17.10.2014

Sesonkiherkku kurpitsarisotto / Pumpkin risotto

 
 
 

 
"Studiovalokausi" on taas alkanut. Paitsi että pimeys masentaa muutenkin, päivänvaloa kuvaamiseenkaan ei kohta ole kuin ne muutamat tunnit viikonloppuisin.

Onneksi on olemassa "studiolamppu", jonka Siippa hankki joululahjaksi. Ongelmana on, että sen akku purkaantuu nopeasti ja välillä joutuu huomaamaan "studion" rakentamisen jälkeen (tuoli-levy-kangasviritelmä + somisteet annokselle, valo, himmenninkangas kahden jalustan väliin sekä vielä heijastin), että valo ei menekään päälle, akku on tyhjentynyt. Siippa on valaissut hätäratkaisuna taskulampulla, kun kaikki muu kerran on valmiiksi laitettu, mutta onhan sen valo kohtuullisen raaka... Note to myself; tarkista akku
ennen ruoanlaiton aloitusta, sillä aikaa se -ehkä- ehtii latautua riittävästi muutaman kuvan ottamisen ajaksi.

Tässä malliesimerkki taskulamppuvalaisusta.
 
Kurpitsarisotto kahdelle
 
1 pieni sipuli silputtuna
200 g arborioriisiä
n 1 dl valkoviiniä
n ½ l kanalientä
(suolaa) ja pippuria
ruokalusikallinen voita
juuri raastettua parmesania maun mukaan
 
½ myskikurpitsa
½  rkl korianterinsiemeniä
1 pieni chili
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
ruukullinen tuoretta salviaa lehdet riivittyinä

Aloita ruoanvalmistus kurpitsasta; leikkaa kurpitsan kuori pois.  Leikkaa kurpitsasta puolen sentin paksuisia viipaleita kun ensin olet poistanut siitä siemenet - ja säästänyt ne! (Itse tietysti ajatuksissani heitin ne pois edellisenä päivänä toisesta kurpitsanpuolikkaasta keittoa valmistaessani. Onneksi kotona oli kurpitsansiemeniä).
 
Hienonna korianterinsiemenet ja chili morttelissa. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria. Ripottele mausteseos kurpitsaviipaleille, kaada sekaan oliiviöljyä ja sekoita. Lado viipaleet tiiviisti uunivuokaan ja paista 180 C uunissa vajaa puoli tuntia, kunnes ne ovat  kurpitsaviipaleet ovat pehmenneet.

Valmista risotto kurpitsojen tekeytyessä uunissa;

Kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä padassa. Lisää riisi ja pyörittele, kunnes riisi on öljyyntynyt. Lisää viini ja anna haihtua hetken. Lisää kuumaa kanalientä vähän kerrallaan. Lisää riisin kevyesti kiehuessa lientä niin kauan että riisi on al dente. Lisää suolaa, pippuria, voita ja runsaasti parmesania.
Tarkista risottoa tehdessäsi muutaman kerran kurpitsan kypsyyttä uunissa. Kun kurpitsaviipaleet ovat pehmenneet, lisää päälle kurpitsansiemenet ja silputut salvianlehdet. Anna olla uunissa vielä n. 5 minuuttia.

Kun kurpitsat ovat valmiita, ota ne  ja kuori osa salvia-siemenseos syrjään. Lisää kurpitsa ja osa salvia-siemenseoksesta risoton joukkoon ja nostele loppu siemenseos annoksen päälle. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Voit lisätä annokseen myös rapeaksi paistettua pekonia.
 
 
 
"Studio light season" has started again. he winter darkness is depressing enough, and there are basically few hours of daylight a week to take photos (on weekends).


Fortunately, there I have a"studio light", Husband purchased it as Christmas present. Unfortunately the battery isn't very good and sometimes after setting up my "studio" with all the props I realize my studio light doesn't get on.
 
Husband has helped me with a flashlight, but the light is pretty harsh as you can see.. Note to myself; check the battery before cooking.
 
Anyhow, below is an easy, seasonal risotto recipe.



Pumpkin risotto for two

1 small onion, chopped
200 g arborio rice
1 dl white wine
½ l chicken stock
(salt) and pepper
tablespoon of butter
freshly grated parmesan cheese to taste



½ butternut squash
½ tablespoon coriander seeds
1 small chili
salt and freshly ground black pepper
olive oil
a bunch of fresh sage leaves shredded




Start the cooking wiht hte squashpeel the squash skin off. Cut the squash to half a centimeter thick slices after you first have removedthe seeds - and saved them! (I of course, I threw them out the day before the day before when making soup of the other half of squash. Fortunately I had pumpkin seeds at home.)


Finely chop the coriander and chilli in a mortar. Add to taste with salt and pepper. Sprinkle the spice mixture on squash slices, pour in the olive oil and stir. Pile the slices in a casserole dish tightly and bake in 180 C oven for just under half an hour, until slices have softened.

Prepare risotto while squash slices are in the oven;

Sauté the chopped onion in olive oil in a pot. Add the rice and swirl until the rice is oiled up. Add the wine and let it evaporate for a minute. Add hot chicken stock a little at a time. Add the broth in gently boiling rice until the rice is al dente. Add salt, pepper, butter and lots of parmesan cheese.



Check when making risotto a few times the softness of squash in the oven. When sqash slices have softened, add the pumpkin seeds on top with shredded sage leaves. Let stand in the oven for approx. 5 minutes.


When the pumpkins are ready, remove them and peel the part of the sage-seed mixture aside. Add the pumpkin and some of the sage-seed mixture and stir into the risotto, add the rest of the seed mixture on top. Check the taste and add more salt and pepper if necessary.


You can also on top few strips of crispy fried bacon.
 
 


4 kommenttia :

  1. Siippa on kiltti kun auttaa taskulampun kera :)
    Pimeys kyllä yllättää joka ilta meidät iltalenkillä kun yhtäkkiä on ihan säkkipimeää..... joulua ja valoa kohti tässä silti ollaan menossa....

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että muistutit kurpitsarisotosta, pitääpä laittaa ensi viikon ruokalistalle. Hienot kuvat!

    VastaaPoista
  3. Oi, tämä on kyllä ihan uskomaton resepti. Nimittäin täällä tulee pumpkinia korvistakin, mutta tämä on oikeastaan ensimmäinen ohje jota tekisi mieli kokeilla.

    VastaaPoista
  4. ihanat kuvat! Meilläkin on kurpitsarisottoa blogiin tuloillaan - tänä syksynä on kyllä oikein urakalla tullut kurpitsaa hyödynnettyä... ;-)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.