14.11.2021

Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini

Mukavaa isänpäivän iltaa. 

Pimenevinä, kyminä syys-ja talvi-iltoina tekee mieli lohturuokaa. Perunassa ja juustossa on jotain pehmeän rauhoittavaa. 

Olen tänä vuonna Jacques Peppinin perunagratiinia tehtyäni kovasti tykästynyt aromaattiseen gruyerejuustoon. Mukailin paria reseptiä omilla muunnoksilla tehden hieman erilaista pannugratiinia. Rautakahvainen parin euron kirpparirautapannuni oli oivallinen tämänkin ruoan valmistukseen. 


Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini


Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini




Rapea parmesaani- ja gruyere-perunagratiini

3 dl kermaa

2 tl suolaa

3 hienonnettua valkosipulinkynttä

1 rkl voita

1 pieni salottisipuli kuutioituna

5 keskikokoista perunaa

2,5 dl raastettua Gruyerea

0,5 dl raastettua parmesaania

1 tl tuoretta timjamia


 

Kuumenna uuni 180 C asteeseen.

Sekoita pienessä kattilassa kerma, suola ja valkosipuli. Anna kiehahtaa miedolla lämmöllä ja keitä viisi minuuttia, jotta valkosipulin maku imeytyy kermaan. Nosta kattila levyltä ja aseta sivuun.

Leikkaa perunat ohuiksi 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi

Laita läpihalkaisijaltaan 30 cm valurautapannuun voi ja salottisipuli. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes salottisipuli on karamellisoitunut.

Aseta viipaloidut perunat spiraalikuvioksi kuullotettujen salottisipulien päälle. Kaada kermaseos perunoiden päälle.

Peitä valurautapannu tiiviisti foliolla. Laita valurautapannu uuniin ja paista 70 minuuttia. 

Ota pannu pois uunista, ripottele raastetut juustot ja timjami perunoiden päälle. Laita uunin grillivastus päälle (jos on).

Laita valurautapannu uuniin ja paista vielä viisi minuuttia, kunnes juusto on rapeaa ja kuplivaa.

Ota paistos uunista ja tarjoile lämpimänä.

Perunapaistos voidaan säilyttää viilennettynä jääkaapissa ja lämmittää uunissa uudelleen seuraavana päivänä.

Onko sinulla joku lemppariresepti peruna-juustoruokaan? 



3 kommenttia :

  1. Kuulostaa juuri marraskuun lohturuokaherkulta, nam. Espanjalainen perunamunakas uunipellillä on toiminut meillä monien juhlien alkupalana, levyä maustetaan mm. Manchego-juustoraasteella ja siitä saa jäähdyttyään leikattua kivoja pieniä neliöitä. Voi koristella tomaatilla, ilmakuivatulla kinkulla tai syödä sellaisenaan!

    VastaaPoista
  2. Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä. Perunamunakas juustolla taitaa olla meidän bravuuri. Onkin pitänyt kysyä, että onko teillä sähkö- vai kaasuhella (uuni)? Jotenkin tuntuu, että kaasulla valmistuu parempia herkkuja tai no ainakin nopeammin.
    Ihanaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  3. Aijai taasen mikä herkku ja juuri sellaista kunnon lohturuokaa tähän syksyn harmauteen.

    Ihanaa loppuviikkoa Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.