1.2.2014

Chili con carne



 
Viime viikon Hesarin ruokasivuilla oli chili con carne-resepti Hanna & Alexander Gullichsenin uudesta kirjasta. Chili on ollut talviruoka-listallani, nähtyäni tämän reseptin ryhdyin tuumasta toimeen.

Käytin naudan lapaa, olut oli tummaa Bryggerin portteria, jota sain eräästä tiedotustilaisuudesta mukaani jo loppukesästä. Meistä ei kumpikaan ole erityisesti tumman oluen ystävä, mutta  tässä ruoassa se toimi hyvin. Puolet käytin "helevetin hyvään olutbroileriin", josta tulee resepti myöhemmin. Broileri hautui kiertoilmauunissa samaan aikaan chilin kanssa. Broilerin söimme samana iltana, chilin lämmitin seuraavana iltana päivälliseksi. Tällaiset haudutetut ruoathan yleensä vain paranevat, kun ne lämmittää uudestaan.
 
Chili con carne
 
1 kg naudan- tai häränlihaa
(lapaa, rintaa tai paistia)
suolaa
mustapippuria
2 isoa punaista paprikaa
2 isoa vihreää paprikaa
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta punaista chiliä
oliiviöljyä
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paahdettua paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta tai kuivattua chiliä
2 dl olutta
800 g tomaattimurskaa (tai säilöttyjä tomaatteja liemessään)
600 g keitettyjä ruskeita papuja
 
 Leikkaa liha isoiksi kuutioiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Pilko paprikat ja kuoritut sipulit ronskeiksi paloiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chilit.
 Kuumenna valurautapadassa muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Lisää pataan vihannekset ja mausteet. Paista keskilämmöllä, kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet.
 Ruskista lihakuutiot pienissä erissä paistinpannulla, käytä paistamiseen oliiviöljyä. Siirrä lihat pataan sitä mukaa kun olet ruskistanut ne.
  Kaada pannulle jääneen paistoliemen joukkoon olut. Kiehauta seos ja kaada se pataan.
  Lisää pataan tomaattimurska, mausta suolalla ja kiehauta. Laita pataan kansi päälle ja anna sen hautua 170-asteisessa uunissa noin tunti.
 Lisää pavut pataan ja hauduta ruokaa vielä toinen tunti ilman kantta, jotta saat padan pintaan kauniin värin. Tässä vaiheessa lisäsin pataan hieman vettä, laskin lämpötilan n. 140 asteeseen ja haudutin pari tuntia.
Tarjoilin chilin maissitortillojen, quacamolen, tuoreen korianterin ja hapankerman kera.

I found the below chili con carne recipe on Helsingin Sanomat food pages last week. Originally recipe is from Hanna & Alexander Gullichsen’s new cook book . Chili has been on my “winter food” list, I decided to follow this recipe .
 
I used shoulder, the beer was dark Bryggeri porter. Half a bottle I used for a chicken dish, which I cooked in the oven at the same time with the chili. Chicken we ate that night, chili I reheated the next night for dinner.
  
Chili con carne
 1 kg of beef
salt
freshly ground black pepper
2 large red bell peppers
2 large green bell peppers
3 onions
4 cloves of garlic
2 fresh red chillies
olive oil
2 tsp ground cumin
1 teaspoon roasted pepper powder
2 tsp chilli powder or dried chili
2 dl beer
800 g tomatoes, chopped (or canned tomatoes with juice )
600 g cooked brown beans
 
 Cut the meat into large cubes, season with salt and pepper. Chop the peppers and peeled onions large pieces. Slice the garlic and chilies
 Heat a few tablespoons of olive oil in Dutch oven . Add to the pot vegetables and spices. Bake at medium heat, until the vegetables have slightly softened.
 Brown the meat cubes in small batches in a frying pan, use olive oil for frying . Transfer the meat into the pot when you have browned them.
  Pour beer into the pan. Mix with meat juices and bring to the boil and pour it into the pot .
  Add to the pot the crushed tomatoes, season with salt and bring to a boil . Put the lid on the pot and let it sit for 170- degree oven for about an hour.
 Add the beans into the pot and simmer the food for another hour without a lid in order to get the pot to the surface of beautiful color. At this point, I added a bit of water into the pot , lowered the temperature to about 140 ° C, and simmered for a few hours .
I served with chili corn tortillas , quacamole , fresh coriander and sour cream.


2 kommenttia :

  1. Mitä mieltä olet Chili-reseptistä? Oliko Hesarin kehujen arvoinen? Helvetin hyvää vai ihan ok?

    VastaaPoista
  2. Kyllä tämä oikein hyvää oli, mutta pidän yleensäkin näistä pitkään haudutetuista liharuoista. Voisin tehdä uudestaankin.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.