1.6.2014

Tsatsikikakkunen / Molded tzatziki

  
 
 
 Keskiviikkona ystävät olivat aika ex tempore-illallisella. Tiesin tulevani melko viime tingassa kotiin, joten aterian piti olla helppo.

Alkuruoaksi tarjosimme itsetehdyistä raakamakkaroista puristettuja lihapullia,
Santorinin oliiveja ja tsatsikia. Tsatsikista tein normaalia paksumpaa valuttamalla kreikkalaista jugurttia yön yli, samantapaista olimme syöneet Oiassa. Koristeena käytin matkalta ostamiani säilöttyjä kapriksen lehtiä. Pääruoaksi teimme perunapizzaa (taikinan tein edellisen päivänä jääkaappiin odottamaan) ja jälkiruoaksi tarjosin jugurttia ja Santorinalta viinitilalta ostamiamme vin santoon säilöttyjä viinirypäleitä.


Tsatsiki
 
kurkku
0,5 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
500 g kreikkalaista jugurttia
2 tl sitruunamehua
kourallinen tuoretta minttua silputtuna 
 
Vuoraa siivilä sideharsolla, kaada jugutti siivilään. Käännä sideharson kulmat jugurtin yli, laita päälle lautanen ja paino. Laita jugurtti valumaan kulhon päälle jääkaappiin yön yli.
 
Huuhtele kurkku halkaise ja kaiva siemenet pois. Raasta kurkku karkeaksi. Siirrä kurkkuraaste siivilään ja ripottele päälle suola. Valuta 15–30 minuuttia ja paina kurkusta lusikan avulla lopuksi ylimääräinen neste pois. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, valkosipulisilppu ja turkkilainen jogurtti. Mausta sitruunanmehulla, pippurilla ja mintulla. Nosta taas sideharsolla vuorattuun siivilään, jotta saat muovattua siitä pyörän keon. Anna tsatsikin vetäytyä mielellään muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa tsatsiki kasviruokien, kalan tai lihan lisäkkeenä.
 

On Wednesday we had friends over for dinner. I knew I would be home just before their arrival , so dishes had to be easy to prepare.
 
As starter, we served meatballs made of self made sausages, olives from Santorini and tzatziki. I did make tzatziki thicker than usual and strained Greek yogurt overnight. We ate similar molded tzatziki in Oia. For the main course,we made potato pizza ( dough I made the previous night), and for dessert I  served yoghurt and vin santo infused grapes from a vineyard in Santorini).
 
Tzatziki


cucumber

0.5 tsp salt

1 clove of garlic

500 g Greek yogurt

2 teaspoons of lemon juice

a handful of fresh mint, chopped


Line a colander with gauze, pour youghurt on colander. Turn the corners of the gauze over the yogurt, put a plate and weight on top. Put the yogurt to drain with colader in a bowl in the refrigerator overnight.


Rinse the cucumber, split and dig out the seeds. Grate the cucumber coarsely. Move grated cucumber in a colander and sprinkle with salt. Drain for 15-30 minutes and then press thecucumber using a spoon to get out excess fluid. Peel and chop garlic cloves. Mix in a bowl cucumberchopped garlic  and Turkish yooghurt. Season with lemon juice, pepper and mint. Lift up again in a sieve lined with a piece of gauze in order to get tzatsiki molded. Let tzatziki to sit for a few hours in the refrigerator to mix the flavours.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.