Viime viikon sunnuntaina menimme Birgittaan aamupäivällä tarkoituksenamme syödä hampurilaiset. Keittiö ei kuitenkaan ollut vielä auki, joten vain kahvittelimme. Tein illalla mehevät hampurilaiset kotona.
Tavallisten sämpylöiden sijaan leivoin briossit parin vuoden takaisella Olivia-lehden ohjeella. Useat Olivian reseptit ovat olleet luotto-ohjeitani ja olen muutenkin pitänyt lehdestä ja ostanut uudennumeron miltei joka kerta. Harmikseni olen kuullut, että Olivia taidetaan lakkauttaa.
Tavallisten sämpylöiden sijaan leivoin briossit parin vuoden takaisella Olivia-lehden ohjeella. Useat Olivian reseptit ovat olleet luotto-ohjeitani ja olen muutenkin pitänyt lehdestä ja ostanut uudennumeron miltei joka kerta. Harmikseni olen kuullut, että Olivia taidetaan lakkauttaa.
Briossi:
6 sämpylää
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
100 g voita
Briossin voiteluun 1 keltuainen
Pinnalle seesaminsiemeniä
Briossin voiteluun 1 keltuainen
Pinnalle seesaminsiemeniä
Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, hunaja ja suola.
Sekoita kananmunat maitoon puuhaarukalla. Lisää jauhot parissa erässä ja
lopuksi voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8–10 minuuttia tai käsin 12–15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina tuntuu joustavalta.
Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Voit jättää sen sinne myös seuraavaan päivään.
Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Kääri se rullalle ja leikkaa kuuteen palaan. Pyörittele palat pöydän ja kämmenen välissä pyöreiksi sämpylöiksi.
Nosta briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota tunti.
Voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes briossien pinta on kauniin kullanruskea.
Käytä voita, älä margariinia. Lisää voi taikinaan noin ruokalusikallisen kokoisina nokareina: silloin
se sekoittuu tasaisesti ja tekee taikinasta kuohkean.
Jos annat taikinan levätä jääkaapissa yli neljä tuntia, 20 grammaa hiivaa riittää.
Pyörittele rullattuja taikinapaloja kevyesti, jottei ilma häviä niiden sisältä. Niin rakenteesta tulee ilmava.
Last week on Sunday we went to cafe Birgitta before noon to eat burgers. However, the kitchen was not yet open, so we took coffee. I made burgers at hom the same evening.
Instead of the usual bread rolls I baked brioches with Finnish Olivia magazine's recipe.
Instead of the usual bread rolls I baked brioches with Finnish Olivia magazine's recipe.
Brioche:
6 rolls
1 dl milk
25 g yeast
1 tablespoon honey
¾ teaspoon salt
2 eggs
3 dl flour
2 dl spelt
100 g of butter
1 egg yolk for brushing
Take a can at room temperature for about an hour before baking.
Warm the milk to lukewarm. Soak in the yeast, honey, and salt.
Mix the eggs with the milk of a wooden spoon. Add the flour in parts and the remaining butter in small lumps. Knead the dough with machine for 8-10 minutes or by hand for 12-15 minutes. When the dough is ready, it is soft and elastic. If necessary, add the flour until the dough feels elastic.
Cover the bowl with plastic wrap and lift in the refrigerator for about an hour. You can leave it there also until the next day.
Lightly flour a working surface and lift the dough on the table. Knead the air bubbles out. Roll out the dough about an inch thick rectangle. Roll it up and cut into six pieces. Roll the pieces in between the table and the palm of the hand into round rolls.
Raise the brioches on the baking paper cookie sheet, cover with a cloth and leave to rise for an hour.
Lubricate the egg yolks and sprinkle with sesame seeds. Bake at 200 degrees for 12-15 minutes, until the brioches are beautiful golden brown.
Use butter, not margarine. Add the butter to the dough size to about a tablespoon of small lumps: when it is mixed evenly and makes the dough fluffy.
If you let the dough rest in the refrigerator for more than four hours, 20 grams of yeast is enough.
Swirl the rolled pieces of dough lightly, so as not to lose their air inside. So the structure will be airy.
Olen tykännyt myös kovasti Olivia -lehden resepteistä, monet ovat jääneet ihan lemppariresepteiksi. Sääli, jos Olivia lakkautetaan :(
VastaaPoistaPrinttimedia taitaa todella olla kriisissä. Harmittaa kyllä jos Oliviakin lopetetaan.
Poista