3.12.2009

calling all carnivores


Sometimes I just crave for raw meat... Carpaccio or salt cured beef... Made some few weeks ago and it was delicious!


Salt cured beef

500g/1 lb cleaned sirloin
2 tbs brandy
2 tbs coarse sea salt
1 tb coarsely crushed black pepper
1 dl olive oil

Rub the meat with first well brandy, then salt and pepper. Place in plastic bag. pour olive oil in bag. Close the bag well, turn well so the olive oil spreads evenly.

Keep refigirated for three days, turning daily. Wipe all excess oil, salt and pepper. Roll in plastic wrapping and put in freezer for two hours so the meat freezes slightly. It's easier to cut.

Drizzle olive oil over meat slices, serve with parmiggiano reggiano and basil.

Välillä mieleni tekee raakaa lihaa... Carpacciota tai riimihärkää. Muutama viikko sitten tein riimihärkää, ihanaa!


Riimihärkä

500g/ puhdistettua ulkofiletä

2 tbs konjakkia tai brandya

2 rl karkeaa merisuolaa
1 sl karkeasti murskattua mustapippuria
1 dl oliiviöljyä

Hiero ensin kojakki/brandy lihaan, hiero sitten suola ja pippuri. Laita liha pakastepussiin, kaada öljy pussiin. Sulje pussi, kääntele hyvin, niin ettäöljy levittyy tasaisesti. Laita jääkaappiin kolmeksi päiväksi. Kääntele välillä.



Pyyhi öljy ja mausteet lihasta, pakasta pariksi tunniksi. Kohmeisesta lihasta on helpompi leikata ohuita viipaleita.

Pirskottele oliiviöljyä lihan päälle, tarjoa parmesaanilastujen ja basilikan kera.










Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.