24.2.2015

Maalaisviikonlopun hapatettu leipä * Countryside weekend's sourdough bread











Lumikellot kuvasin maanantaiaamuna kotipihalla. Kevättä ei siis ole enää vain ilmassa vaan myös maassa!!! 

Viikonlopun vietimme maalla. Anoppilasta tehtiin iltaretki Turkuun, mutta muuten otettiin rauhallisesti.

Tein muutamia kulinaristisia kokeilujakin. Toinen niistä oli lievästi hapatettu leipä, johon viilasin hyvin onnistuneen reseptin pataleipäreseptiä mukaillen. Unikonsiemenet voi vaihtaa kurpitsan tai auringonkukan siemeniin.



Vaivaamaton hapatettu rautapataleipä

7 dl sämpyläjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
11/2 tl suolaa

kourallinen unikonsiemeniä
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl kermaviiliä


N. 18-20 h ennen uuniin laittamista sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan vesi ja kermaviili. Taikina on löysää, mutta älä huoli, sellaista sen pitääkin olla. Hiivan määräkin on oikea. Sitä tarvitaan vain vähän. Peitä taikina liinalla tai tuorekelmulla ja jätä tekeytymään 16 tunniksi.

Ripottele taikinan päälle jauhoa. Nostele kaapimen avulla taikinaa kulhossa kulma kerrallaan keskustaa kohti, tuloksena on löysä taikinapallo.

Vaivausta ei tarvita, peittele jauhotettu taikinapallo ja anna sen kohota peiteltynä 1-1½ h lisää.

Laita tyhjä rautapata uuniin kansineen. Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Anna padan olla uunissa ½ h, kunnes se on hyvin kuumennut. Löysä taikina ei tartu pataan, kun se on tarpeeksi kuuma.

Nosta pata uunista, kun se on kuumennut ½ h. Kippaa taikina nopeasti pataan ja laita kansi päälle.

Laita pata takasin uuniin, paista 230 C asteessa 30 min. Ota sitten kansi pois padasta ja nosta lämpötila 250 C asteeseen. Anna paistua vielä 10-15 min. Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä.


Last weekend we spent on countryside. We did a tour to Turku on Saturdy evening, but otherwiSe we just took it easy.

During weekend I also made some culinary experiments. One of them was a to create & try a new sourdough bread recipe. You can use sunflower or pumpkin seeds instead of poppy seeds.


No knead sourdogh bread in Dutch oven

7 dl flour
1/4 tsp dry yeast
11/2 tsp salt
handful of poppy seeds
2 dl lukewarm water
2 dl sour cream

Approx 18 h hours prior to the intended momentof deliciouness, mix the dry ingredients together. Stir the water and sour cream into the dough . The dough will be loose, but do not worry, it should be like that. The small amount of yeast is also correct.  Cover with a cloth or cling film and leave to rise for 16 hours.

Sprinkle flour on the dough in the bowl. Use a scraper and turn the corners of dought towards the center, resulting  a loose dough ball. You don't need to lift the dough from the bowl, I have made the second raising in the bolw lately and it works as well as raising the dough on silica mat.

 Kneading is not required, let the  dough ball rise for 1 to 1½ hour more covered.
 Insert the Dutch oven (=cast iron cooking pot with a tight-fitting lid) in the oven with the lid. Preheat the oven heat to 230 degrees. Let the pot be in the oven for  ½ hours, until it is well heated . The dough does not stick to the pot when it is hot enough. Fold the dough quickly in the Dutch oven. Put the lid on.

 Put the pot back into the oven, bake for 230 degrees C for 30 min. Then remove the lid and raise the temperature to 250 C degrees. Bake for a further 10-15 min. 

 
The result was a  dark (but not burned), wonderfully crusty, delicious bread!

7 kommenttia :

  1. Täydellinen ulkonäkö! Ja maku varmasti taivaallinen! Mun pitää kyllä kokeilla sun reseptiä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipuri oli aika tyytyväinen itsekin! En enää paljon muuta leipää leivokaan kuin rautapataleipää, niin hyvää siitä tulee.

      Poista
  2. Leipä näyttää niin upealta, ettei tuosta leipä enää kauniimmaksi muutu. <3 Ehdottomasti lähtee kokeiluun.

    Ihania eläinkuvia. <3

    Upeaa viikkoa Lumo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarmosta tulee aina otettua kuvia. Jouluksi kokoan aina anoppilaan kalenterin ja kuvakirjan Tarmon kuvista.

      Kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Oih...Tarmo ja lampaat :) Ihanaa, että kevät jo puskea mulla läpi esille - vielä pitää malttaa odottaa tovi kevättakin kanssa ettei iske kevätflunssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarmosta ja lampaista on aina pakko napata pari kuvaa...

      Kevään merkkejä on todella aikaisin näkyvissä. Tilastollisesti maaliskuussa sataa eniten lunta, joten voihan tässä tulla vielä vaikka millainen takatalvi. Toivottavasti ei kuitenkaan.

      Poista
  4. Tarmo ja lampaat lämmittää aina mieltä. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.