5.5.2022

Nukkumisen rituaalit - vinkit parempaan uneen

Sisältää saatuja PR-tuotteita*


Uni on aivoille välttämätöntä huolto- ja lepoaikaa. Aivosolujen välissä ja ympärillä on nestettä, johon kertyy hereillä olon aikana erilaisia kuona-aineita. aipuessamme uneen, solujen välitila alkaa suurentua tehostaen aivojen nestekiertoa. Unessa aivot siis huuhtelevat itseään ja hankkiutuvat eroon haitallisista aineista. Me puhummekin kotona usein "huuhteluun menosta" kun menemme nukkumaan. Olemme onneksi molemmat iltaunisia, joten toinen ei jää kukkumaan kun toinen jo vetäytyy yöpuulle.





Olen kuitenkin varsinainen herneprinsessa, nukkumisolosuhteiden ja iltarutiinien pitää olla tietyllä tavalla tai nukkumisesta ei tule oikein mitään.

Patjan tulee olla jämäkkä ja sijauspatjan muhkea. Sänkymme on melkoisen korkea, se näytti alkuun vähän hassulta pikkuruisessa makuuhuoneessamme, mutta nopeasti siihen tottui.

Puhelimen sininen valo voi häiritä nukahtamista, joten olen tehnyt puhelimeen tämän varalta säätöjä. Illalla puhelimeen tulee tumma tila seitsemältä ja näytön kirkkaus himmenee. Sähköpostin ilmoitusasetukset olen muutenkin laittanut pois päältä, whatsappista ja muista viesteistäkin tulee vain ikonin kuva näyttöön, ainainen puhelimen vilkkuminen häiritsisi päivälläkin keskittymistä ja merkkiäänet yöllä herättävät varmasti. Meillä makuuhuoneeseen ei saa illalla tuoda puhelimia tai tabletteja, eikä makuhuoneessa missään nimessä saa olla televisiota. En myöskään halua puhua puhelimessa myöhään illalla.



Älylaitteiden sijaan kirjasta pitää saada lukea muutama sivu sängyssä ennen valojen sammuttamista ja iltarutiinina rasvaan kädet ja huulet ennen valojen sammuttamista. Välillä suihkaisen myös jotain pehmeän tuoksuista hajuvettä ranteeseen, jota voi nuuhkutella nukahtaessa.

Nukun aina vasemmalla puolella. Hotellissakin meille on selvää, että minä olen vasemmalla, Siippa oikealla. Kotona haluan tuulettaa ennen nukkumaan menoa, makuuhuone ei saa olla liian lämmin, eikä peitto liian kuuma tai painava. Huoneen lämmöstä meille on tullut vähän keskusteluua, Siippa pitää lämpimämmästä, minä nukun paremmin viileässä  Olen pitänyt pääni, sillä loppujen lopuksi Siippa nukkuu missä lämpötilassa tahansa, minä olen paljon herkkäunisempi. Minulla on kaikkein kevyin ja ohuin untuvapeitto, jonka olen löytänyt. Kuumimmilla kesäsäillä kuten viime kesänä, nukun pelkällä pussilakanalla. Siippa nukkuu paksumman peiton alla. Molemmilla pitää ehdottomasti olla omat peitot, joihin voi kietoutua kuten haluaa. Aluslakanankin tulee olla muotoonommeltu, siis sellainen jossa on kuminauhat kulmissa. Perinteisellä suoralla aluslakanalla nukkuessa herään yleensä lakana solmussa sängyn keskellä.

Makuuhuoneessa pitää olla herätyskello, josta voin yöllä havahtuessani ja aanulla herätessäni herätessäni tarkistaa ajan. Se ei kuitenkaan saa olla valaistulla kellotaululla eikä se saa raksuttaa kovaäänisesti. Herneprinsessan vaatimuslista on pitkä...

Vesilasista sängyn vieressä opettelin onneksi luopumaan jo parikymmentä vuotta sitten. Lasi kaatuikin pari kertaa ja aloin heräämään yöllä tottumuksesta ottamaan vesihuikan. Sitten pitikin päästä vessaan.

Nukun lähinnä kyljelläni ja olen muutamia vuosia sitten ottanut käyttöön "halityynyn", joka näkyykin yläkuvassa. Kädet nukkuessa hakeutuvat posken tai tyynyn alle, joskus herään jopa kämmen kasvojen päällä, sormenjäljet painautuneen poskeen! Tähän apua  on tuonut halityyny eli pienempikokoinen, suorakaiteen muotoinen kakkostyyny, jonka ympärille voi kietaista kätensä. Asento pitää  myös rintakehän avoimempana kuin kädet supussa tynyn alla uinuminen ja se rauhoittaa nukkumista.


The Body Shop Sleep



The Body Shopin uuden Sleep-sarjan* miellyttävän laventelin tuoksuiset tuotteet rauhoittavat unta. Sarjassa on mm. suihkushampoo rauhoittavaan iltasuihkuun, tyynysuihke ja eteerinen öljy, jota voi levittää suoraan iholle sen hajuveden sijaan.

Nukkumisesta löytyy paljon hyvää ja hauskaakin tietoa kirjasta Miksi nukumme, jota pari viikkoa sitten oli ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa vapaana useampikin kappale. Kirja on sopivaa iltalukemista juuri ennen nukahtamista.



Nukahdan yleensä nopeasti, mutta saatan välillä heräillä yöllä, jos on työstressiä tai maailmantilanne tulee ajatuksiin yölläkin. Jollen saa pian unta uudestaan, olen ottanut unen tavoitteluun lisäavuksi joko yhden Tryptomax-tabletin* tai Vitacell Aswagandhaa*. Tryptomax helpottaa unentuloa, edistää keskeytymätöntä unta ja hyvää unirytmiä, Aswagandha toimii stressiä vastaan ja tuo tyyneyttä sekä rauhaa. Etenkin keski-ikäisillä naisilla öinen heräily ja univaikeudet saattavat olla myös hormonaalisia ongelmia, joista kannattaa puhua myös gynegologin kanssa.


Onko kellään muulla yhtä pitkää vaatimuslistaa nukkumisolosuhteille? Nukutko yösi yhdessä asennossa?

3 kommenttia :

  1. Minäkin tykkään nukkua viileässä huoneessa, kun taas Rachid nukkuu välillä kahden peiton kanssa. Me ei nukuta samassa huoneessa, koska R on ääniyliherkkä ja reagoi siihen jo kun kääntyilen sängyssä...lisäksi väsyneenä kuorsaan :) Meille kummallekin uni on tärkeää ja siksi olemmekin päätyneet näihin kumpaakin hyödyttäviin ratkaisuihin.
    Hyviä uni loppuviikoksi Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Klaus on kerran nukkunut vähän mielenosoituksellisesti punainen villapipo päässä. Hän kuitenkin nukkuu hyvin sikeästi, minä taas välillä vaihdellen joten tässä menemme enemmän minun tarpeitteni mukaan.

    VastaaPoista
  3. Täällä toinen vasemmalla puolella nukkuja. On yritetty toisin, mutta ei. Tosin hotelleissa nukun aina siellä puolella, missä on lyhin matka vessaan. :)

    Nuo The Body Shopin uutuudet ovat jotain aivan mieletötä muuten.

    Täällä kärsitty uniongelmista vuosia ja etenkin viimeiset kolme vuotta, kun ei niin ei. Mutta kesä koittaa ja silloin nukun paremmin, koska lomaillaan ja perhe on koossa. On turvallinen olo.

    Ihania unia Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.