kaavi voivaahto kulhon reunoilta ja lisää munat, yksi kerrallaan, vatkaten hyvin jokaisen munan jälkeen. Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda, mantelijauhe ja piimä. Vatkaa alhaisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Lusikoi seos marjojen päälle vuokaan ja siloita taikinan pinta.

Laita leivinpaperi kakkuvuoan alle, muuten marjamehua voi valua uunin pohjalle. Paista 45 minuuttia. Peitä löyhästi alumiinifoliolla ja paista vielä 40-45 minuuttia tai kunnes takina ei enää testattaessa tartu puutikkuun. Anna jäähtyä vuoassa kaksi tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista varovasti irtopohjavuoasta. Kakusta riittää 8-10 hengelle.