Pihassamme kasvaa kolme hapankirsikkapuuta. Tosin vuosikaudet luulin niiden olevan koristekirsikkapuita. (Koristekirsikoiden marjatkin ovat kuulemma syötäviä, mutta mauttomia). Pari vuotta sitten jutellessani talonmiehemme kanssa selvisikin, että puut ovat hapankirsikkaa. Toissa vuonna tein kerran kirsikkapiirakkaa, mutta viime vuonna linnut olivat syöneet joka ikisen kirsikan, kun lähdin kori käsivarrella toiverikkaana kirsikoita poimimaan. Tänä vuonna seurasin kirsikoiden kypsymistä silmä kovana, nehän ovat kypsänä kirkkaan punaisia eivätkä sellaisia tummia kuin kaupassa myytävät turkkilaiset kirsikat. Nyt olen ehtinyt lintujen edelle ja leiponut kaksi kertaa pienen kirsikkapiirakan.
Alla oleva resepti on normaalikokoiseen piirakkavuokaan leivottavalle piirakalle.
Hapankirsikkapiirakka
Piirakkataikina
0,8 dl mantelijauhoja0,6 dl kidesokeria
6,5 dl jauhoja1 tl suolaa5 dl jauhoja2,5 dl kylmää voita paloina2 isoa munankeltuaista
Piirakan täyttö
2,5 dl kidesokeria2 rkl hienoksi raastettua limen kuorta3 rkl maissitärkkelystäripaus suolaa
1,3 kg hapankirsikoita ilman kiviä1 iso muna, vatkattunaDemera-, fariini- tai kidesokerin piiraan päälle
KuoriSekoita jauhot, hieno sokeri, suola ja 6,5 dl jauhoja monitoimikoneessa. Lisää voi ja anna koneen käydä kunnes seos muistuttaa karkeaa maissijauhoa.Vatkaa keltuaiset ja 0,6 dl jäävettä pienessä kulhossa, ripottele taikinaseokselle. Anna koneen käydä ja lisää jäävettä jos tarpeen, kunnes taikina on yhtenä pallona.Varovasti pyörittele taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla kunnes eikuivia pisteitä ei enää näy, noin 1 minuutti. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele levyiksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.Taikina voidaan teki kolme päivää etukäteen, säilytä jääkaapissa.
Piirakan kokoaminenKuumenna uuni 220 C°. Anna taikinan olla huoneenlämmössä noin 5 minuuttia pehmenemässä. Kauli yksi taikinalevy kevyesti jauhotetulla alustalla n 30 cm halkaisijaltaan. Siirrä taikinakiekko leivinpaperilla kylmään, toista toisen taikinakiekon kanssa.
Yhdistä kidesokeri ja limen kuori isossa kulhossa, hankaa sormenpäillä vapauttaaksesi öljyjä limen kuoresta. Sekoita maissitärkkelys ja suola tasaiseksi. Lisää kirsikat ja sekoita varovasti.Siirrä kuori varovasti 25 cm vuokaan. Nosta reunat vuoan reunojen yli. Tasoita reunat tarvittaessa, Kumoa kirsikkatäyte piirakkapohjalle.
Nosta toinen taikinakuori varovasti kirsikkaseoksen päälle. Leikkaa varovasti pieniä pyöreitä reikiä tai leikkaa X:n muotoset viillot kuoreen.
Taita taikinan reunat alkuun piirakkapojan yli ja paina reunat yhteen.
