16.1.2019

Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastike

Yotam Ottoleghi on yksi suosikkikokkejani. Hänen Lähi-Idän reseptinsä ovat raikkaita ja värikkäitä.
Otin jo viime vuonna Hesarista talteen Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastikkeen reseptin. Joitan muutoksiakin tein. Munakoiso imee öljyä kuin pesusieni, joten raikkaampaan ja kevyempän lopputulokseen päästäkseeni paahdoin oliiviölyllä sivellyt munakoisoviipaleet uunissa. Öljyä tarvitiin pari ruokalusikalista kolmen desin sijaan. Munia keitin neljä minuuttia, sillä pidän enemmän löysästä kuin täysin kypsästä keltuaisesta.
Vaikka talvea on jäljellä vielä viikko- tai kuukausikaupalla, kevättä kohden mennessä alan kaivata taas enenevässä määrin tuoreita vihanneksia ja raikkaita makuja. Pinterestin ruokakansioon lisään runsaan värikkäitä salaatteja, blogeissa katseeni kiinnittyy raikkaan runsaisiin kasvisruokiin ja rakkaimmista keittokirjoistanikin selailen juuri niitä värikkäimpiä, pirteimpiä reseptejä.





kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti

kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti

kasvisruoka, munakoiso, munakoisoresepti
(Miltei) Ottolenghin munakoiso ja zhoug-kastike neljälle

2 isoa munakoisoa
noin 3 dl rypsiöljyä (uunissa paahtamiseen n. 2 rl oliiviöljyä)
4 viipaletta maalais- tai pitaleipää paahdettuna
4 keitettyä kananmunaa

hiutalesuolaa, muutama kierros mustapippuria myllystä
1 dl tahinia (seesamitahna)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä


Salaatti:
2 tomaattia
1 kurkku
2 kevätsipulia
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl sitruunamehua
1½ rkl oliiviöljyä


Zhoug:
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku korianteria
½ ruukkua lehtipersiljaa
2 vihreää chiliä
½ tl juustokuminaa
¼ tl kardemummaa
⅛ tl sokeria
¼ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä


Kuori munakoisot raidallisiksi. Leikkaa pitkittäin viipaleiksi. Paista munakoisot pannulla öljyssä tai paahda öljyllä sivellyt munakoisoviipaleet uunissa kypsiksi. Nosta talouspaperille valumaan. Mausta suolalla.

Ohenna tahinia sitruunamehulla ja öljyllä.

Tee zhoug. Kuori valkosipuli ja laita tehosekoittimeen muiden aineiden kanssa. Surauta tahnaksi. Ohenna tarvittaessa vedellä.

 Tee salaatti. Kuutioi tomaatit ja kurkku. Viipaloi kevätsipulit. Sekoita kasvisten joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

 Paahda leivät. Nosta päälle munakoisoa, salaattia ja kananmunaa. Viimeistele tahinilla ja zhougilla.

8 kommenttia :

  1. Herkullista. <3 Arvaa tunnustus, en ole ikinä tehnyt munakoisosta mitään, ehkä joskus grillattu. Se on vielä megahyvää. Pitäisikö ryhdistäytyä ja tarttua rohkeammin erilaisiin ainesosiin.

    Kivaa viikon jatkoa Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain vaiheessa olin aivan hulluna munakoisoon, välillä en välittänyt siitä niinkään - taisin kyllästyä. Nyt taas tykkään. Tänään oli tony's Delissä ihanaa munakoisopaistosta lounaalla, harmi ettet päässyt tulemaan.

      Poista
  2. Nää sun kuvat on todella upeita :) big likes

    VastaaPoista
  3. Ooh mä rakastan munakoisoja, tätä on siis pakko kokeilla, kiitos reseptistä, nam!

    VastaaPoista
  4. Oi mitä ruokaa! Minä olen tainut syödä munakoisoa vain moussakassa!
    Itsekin kaipailen värejä ruokaan ja olenkin syönyt nyt paljon salaatteja ja keittoja <3
    Ihanaa iltaa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  5. Yotam Ottolenghi on myös oma kokkisuosikkini, hänen ohjelmansakin ovat niin hyväntuulisen herkullisia! Munakoiso on kyllä hyvin maustettuna ja laitettuna erinomaista kasvisruokaa, kuin "pihvi" lautasella!

    VastaaPoista
  6. Oi! Ihana resepti, testiin menee. :) Nuo sämpylät myös. :)

    VastaaPoista
  7. Zhougin teen lihamyllyllä ilman sokeria ja öljyä. N. 15 purkkia kerrallaan ja pakastan. Jemenin juutalaisten ohje tämä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.