3.4.2014

Lempeät lammaspullat / Tender lamb meatballs

 
 
 
 
 
Vaikka en aina muistakaan tehdä viikon ruokalistaa ja kauppalistaa valmiiksi, mietin seuraavan illan ruoan viimeistään jo edellisenä päivänä; mitä syödään, mitä pitää ottaa pakkasesta sulamaan edellisenä päivänä, mitä ostaa, onko kenties jotain marinoitavaa tai valmisteltavaa edellisenä iltana.
Anoppilasta tuli jokin aika sitten satsi lampaanlihaa tutulta lampurilta. Siitä siis jotain osaa sulamaa, jotta seuraavana iltana voisi valmistaa jotain helppoa ja hyvää... Lammaspullien paahtuessa uunissa pyöräytin hummuksen ja jugurttilisukkeen. Ateria oli valmis n. 20 minuutissa.
 
Lammaspullat
400  g  lampaan paistijauhelihaa  
1  kananmuna  
1/2  dl  korppujauhoja  
1  sipuli  
1  dl  turkkilaista jogurttia  
1  nippu  tuoretta persiljaa  
1  nippu  tuoretta minttua  
 kanelia  
 mustapippuria  
 maustepippuria  
 suolaa  
(1 tl Ras el hanout-maustetta)
 
 
Lämmitä uuni 225-asteiseksi.
 
Hienonna persilja, minttu ja sipuli. Sekoita hienonnetut yrtit ja sipuli muihin aineksiin tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia pullia kostutetuin käsin.
 
Paista pullia uunissa 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.
 
Hummuksen teen usein valkoisista pavuista kikherneen sijaan, mausta tulee mielestäni täyteläisempi. Tällä kertaa kaapissa oli vain papusekoituspurkki, hyvää tuli siitäkin. Väristä tuli vinkeän vaaleanpunertava.
 
Papuhummus
1 purkki papusekoitusta
0,5 dl sitruunamehua 
1 rkl tahinia 
1 valkosipulinkynsi (hienonnettuna) 
1/2 tl suolaa 
0,5 dl oliiviöljyä 
½ tl jeeraa
½ tl rouhittuja korianterinsiemeniä
 
 
Mittaa kaikki aineet kulhoon lukuun ottamatta oliiviöljyä. Survo tahnaksi sauvasekoittimella.
Valuta joukkoon oliiviöljy ja kääntele hiukan.
 
Lisäksi annokseen tuli minttua, korianteria sekä turkkilaisesta jugurtista ja hienonnetusta säilötystä sitruunaviipaleesta tehtyä tahnaa. Säilöttyjen sitruunoiden käyttötavoilla ei tunnu olevan mitään rajaa, keksin vähän väliä ruokia, joihin niitä voi lisätä!
 
While I do not always remember to make ahead menu and shopping list for the coming week , I usually plan the next day’s dinner night before; what to eat , doe anything need to be defrosted, what to buy , does somesteps need to be prepared the night before.
We have lamb meat in the freezer, so I took minced meat to be defrosted in refrigerator and planned an easy and good dinner for the following night... While the lamb meatballs were in the oven I made hummus and yoghurt sauce. The meal was finished about 20 minutes.
 
Lamb meatballs
400 g lamb mince
1 egg
1/2 dl bread crumbs
1 onion
1 dl Turkish yogurt
1 bunch of fresh parsley
1 bunch of fresh mint
 cinnamon
 freshly ground black pepper
 allspice
 salt
( 1 teaspoon of Ras el hanout seasoning )
 
 
Preheat the oven to 225 degrees Celsius.
 
Finely chop the parsley, mint and onion. Stir in the chopped herbs and onions with the other ingredients until smooth.  Roll the dough into bite- sized balls with wet hands .
Bake the meatballs in the oven for 15 minutes or until they are golden brown .
 
I often make hummus with white beans instead of chickpeas , flavor is fuller in my mind with white beans. this time I used mixed beans; tasted good, but the color was quirky pinkish.
 
Bean hummus
1 can of mixed beans
0.5 dl of lemon juice
1 tablespoon of tahini
1 clove of garlic ( finely chopped)
1/2 teaspoon salt
0.5 cups of olive oil
½ teaspoon jeera
½ teaspoon ocrushed coriander seeds
 
 
Put all the ingredients in a bowl , except olive oil. Mix into a paste with hand blender.
Pour in the olive oil and turn a little bit.
 
In addition to hummus I served meat ball with paste made of Turkish yogurt and  slice of chopped preserved lemon.
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.