Pensselöi kuori kananmunalla ja ripottele Demerara-sokeria. Pidä piirakkaa jääkaapissa kunnes kuori on kiinteä, 20-30 minuuttia.Laita piirakka leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista kunnes kuori on kullan keltainen, noin 30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila 180° ja paista 50-60 min pidempään. Peitä foliolla jos kuori tummuu liikaa. Siirrä ritilälle ja anna jäähtyä vähintään neljä tuntia ennen viipalointi.Piirakka voidaan leipoa edellisenä päivänä. Säilytä tiiviisti käärittynä huoneenlämmössä
Hapankirsikkapiirakka
Piirakkataikina
0,8 dl mantelijauhoja0,6 dl kidesokeria
6,5 dl jauhoja1 tl suolaa5 dl jauhoja2,5 dl kylmää voita paloina2 isoa munankeltuaista
Piirakan täyttö
2,5 dl kidesokeria2 rkl hienoksi raastettua limen kuorta3 rkl maissitärkkelystäripaus suolaa
1,3 kg hapankirsikoita ilman kiviä1 iso muna, vatkattunaDemera-, fariini- tai kidesokerin piiraan päälle
KuoriSekoita jauhot, hieno sokeri, suola ja 6,5 dl jauhoja monitoimikoneessa. Lisää voi ja anna koneen käydä kunnes seos muistuttaa karkeaa maissijauhoa.Vatkaa keltuaiset ja 0,6 dl jäävettä pienessä kulhossa, ripottele taikinaseokselle. Anna koneen käydä ja lisää jäävettä jos tarpeen, kunnes taikina on yhtenä pallona.Varovasti pyörittele taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla kunnes eikuivia pisteitä ei enää näy, noin 1 minuutti. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele levyiksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.Taikina voidaan teki kolme päivää etukäteen, säilytä jääkaapissa.
Piirakan kokoaminenKuumenna uuni 220 C°. Anna taikinan olla huoneenlämmössä noin 5 minuuttia pehmenemässä. Kauli yksi taikinalevy kevyesti jauhotetulla alustalla n 30 cm halkaisijaltaan. Siirrä taikinakiekko leivinpaperilla kylmään, toista toisen taikinakiekon kanssa.
Yhdistä kidesokeri ja limen kuori isossa kulhossa, hankaa sormenpäillä vapauttaaksesi öljyjä limen kuoresta. Sekoita maissitärkkelys ja suola tasaiseksi. Lisää kirsikat ja sekoita varovasti.Siirrä kuori varovasti 25 cm vuokaan. Nosta reunat vuoan reunojen yli. Tasoita reunat tarvittaessa, Kumoa kirsikkatäyte piirakkapohjalle.
Nosta toinen taikinakuori varovasti kirsikkaseoksen päälle. Leikkaa varovasti pieniä pyöreitä reikiä tai leikkaa X:n muotoset viillot kuoreen.
Taita taikinan reunat alkuun piirakkapojan yli ja paina reunat yhteen.
Pensselöi kuori kananmunalla ja ripottele Demerara-sokeria. Pidä piirakkaa jääkaapissa kunnes kuori on kiinteä, 20-30 minuuttia.Laita piirakka leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista kunnes kuori on kullan keltainen, noin 30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila 180° ja paista 50-60 min pidempään. Peitä foliolla jos kuori tummuu liikaa. Siirrä ritilälle ja anna jäähtyä vähintään neljä tuntia ennen viipalointi.Piirakka voidaan leipoa edellisenä päivänä. Säilytä tiiviisti käärittynä huoneenlämmössä
There are three sour cherry trees n our yard. I have once made a cherry pie few years back, but last year black birds had eaten every single one of the cherries when I wen to pick tem up. This year, I followed the ripening of cherries daily, they're bright red when ripe, not dark like Turkish cherries.
This year i baked twice small cherry pies.
The following recipe is for an average size pie.
Crust
1/3 cup almond flour
1/4 cup granulated sugar
1 tsp salt
2½ cups all purpose flour
1 cup chilled unsalted butter, cut into pieces
2 large egg yolks
Filling and assembly
All purpose flour for surface
1 cup granulated sugar
2 tablespoon finely grated lime zest
3 tablespoons cornstarch
pinch of salt
3 pounds fresh sour cherries, pitted
1 large egg, beaten to blend
Demera or granulated sugar for sprinkling
Crust
Pulse almond flour, granulated sugar, salt and 2½ cups all purpose flour n a food processor. Add butter and pulse until mixture resembles coarse cornmeal.
