19.12.2014

Kananmaksapatee joulupöytään / Home made chicken pate for Christmas

Kananmaksapatee-jouluruoka



Kananmaksapatee-jouluruoka-ja-syötävä-lahja



Siippa on haaveillut maksamakkaran tekemisestä. Itse en perinteisestä maksamakkarasta välitä, niinpä tein kompromissina kananmaksapateeta. Ei tästä mitään kompromissiruokaa kuitenkaan tullut, vaan todella herkullista. Pateen päälle normaalisti lorautettavan voin korvasin dekadentisti ankan rasvalla, kun sellaista sattui olemaan jääkaapissa.

Pateeta olen jo antanut lahjaksikin ja uusi satsi on tehty joulupöytään.


Kananmaksapatee

600 gr kananmaksaa
2 salottisipulia
1 reilu rkl timjaminlehtiä
1 laakerinlehti
1 dl portviiniä
1 dl kuohukermaa
200 gr voita
1/4 tl maustepippuria
ripaus neilikkaa
suolaa



Hienonna sipuli ja pehmitä se pannulla voinokareessa. Lisää laakerinlehti ja timjami. Kuivaa maksapalat ja leikkaa ne pienemmiksi. Nosta pannun lämpöä ja paista maksoja muutaman minuutin ajan - ne saavat jäädä sisältä punertavaksi. Paista maksat tarvittaessa erissä, jottei pannun lämpö laske liikaa (silloin ne vain muhivat omissa nesteissään). Nosta maksat pois pannulta, poista laakerinlehdet ja kaada pannulle portviini. Anna tiivistyä hiljalleen kiehuttamalla kunnes jäljellä on muutama ruokalusikallinen. Kaada se kerman, mausteiden ja maksojen kanssa tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.


 Lisää sitten 125 g voita kuutioituna ja soseuta kaikki sekaisin. Siivilöi, tarkista maku ja mausta suolalla. Anna jähmettyä tarjoiluastiassaan kylmässä puolisen tuntia. Sulata sitten loppuvoi (tai ankanrasva) ja kaada pateen päälle. Rasva suojaa pateen pintaa ja estää sitä kuivumasta ja tummumasta. Halutessaan sen voi jättää poiskin - suojaa siinä tapauksessa pinnat päällystämällä ne sopivan kokoisella palalla leivinpaperia ja sitten tiiviisti kelmulla. 



Husband has dreamed of making liver sausage. In fact, I do not care about the traditional liver sausage, so I made a compromise by making chicken liver pate.





Chicken liver pate


600 gr chicken liver
2 shallots (or half the normal onion)
1 generous tablespoon of thyme leaves
1 bay leaf
1 cup port wine
1 dl cream
200 gr butter
1/4 teaspoon allspice
a pinch of cloves
salt





Chop the onion and sautee it a knob of butter in a pan. Add the bay leaf and thyme. Dry the liver pieces and cut them into smaller pieces. Fry the livers for a few minutes - they should be medium. Fry in batches if necessary. Raise the pay out of the pan, remove the bay leaves and pour into the pan port. Reduce until there are a few tablespoons. Pour reduced port into a cream, spices and the livers with a blender and puree until smooth.



 Then add 125 gr of butter into cubes and puree until mixed. Strain, check the taste and season with salt. Let it set in a serving dish in the cold for half an hour. Melt and pour the remaining butter (or duck fat) on pate. This protects the surface of pate and prevents it from drying out and browning.

Eat within a week.


5 kommenttia :

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. ooh - tuo ankanrasva kuulostaakin varsin toimivalta lisältä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä reseptistä! Tanskassa erilaisten ankkatuotteiden lisäksi ankanrasvaa joka kaupassa purkeittain - ankkalaardia levitetään siellä näköjään reilulla kädellä! Meillä oli ankan koipien paistamisesta ylijäänyttä rasvaa.

      Poista
  3. Oi on taatusti herkullista. Ja voi mitä ihania lahjaherkkuja oletkaan tehnyt ystävillesi. Parhaita lahjoja herkut. <3 Kaikkea muuta kuitenkin jo on.

    Ihanaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavaraa on niin paljon, mielelläni anna (ja saan) tällaisia helposti käytettäviä tai ihan aineettomia lahjoja.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.