Täydellinen ceviche: raikas ja sitruksinen makuelämys

Syömme cevicheä vähintään muutaman kerran vuodessa, etenkin kesällä se on raikas, kevyt ruoka. Ceviche on suosittu ja tunnettu latinalaisamerikkalainen kalaruoka, jossa kala raakakypsytetään sitrusmehussa, yleensä limetissä ja sitruunassa. Helppo ja nopea ceviche-resepti tarjoaa räjähtävän raikkaan ja sitruksisen makuelämyksen, joka sopii täydellisesti niin alkupalaksi, kevyeksi lounaaksi kuin osaksi kesäistä illanistujaista.

Joissain reseptissä kalaa kehotetaan marinoimaan jopa neljä tuntia. Itse pidän raikkaasta, korkeintaan tunnin marinoidusta cevichestä. Ceviche sisältää yleensä myös sipulia, chiliä, korianteria ja tomaatteja. 

Ceviche kanssa sopii juomaksi (alkoholiton) olut, Sauvignon Blanc, Pecorino tai kuiva Riesling.

Helppo ceviche

Perulainen ceviche

Raikas ceviche


Ceviche

255 g makrillia, turskaa, meribassia tai muuta vaaleaa kalaa

1 salottisipuli ohueksi viipaloituna

1/2 tl suolaa 

lämmintä vettä

1 jalapeno hienonnettuna

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

1 tomaatti- siemenet poistettuina ja kuutioituna

10 miniluumutomaattia- siemenet poistettuina ja kuutioituna

½ pieni paprika – siemenet poistettuina ja kuutioituna

3 limetin mehu

¼ ruukku tuoretta korianteria – silputtuna

1/2 rl oliiviöljyä


Kuutioi kala sormenpään kokoisiksi paloiksi. Siirrä kuutioitu kala isoon kulhoon.  Lisää hienonnettu jalapeno ja valkosipuli, korianteri ja suola.  Peitä 2 limetin mehulla. Sekoita

Anna kalan kypsyä.  Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin.  Anna kalan kypsyä tunnin verran. Sekoita välillä.

Sekoita 2 dl vettä ja 1 tl suolaa kulhossa, lisää hienonnettu salottisipuli.  Sekoita hyvin.  Anna salottisipulien liota noin 10-15 minuuttia ennen valuttamista ja huuhtelua kylmällä vedellä.  

Marinoi tomaatit.  Noin 30 minuuttia ennen tarjoilua laita salottisipuli, tomaatit ja paprika uuteen, suurempaan kulhoon.  Lisää 1 limen mehu ja ripottele päälle 1/4 tl suolaa.  Sekoita hyvin.  Anna tomaattien, salottisipulien ja paprikan marinoitua noin 15 minuuttia.  Valuta kulhosta noin puolet nesteestä.

Tarkista kalan kypsyys.  Kalan tulee olla ainakin ulkopuolelta täysin valkoiseksi kypsynyttä.

Sekoita ainekset hyvin keskenään.  Tarjoa esim. guacamolen, tortillasipsien ja pico de gallon kanssa.

2 kommenttia :

  1. Herkullisen näköinen ceviche. En taida olla koskaan maistanut tätä mutta nyt alkoi kiinnostamaan juuri tortillasipsien ja guacamolen kanssa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikoina olen vähän väliä himoinnut raakaa kalaa muussakin kuin sushissa. Cevichea ja tina crudoa on tullut tehtyä useampikin kerta.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.