Whisk egg yolks and 1/4 cuo ice water in a small bowl and drizzle over mixture. Pulse, drezzling in more ice water as needed, until dough just comes together.
Gently knead dough on a lightly floured surface until no dry pots remain, about 1 minute. Divide dough in hlf and pat each piece into a disk. Wrap in plastic. Chill at least 2 hours.
Dough can be made three days ahead. Keep chilled.
Assembly
Pulse almond flour, granulated sugar, salt and 2½ cups all purpose flour n a food processor. Add butter and pulse until mixture resembles coarse cornmeal.
Whisk egg yolks and 1/4 cuo ice water in a small bowl and drizzle over mixture. Pulse, drezzling in more ice water as needed, until dough just comes together.
Gently knead dough on a lightly floured surface until no dry pots remain, about 1 minute. Divide dough in hlf and pat each piece into a disk. Wrap in plastic. Chill at least 2 hours.
Dough can be made three days ahead. Keep chilled.
Assembly
Preheat oven to 425°. Let dough sit at room temperature to soften slightly, about 5 minutes. Roll out 1 disk of dough on a lightly floured surface to a 12” round. Transfer to a parchment-lined baking sheet and chill. Repeat with remaining disk of dough.
Combine granulated sugar and lime zest in a large bowl, rubbing together with your fingertips to release oils in zest. Whisk in cornstarch and salt until there are no lumps in cornstarch. Add cherries and toss to coat.
Carefully transfer 1 crust to a 9” pie dish. Lift up edges and allow dough to slump down into dish. Trim edges to even out crust if needed. Scrape in cherry filling.
Using a ¾”-diameter pastry tip or cookie cutter, punch out holes in remaining crust, covering an area just smaller than the diameter of pie dish. Place over filling. Fold edge of top crust underneath edge of bottom crust and press together to seal. Crimp as desired. (Alternatively, assemble pie, then cut X’s
or slits into crust.)
Brush crust with egg and sprinkle with demerara sugar. Chill pie until crust is firm, 20–30 minutes.
Place pie on a parchment- or foil-lined baking sheet. Bake until crust is golden, about 30 minutes. Reduce oven temperature to 350° and bake, tenting with foil if crust is browning too quickly, until juices are bubbling and crust is deep golden brown, 50–60 minutes longer. Transfer to a wire rack and let cool at least 4 hours before slicing.
Do Ahead: Pie can be baked 1 day ahead. Store tightly wrapped at room temperature.
Niinpä niin - täällä se herkkulakkoa aloitteleva kuolaa houkutusten perässä;)
VastaaPoistaTäydellinen herkkulakko ei ole minulle helppo. Sen sijaan 5:2-paastoa on ollut yksinkertaista noudattaa.
PoistaVoi miten herkullisen näköinen piirakka.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
On mukavaa, että aineksia vaikka erilaisiin piirakoihin löytyy ihan kotipihasta tai sen tuntumasta Helsingissä. Hapankirsikoita en ole nähnyt kaupoissa enkä torillakaan.
PoistaNiin herkullisen näköistä, että avot! Mulla on ikävä edellisen kodin luumu- ja kirsikkapuita. Niistä sai kaikkea kivaa aikaseksi :)
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua
Meillä on kerrostalojen pihassa kymmeniä vuosia sitten istutettuja kirsikka- ja omenapuita. Kirsikkaa tuli mukavasti, mutta omenasato on vähäinen. Kirsikoitakaan ei taida poimia kuin yksi naapuri minun lisäkseni, vaikka taloyhtiössä on yli sata asuntoa.
PoistaNami... vitsit, kun tuli nälkä. Makeannälkä :)
VastaaPoistaOlen nyt loppukesän aikaa poistunut mukavuusalueeltani ja leiponut erilaisia piirakoita vieraille, leipominen kun ei varsinaisesti ole ollut ominta osaamisaluettani. Ja ihan hyvinhän se on sujunut. Mieluummin leivon itse, kuin ostan valmista kaupasta.
Poista