Pernod oli joskus 90-luvulla jonkinlainen hittimauste ravintolakeittiöissä, muistelen syöneeni ainakin Pernod-katkarapuja ja Pernodilla maustettua kylmäsavulohipastaa. Sittemmin aniksen makuinen juoma on vähän vaipunut unholaan, Pariisin messureissuilla olen Pernodia silloin tällöin juonut. Kotona meillä kuitenkin on yksi Pernod-pullo, sen nähdessäni muistenkin noita anikseen hennosti vivahtavia ruokia 90-luvulta.
Fenkoli vivahtaa maultaa myös hieman anikseen, fenkoli ja anis sopivatkin hyvin yhteen.
Lohta ja pernod-fenkolia
2 teelusikallista fenkolinsiemeniä, rouhittuna
50 g voita, huoneenlämpöisenä
2 rkl salottisipulia, hienonnettuna
1 iso fenkoli ohueksi viipaloituna, ota fenkolinlehtiä
talteen 1 rkl
700 g lohifileetä
2 rkl Pernodia, pastista tai muuta aniksella maustettua likööriä
Poista kalasta ruodot
ja ylimääräinen rasva tarvittaessa. Leikkaa lohi annospaloiksi nahkoineen.
Mausta suolalla ja pippurilla
Paahda sekoitellen fenkolin siemeniä paistinpannulla
keskilämmöllä noin 1 1/2 minuuttia.
Siirrä siemenet pieneen kulhoon; anna jäähtyä.
Sekoita voi, salottisipuli ja 1 rkl fenkolinlehtiä; mausta
voiseos suolalla ja pippurilla. Sulata 1 rkl voiseosta samassa paistinpannussa
keskilämmöllä. Lisää viipaloitu fenkoli ja 0,5 dl vettä paistinpannulle; peitä
kannella ja hauduta kunnes fenkoli on pehmennyt, mutta vielä rapsakkaa, noin 8
minuuttia. Nosta lämpötilaa ja paista ilman kantta, kunnes fenkoli alkaa ruskistua,
noin 2 minuuttia. Siirrä fenkoli lautaselle.
Lisää 1 rkl voiseosta
samaan paistinpannuun, sulata voi keskilämmöllä. Paista kalapaloja rasvassa
kuumalla pannulla ensin nahkapuoli alaspäin noin 3 minuuttia. Käännä kalapalat
ja lisää 0,5 dl vettä paistinpannulle. Peitä kannella ja hauduta vielä 5
minuuttia. Siirrä lohi varovasti paistinpannun toiseen reunaan; nosta fenkoli takaisin
pannulle. Lisää Pernod sekä 2 teelusikallista voisekoitusta, lusikoi voiseosta
lohen päälle kaksi minuuttia.
Tarjoile risoton tai salaatin kanssa.
Kyllä maistuisi! Oi muistan kyllä klassiset pernod- ja vermuttireseptit 2000-luvun keittiöstä, voisipa tehdä joku kerta retroruokaa, kun ei näköjään sitten päästä muutamaan viikkoon ravintoloihinkaan...
VastaaPoistaJotenkin tuli kyllä Pernodin maku heti suuhun tätä lukiessa. Hauskaa, että en ole 19 vuoteen juonut tippaakaan alkoholia, mutta silti muistan elävästi monen juoman maun.
VastaaPoistaKivaa iltaa sinulle Tuuli <3
VastaaPoistaThanks for sharing such a nice Blog.I like it.
clothing
Kiitos herkullisesta ja innostavasta reseptistä! Siis ostoslistalle lohta, fenkolia,salottisipulia ja Pernodia.
VastaaPoista